Autovakantie in Europa

De vakantie komt er aan. Dat betekent dat vele van jullie er op uit gaan. Nederland scoort hoog als vakantieland, maar als het weer mogelijk is om de grens over te gaan, dan is het voornaamste vervoersmiddel de auto. Als het goed is, ken je de verkeersregels van je eigen land. Ken je ook de verkeersregels van andere landen? Wat heb je verder minimaal nodig om met de auto op vakantie te gaan?

Basispakket in je auto

Het lijkt een overbodige tip. Voordat je de auto neemt voor een lange rit naar je vakantiebestemming is het aan te raden om deze zaken vooraf goed te controleren. Naast een volle tank is het zeer aan te raden om je bandenspanning op peil te brengen. Dit zorgt ervoor dat je brandstofverbruik gunstig is en rijdt het ook fijner. Zorg er ook voor dat alle vloeistoffen zoals olie, remvloeistof en ruitensproeiers optimaal gevuld zijn. Geef je auto voor vertrek nog een wasbeurt en ruim je auto ook van binnen op. Dat zorgt voor een fijne start van je autovakantie.

Naast een opruimde auto ben je in sommige landen verplicht om het volgende zaken aan boord te hebben:

  • Veiligheidshesje voor iedereen in de auto, ook voor kinderen
  • Gevarendriehoek
  • EHBO doos
  • Brandblusser (verplicht in België, Griekenland, Polen, Turkije en Estland)

Navigatiesysteem

Bij een goede voorbereiding hoort ook het verkennen van je route. Zo kan je checken of er voldoende tankstations zijn of waar de dichtstbijzijnde supermarkt is. Nog belangrijker is de route zelf. Indien er wegafsluitingen zijn, bekijk ook alvast alternatieve routes. In sommige landen zijn er tolwegen of moet je met een pond het water over. Zorg er dus voor dat je navigatiesysteem up-to-date is. Controleer ook voordat je vertrekt of je navigatie nog goed functioneert in de auto.

Veel navigatiesystemen hebben ook flitspaal signalering. Dit is niet in alle landen toegestaan. In landen zoals Duitsland en Frankrijk kan je daar een boete voor krijgen. Of je daadwerkelijk hiervoor wordt gecontroleerd is nog maar de vraag, maar wil je het risico niet lopen dan kan je de flitspaal informatie van je navigatie verwijderen. Radardetectie is in de meeste Europese landen verboden.

Vignet en creditcard

In Nederland betalen we wegenbelasting, maar het gebruik van wegen in het buitenland kost ook geld. Landen innen geld door gebruik van een vignet of tolwegen. Voor landen zoals Zwitserland en Oostenrijk heb je een vignet nodig. Hoogstwaarschijnlijk volgt Duitsland binnenkort. Dit kan je vooraf aanschaffen. Tolwegen vind je over het algemeen in Frankrijk, Spanje en Italië. In Europa kan je steeds meer en beter met je pinpas betalen, maar het hebben van een creditcard is nog altijd handiger. Het scheelt je tijd in de file bij tolpoorten.

Andere handige tips

We hebben nog een aantal andere handige basis tips. Neem bijvoorbeeld genoeg drinken en eten mee voor onderweg. Zeker in de periode waar temperaturen kunnen stijgen boven de 25 graden Celsius is het handig om voldoende bij je te hebben. Door file kan het zijn dat je trek krijgt en.je dorst lessen is in dat geval een life saver.

Houdt ook rekening met de spits. Vertrek voor of na de spits. Dit is afhankelijk van de route die je neemt en de lengte van je reis. Plan dat dus vooraf goed in je route. Tank onderweg ook op tijd. Neem geen onnodig risico. Op drukke routes kan het zijn dat je in file terecht komt bij een tankstation. Plan naast het tanken ook je pauzes. Het is aan te raden om minimaal 1x per 2 uur even te stoppen. Het risico om langer door te rijden zonder tussenstop ligt geheel aan je fitheid om te rijden, maar je kunt beter vermoeidheid voor zijn. Je pauze combineren met een tankbeurt is natuurlijk wel zo efficiënt.

Normaliter laat je reserve sleutel thuis liggen. Op een lange reis is het aan te raden om de reserve sleutel wel mee te nemen. Stel je voor dat je in Noord Italië of Zuid Spanje staat en je verliest je sleutel. Dan ben je wel even onderweg.

Als laatste maar zeker niet de minste. Zorg dat je papieren op orde zijn. Check vooraf dat je het rijbewijs mee hebt genomen en de auto papier in orde en bereikbaar zijn.

Verkeersregels

De verkeersregels verschillen per land. Daar waar je in Nederland overdag alleen nog maar 100 km/u mag rijden, tenzij anders aangegeven. In andere landen zijn de maximale snelheden verschillend. In Duitsland mag je hard rijden, maar belangrijker is dat je een snelheid neemt waar je ook prettig bij voelt. Het heeft geen zin om met trillende handen 140 km/u te rijden, terwijl je met 120 km/u fijner voelt.

Waar je wel rekening mee moet houden is de zogenaamde Rettungsgasse of reddingsstrook. De auto’s op de linker rijbaan rijden zoveel mogelijk links in de rijbaan. De midden en rechter rijbanen houden zoveel mogelijk rechts aan. Hierdoor ontstaat er ruimte voor hulpdiensten om snel ter plaatse te kunnen zijn. Deze manier van rijden is verplicht in Duitsland en Oostenrijk. Ook Zwitserland is deze manier van rijden aan te raden. Eigenlijk zou je dit door heel Europa willen hebben. Wij zijn in Nederland gewend dat hulpdiensten gebruik maken van de vluchtstrook.

Verder geldt natuurlijk dat je vooraf op te hoogte bent van de verkeersregels in het land van bestemming, maar ook de landen waar je door heen reist. Informeer over milieu zones en hebben van een alcoholtest. Check ook wat de gedragsregels zijn op bijvoorbeeld rotondes en de in- en uitvoegstrook.

Een goede voorbereiding is een goede start voor je vakantie met de auto.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.