F-35 op de foto

Een fenomeen wat ons land de afgelopen decennia ook politiek heeft bezig gehouden is de vervanger van het jachtvliegtuig van de Nederlandse Koninklijke Luchtmacht. Hoewel de F-16 wereldwijd nog lang niet is afgeschreven, is Nederland al in het bezit van haar opvolger. De F-35 Lightning II ook beter bekend als de Joint Strike Fighter (JSF). We hebben dit nieuwe toestel gezien tijdens de laatste Luchtmachtdagen in Volkel.

F-35 Lightning II

Nederland heeft een paar jaar geleden al kennis gemaakt met de F-35. Inmiddels staan er al een aantal gestationeerd op vliegbasis Leeuwarden.

Als we het toestel eens van dichtbij bekijken, zien we interessante details. Zoals op de staart. Daar staan 5 generaties jachtvliegtuigen getekend. Daarmee is de F-35 ook een 5e generatie straaljager.

Oud versus nieuw

Tijdens een airshow is het natuurlijk ook fantastisch om verschillende type vliegtuigen van verschillende generaties naast elkaar te zien vliegen. Daarom is de combinatie van een Spitfire, F-16 en de F-35 ook bijzonder om te bekijken. De Spitfire was in dienst in de 2e Wereld Oorlog. De F-16 deed haar intrede eind jaren 70 en de F-35 sinds 2019.

Controverse

De F-35 is ook onderwerp van verschillende politieke spelletjes. Het toestel is al verschillende malen over de tong gegaan in de Nederlandse politiek. Ook in andere landen spelen de hoog oplopende kosten het toestel parten. Toch is de F-35 in veel luchtmachten over de wereld het nieuwe werkpaard. Er zijn ook verschillende versies van het toestel. Zo is er een A-variant. Deze variant heeft onder andere Nederland aangeschaft. De B-variant is de zogenaamde STVOL variant. Dit type kan bijna verticaal opstijgen zoals de oude Harrier. Dan is er ook de C-variant. Dit type is voornamelijk te vinden op de vliegdekschepen van de Amerikaanse Marine. Om het compleet te maken is er ook een I-variant. Dit type is voor de Israëlische luchtmacht.

Turkije was ook één van de landen die het toestel wilde aanschaffen. Echter door het aanschaffen van luchtafweersystemen van Russische makelij heeft Turkije zichzelf uit het programma gezet. Nederland zal de komende jaren steeds meer van dit type zien en de F-16 zal de komende jaren met pensioen gaan of elders dienst doen. Nederland koopt ongeveer 52 stuks F-35A Lightning II.

Lees ook: I feel the need for speed!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.