Slapen bij de Navajo

Het is één van de bekendste indianenstammen in de V.S. Ze wonen voornamelijk in de woestijnstaten Utah, Arizona en New Mexico. We hebben het over de Navajo indianen. Wij bezochten de Navajo in Monument Valley, Utah. Als onderdeel van Navajo nation kreeg we een korte inkijk over het leven van de stam en de tradities. We bleven een nacht slapen midden in Monument Valley!

De indianen hebben in de V.S. delen van het land in bezit. In deze eigen reservaten hebben ze een eigen wet- en regelgeving en een eigen bestuur. Ze zijn daarmee semi-autonoom. Overigens zit er tussen indianen reservaten en de V.S. geen fysieke grenscontrole. Zij hebben ook eigen scholen en een eigen taal. In Monument Valley ligt Navajo nation en daar wonen ongeveer 174.000 mensen.

De Navajo wonen al eeuwen in dit gebied al ver voordat de Europeanen kwamen om het land te veroveren. De Navajo zijn nauw verbonden met andere stammen zoals de Apache. Zij leven voornamelijk van het houden schapen en geiten. De produceren wol en er bestaat een rijke historie aan kunst. Daarnaast zijn er mijnen om kool en uranium te winnen. Dat laatste is inmiddels verboden vanwege grondvervuiling en gezondheidsproblemen.

Advertenties

Monument Valley

De Navajo wonen in mogelijk één van de spectaculairst stukje Amerika. Monument Valley is ruig, eindeloos maar fantastisch indrukwekkend. De eerste keer dat ik de beelden zag van dit stukje Amerika was in de hitserie AirWolf. De herkenbare rotsen en bergen vormen ook het toneel van onder andere Forrest Gump, Easy Rider en Windtalkers. Bijzondere rotsformaties hebben bijzondere namen gekregen. Sommige plekken zijn zelfs heilig voor de Navajo.

Slapen bij de Navajo

Als je als toerist bij de Navajo terecht komt, kan je er vanuit gaan dat je eerst langs een toeristenmarkt wordt geleid. Daarnaast krijg je een inkijkje in de traditie van de Navajo. Ondertussen probeerde de chauffeur ons ook te vermaken tijdens het rijden. Met uitspraken zoals “We go up and down and up and down” als we over zandpaden heen reden. Soms gooide hij er een “Yahoooooooo dot commmm” uit. Ieder gevleugelde uitspraak werd afgesloten met “Just kidding”. We stopten bij een aantal hutjes, ook wel hogan genaamd, waarin een oude vrouw zat met haar kleinzoon. Daarin lieten ze zien hoe ze konden weven en breien. We stopten bij verschillende rotsformaties waarmee je met genoeg fantasie ook daadwerkelijk verschillende vormen zag die voornamelijk op dieren lijken. Zoals een slapende draak, beer en de beroemde Falkor uit de film “The Never ending Story”. Na een paar uur rondrijden en stops in dit toch wel bijzondere Monument Valley stopte we uiteindelijk bij ons kamp.

We kregen Navajo taco als avond eten en dat was zeker heel goed te eten. Al hoewel het kamp zeer eenvoudig was, op de chemische wc’s (dixies) na, was het goed geregeld. De gastenheren en vrouwen waren erg vriendelijk, grappig en stonden open voor vragen over de manier waarop indianen leefde en konden we ze vragen stellen over de geschiedenis en het hedendaagse leven. Dat was zeker interessant, want het waren de Navajo indianen die mede verantwoordelijk zijn voor de Amerikaanse overwinning in de Pacific tijdens de Tweede Wereld oorlog door de Navajo taal te gebruiken als codetaal. Dit is verfilmd in de film “Windtalkers”.

De rest van de avond lieten de Navajo zien hoe zij traditioneel dansen in passende kleding vol veren en tooien. Uiteindelijk hebben we met de hele groep mee gedanst. Uiteindelijk eindigde wij als enige groep in de slaapzaken in de open lucht. Wederom zag ik een sterrenhemel zo prachtig en zo vol met sterren, zoals ik dat gezien had in Jordanië en in de Marokkaanse Sahara.

Lees ook: Slapen in de woestijn

De volgende ochtend werden we om 5.15 uur gewekt. “Wakie Wakie.. Rise and shine!” en natuurlijk “Just kidding”. Een kwartier later waren we dat alweer vergeten door een fenomenale zonsopgang in Monument Valley. We werden vergezeld door een fluitspel van een van de indianen.

Naast het fluitspel werd er ook gezongen. Een begin van de dag die je nooit meer zal vergeten. Slapen bij de Navajo is een belevenis. Natuurlijk willen ze verdienen aan toeristen en is een verplicht bezoekje aan de markt een ‘moetje’. Je kunt je afvragen waarom de indianen in het algemeen stukken land toegewezen hebben gekregen waar nauwelijks echt rijkdom te halen valt. De laatste tijd is daar verbetering door uitbreiding van reservaten en het verder ontplooien van toerisme zoals het starten van casino’s en hotels.

Los van het bezoek bij de Navajo is het idee dat je hebt geslapen midden in Monument Valley natuurlijk geweldig. Zulke typische vergezichten en indrukwekkende bergen vind je nergens anders. Bij een reis door Utah mag een bezoek aan Monument Valley en de Navajo niet ontbreken.

Lees ook: De Westelijke Staten

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.