I feel the need for speed!

Als jochie opgegroeid in de jaren 80 was ik groot fan van de film Top Gun. Deze jongensdroom om piloot te worden zou voor mij nooit werkelijkheid worden vanwege visuele beperkingen, maar dat neemt niet weg dat ik straaljagers en helikopters op een andere manier kan bewonderen. Het geluid van een straaljager is voor mij 1 van de mooiste geluiden. Met enige regelmaat bezoek ik locaties waar straaljagers in Nederland te zien zijn.

Hoewel ik geen spottersjunkie ben die langs vliegvelden gaat staan met een scanner en een verrekijker, vind ik het wel leuk om de open dagen van de Nederlandse Koninklijke Luchtmacht te bezoeken. De open dagen wordt ook wel de Luchtmachtdagen genoemd. Dit soort dagen levert altijd spectaculaire beelden op en het is twee dagen vol adrenaline en het geluid van after burners, heli’s en zware transportvliegtuigen.

Air shows

Tijdens een airshow worden vele solo display’s vertoond. Dan laat de piloot zien wat een bepaald vliegtuig allemaal kan. Ze komen op hoge snelheid over gevlogen of maken een mooie looping. Met geavanceerde technieken kunnen ze vaak stunts uithalen die je nog niet eerder gezien hebt.

Het wordt nog spannender als er een show wordt gegeven waarbij meerdere vliegtuigen bij elkaar vliegen. Diverse stuntteams reizen de hele wereld over om je dat te laten zien. Zo heb je bijvoorbeeld de Red Arrows (UK), Patrouille de France en Patrouille Suisse.

Static show

Naast al dat moois mag je bij een static show de diversiteit aan straaljagers, heli’s en bijbehorende wapentuig goed bekijken. Soms mag je in de cockpit kijken of door een transportvliegtuig heen lopen. De verschillende type straaljagers doet er ook toe. Sommige type zie je niet zo vaak en andere juist weer wel. Zo heb ik een grote voorkeur voor de Tornado, F-15 en de A-10. Dit zijn type straaljagers die nog steeds dienst doen, maar wel uit een periode komen van de koude oorlog.

Met name de A-10 heeft een reputatie van tankbuster. De F-15 wordt nog steeds doorontwikkeld en heeft een bijna smetteloze reputatie als het gaat om overwicht en betrouwbaarheid. De Tornado zal binnenkort met pensioen gaan. Bij een static show kan je dus zaken van heel dichtbij bekijken. Zoals dit wapentuig van Nederlandse heli’s waaronder de Apache.

Het fotograferen van vliegend materieel blijft een hele uitdaging met de sluitertijd van de camera, maar als het dan toch lukt, geeft het altijd een spectaculair beeld.

Luchtmachtdagen

De Luchtmachtdagen worden om de 2 a 3 jaar georganiseerd. Meestal in Leeuwarden of Volkel en soms op Gilze Rijen. De dagen zijn al jaren een grote trekpleister en is altijd goed georganiseerd. De laatste was in 2019 in Volkel. De volgende Luchtmachtdagen wordt gehouden in 2021 in Gilze Rijen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s