De Horsten

Er is een landgoed even buiten Den Haag met koninklijke allure. Koninklijk Landgoederen de Horsten is een mooi stuk bos afgewisseld met weilanden en een uitkijktoren. De huidige koning van Nederland heeft hier jaren lang gewoond en nog steeds wonen er familieleden van het koninklijk huis. Dit landgoed ligt tussen Wassenaar en Voorschoten en vertoond mooie fotogenieke plekjes door alle jaargetijden.

Koninklijk tintje

Het landgoed is in de 18e eeuw gekocht door prins Frederik. De broer van koning Willem II. Door de jaren kwam het in handen van de huidige familie van Oranje. De huidige koning van Nederland, Willem Alexander heeft op het landgoed gewoond in villa Eikenhorst. Deze villa werd in de jaren 80 gebouwd in opdracht van prinses Christina. De zus van prinses Beatrix, Nederlands voormalige vorstin. Naast Eikenhorst is de Horsten ook op te delen in Raaphorst en Ter Horst.

Seringenberg en het theepaviljoen

Een onderdeel van het landgoed is de Seringenberg. Een spiraalvormig pad brengt je naar de top en heb je uitzicht over het landgoed en zie je in de verte de gebouwen van Den Haag. De Seringenberg is vernoemd naar de Sering plant. De berg was dan ook beplant met de Sering. Op de berg kan je beschut genieten van het uitzicht. Zo heb je ook kans om honderden lieveheersbeestjes te zien in de tijd dan deze kevers floreren. De berg is 20 meter hoog.

Tijdens een bezoek aan dit landgoed kan je even stoppen bij het theepaviljoen voor koffie, thee of lunch. Dit voormalig jachthuis werd gebouwd in 1863 door prins Frederik. Zijn jachttrofeeën prijken nog steeds in het paviljoen. Even buiten het paviljoen is een schitterend bos en hele aparte boomvormen. Zo kan je de fantasie over sprookjesbomen de vrije loop laten.

Herfsttaferelen

Eén van de mooiste periode om dit landgoed te bezoeken is in de herfst. Naast al die mooie herfstkleuren, zal je een diverse verzameling van paddenstoelen zien in alle vormen en kleuren.

Het mooie van het fotograferen van paddenstoelen is dat je alle tijd kan nemen om het perfecte plaatje te krijgen. Het zijn wat dat betreft goede fotomodellen, want ze blijven lekker stil zitten. Met de macro-stand op de camera kan je ook vanuit de kabouterpositie een leuk beeld krijgen. Net alsof je er middenin staat.

Hoewel ik geen paddenstoelenkenner ben, vind ik het hele bijzondere en nuttige elementen van de natuur.

Een bezoek aan dit landgoed is zeker aan te raden voor de natuurliefhebber en voor een rustige wandeling. Het landgoed maakt ook onderdeel uit van de Europese wandelroute E11. Dit loopt vanuit Den Haag via de Horsten, Amersfoort en Oldenzaal richting Duitsland, Polen en eindigt bij de grens met Litouwen.

Meer info over de Horsten: https://www.landgoederendehorsten.nl/ en http://www.overdehorsten.nl/

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.