Rijnland Palts

Wij hebben er voor gekozen om op veilige afstand de grens over te gaan. Ook om even uit de omgeving te zijn waar we de afgelopen maanden hebben gezeten. Dat is toch waar vakantie voor is. Dit jaar verblijven we in deelstaat Rijnland Palts. In ons ‘Open grenzen’ corona blog hebben we aangegeven deze zomervakantie te kiezen voor Duitsland. Een zomervakantie in een unieke tijd. Dit is ons verslag van een zomervakantie in corona tijd.

Er zijn vakantiegangers die kiezen om te vliegen naar Spanje of Griekenland. We hebben inmiddels ook gezien dat de situatie veranderlijk is en reizen naar bepaalde delen in Europa tijdens de zomervakantie werd afgeraden. Neem bijvoorbeeld Barcelona, Antwerpen of het hele land Kroatië. Zo lig je te genieten van je cocktail in de mediterraanse zon en zo wordt je aangeraden om je koffer weer te pakken. Je moet je laten informeren om bij te blijven.

Lees ook: Update: Open grenzen na COVID19

Route naar Rijnland Palts

Het klinkt misschien wat overdreven, maar rekening houden met corona begint al bij de heenreis. De autoroute die we naar Duitsland nemen is al weloverwogen. Stel je voor dat je autopech krijgt in een corona-brandhaard of je denkt even pauze te nemen in een gebied dat als oranje of zelfs rood wordt aangegeven.

De mogelijkheden om naar Kell am See te rijden kan via verschillende routes. Wij bekijken drie alternatieve routes. De eerste route is via Antwerpen en Luxemburg. Deze valt al af vanwege de vereiste vignetten die nodig zijn voor Luxemburg. De tweede route die we hebben bekijken is via Antwerpen en Luik. De derde route is via Maastricht en een klein stukje België.

Wij kiezen voor de laatste route. We willen zo lang mogelijk in Nederland rijden. Hierdoor vermijden we Antwerpen en een urenlange rit door België. Dit blijkt geen overbodige afweging te zijn, want een paar dagen later werd de provincie Antwerpen als oranje geclassificeerd. De kans op autopech is klein, maar veel rampen beginnen vaak klein. Daarnaast levert Antwerpen ook wat verkeer betreft vaak files op.

De heenreis verliep dan ook voorspoedig en we kwamen rond 15.00 uur in Kell am See. Nu kan de vakantie beginnen en kunnen we eindelijk weer nieuwe plaatsen ontdekken! We verblijven deze vakantie bij Landal Hochwald.

Advertenties

Saarburg

Onze eerste dag in vakantiemodus brengt ons naar het stadje Saarburg. Een toeristisch stadje met ongeveer 6700 inwoners. De watervallen midden in het dorp is de grote trekpleister. Daarom heen zijn de vele restaurants en bars te vinden. Even verderop is een winkelstraat. Wat direct opvalt zijn natuurlijk de mondkapjes. In tegenstelling tot Nederland wordt in Duitsland ten strengste aangeraden om een mondkapje te dragen als je aan het winkelen bent of in een gebied waar veel mensen bij elkaar komen. Zo ook in het centrum van Saarburg.

In Saarburg loopt de rivier de Saar. Daar zijn ook verschillende watersporten te beoefenen of kan je met een rondvaartboot de omgeving bekijken. Net als grote streken aan de Moezel, staat ook Saarburg bekend om de wijn. Op de bergen zie je dan ook grote wijngaarden.

Saarburg ligt aan de voet van de Warsberg. De top van deze berg kan op verschillende manieren worden bereikt. Je kunt vanaf het centrum de wandeling maken naar boven. De top is ook te bereiken met de auto of de fiets. Hiervoor zijn 12 haarspeldbochten nodig. De andere manier is via de kabelbaan. Boven op de Warsberg vind je ook een vakantiepark, restaurant en verschillende uitkijkpunten. Je kunt er prima wandelen en er is een rodelbaan. Dat geeft de nodige vertier en je hebt mooi uitzicht over de verschillende valleien.

Naast de Warsberg heb je even buiten Saarburg een roofvogelpark. Het is een klein park, waar naast enkele andere zoogdieren toch voornamelijk om roofvogels gaat.

De roofvogelshow is dan ook het spektakelstuk en wordt gehouden op gepaste hoogte op de heuvel. Je moet dus wel even een stukje klimmen, maar dan heb je ook wel een vermakelijke roofvogelshow die 2x per dag wordt gegeven. De eerste is om 11.00 uur en de tweede show is om 15.00 uur.

Arenden, gieren,uilen en haviken komen allemaal voorbij. Ze hebben ook een raaf als onderdeel van de show. Het blijven mooi beesten om te zien. Zo machtig en indrukwekkend.

Flugausstellung L. + P. Junior

Als er op nog geen kwartier rijden een vliegtuigmuseum te vinden is, kan je de kans niet voorbij laten gaan. Deze flugaustellung staat dan ook hoog op de to-do lijst van deze vakantie. Als vliegtuigliefhebber staan hier exemplaren die meer dan het bekijken waard zijn. Zowel militair als burgerluchtvaartuigen zijn hier terug te vinden.

In de grote vliegtuigen zijn de cockpits te bekijken. Normaal gesproken kan je in een echte Concorde een bakje koffie drinken. Helaas is door de corona dat niet mogelijk. Er is daarom genoeg tijd om al die andere helikopters, straaljagers en passagiersvliegtuigen te bekijken. Het zijn voornamelijk vliegtuigen uit de jaren 70 en 80 met een aantal mooie uitzonderingen naar de jaren 40 en daarvoor. Zo staat er een Heinkel en een Messerschmitt uit de 2e Wereld Oorlog. Andere noemenswaardige toestellen zijn de verschillende MIG’s straaljagers en de Mil helikopters van Russische makelij. Er staat ook twee Sweedse Saab straaljagers en natuurlijk exemplaren die we ook uit het arsenaal van de Duitse luchtmacht kennen zoals de Tornado, F-104 Starfighter, F-4 Phantom en Alpha Jet. Ook Franse straaljagers zijn goed vertegenwoordigd.

Naast al dat moois zijn er ook verschillende cockpitonderdelen, straalmotorsonderdelen en pilootuniformen te zien. Een tentoonstelling die zeker de moeite waard is.

Het enige nadeel is dat het museum zoveel moois en groots heeft staan, waardoor het wat ruimte toch wat gestapeld lijkt. Dat maakt het fotograferen van de toestellen ook lastig. De hekken om de vliegtuigen zijn begrijpelijk, maar volgens mij niet nodig. We komen uitgebreider terug op dit museum in een aparte blog. De Flugausstellung ligt even buiten het dorp Hermeskeil aan de Bundesstrasse 327.

Fell Exhibition Slate Mine

Een activiteit van hele andere orde is ons bezoek aan een mijn nabij het plaatsje Fell. In de Besucherbergwerk Fell wordt je meegenomen in het leven van de mijnwerkers in de tijd van de vroege 20e eeuw. In deze mijn werd leisteen gewonnen. Leisteen werd al gebruikt door de Romeinen als onderdeel van het bouwen van huizen. In de middeleeuwen werd de vraag naar leisteen groot door de bouw van verdedigingswerken. Zo ontstonden er allerlei mijnen in de buurt van de stad Trier. Waaronder deze mijn.

Tijdens de rondleiding in de mijn daal je af naar zeker 70 meter onder de grond. Met 164 traptreden is dit een leuke afdaling waarin de temperatuur rond 12 graden Celsius is. Tijdens ons bezoek was het buiten bijna 30 graden Celsius. Een welkome verkoeling dus.

Deze mijn werd in 1997 geopend voor het publiek. Daarnaast is er een bezoekerscentrum en restaurant te vinden bij de ingang. Ook hier gold tijdens ons bezoek dat we mondkapjes moesten dragen en onze handen moesten reinigen.

Keller Stausee

Een fenomeen wat je vaker ziet in Duitsland zijn de stuwmeren. Ook tijdens ons bezoek aan Sauerland hebben we een groot stuwmeer bezocht. Even buiten Kell am See is de Keller Stausee te vinden. De Stausee is met 13 hectare geen groot stuwmeer.

Aan het meer vind je het Landal park Hochwald, de Fronhof paardenmanage en het restaurant Hau’s am see. Het meer is ongeveer 12 meter diep en het is er verboden om in te zwemmen of te varen met een privéboot. Wij hebben een rondje om de stausee gelopen, hebben wat gegeten bij Hau’s am see en hebben een waterfiets gehuurd. Een leuke bezigheid en brengt je toch overal op het meer. Je moet wel een beetje rekening houden met de vissers aan de kant.

Het stuwmeer is in de jaren 70 gebouwd en kent een hoogte verschil van 15 meter. Vanuit ons verblijf keken we iedere dag op het stuwmeer en leerde zelfs de vaste bewoners kennen.

Boswandeling en klimmen

Aansluitend aan de Stausee is één van de vele bossen te vinden die Duitsland rijk is. Mooie hoge bomen waarin je soms uren geen mens tegenkomt. Een heerlijke wandeling van ruim 7 km. We wandelen richting de Wassertretbecken Kell am See. Het koude natuurlijke water zorgt voor de verkoeling. Dit voetenpoeltje is onderdeel van de Frohnbach. Een beekje dat uitkomt in de Stausee.

Vanuit de waterbekken kan je ook verschillende kanten op het bos in voor een stevige wandeling. Wij kozen ervoor om even verderop de lopen naar het Kletter- und Erlebniswald Kell am See. Eigenlijk moest je een plek reserveren, maar de klantvriendelijkheid van de beste man laat het toe dat ook wij mee mochten in de volgende ronde en leerde we hoe we met de diverse klimonderdelen ons zelf kunnen zekeren en hoe we het parcours af kunnen leggen.

Er zijn drie niveau’s van licht naar zwaar. Iedere parcours eindigt met een stukje abseilen. Best leuk en soms best uitdagend. Het klimpark is te doen voor kinderen vanaf 6 jaar.

Trier

Het is een van de oudste steden van Duitsland en het ligt aan de Moezel. Trier is een stad met een lange historie. Het bekendste is wellicht in de tijd van de Romeinen. Er gaat namelijk en sage dat de stad Trier al 300 jaar voor Rome bestond. Wat ook wel wordt gezegd is dat Trier het tweede Rome is. Er is dan ook veel te vinden in Trier wat refereert aan de Romeinse tijd. Het bekendste is de Porta Nigra. Verder is er ook nog een amfitheater en verschillende kerken. Tijdens ons bezoek in Trier was het 38 graden Celsius. Niet echt weer voor een uitgebreide stedentrip.

Wij hebben naast de Porta Negra ook de paleistuinen achter de Basilica van Constantijn bezocht. Verder hebben we de stad bekeken met een rondrit. Het rijdende treintje brengt je langs de belangrijke gebouwen en vertelt wat over de historie. Een prima alternatief met deze temperaturen.

De stad Trier kent ook een historisch persoon die vooral belangrijk was voor het communisme en het socialisme. Karl Marx is namelijk geboren in deze stad. De stad heeft dan ook een standbeeld van Karl Marx en staat zijn geboortehuis nog steeds. Een andere leuke attractie is het reuzenrad naast de Moezel. Vanuit dit rad heb je mooi zicht over de stad en de bergen er om heen. Er is ook goed zicht op de Kaiser Wilhem Brucke.

Trier is een mooie stad, maar om te zeggen dat het de tweede Rome is? Daarvoor moeten we toch eerst naar Rome zelf afreizen.

Saar-Hunsrück Nature Park

Om ons bezoek aan dit mooie gebied af te sluiten, hebben we nog een bezoek gebracht aan de gratis dierentuin Saar-Hunsrück park. Een vrijwillige bijdrage is mogelijk en met een euro kan je een bak voer kopen voor de geiten, paarden, bokken en diverse vogels. Het park kent naast een dierenpark ook mooie vergezichten, een gezellig restaurant met swingseats en kan je vanuit hier mooie wandelingen maken door de bossen.

Een heel relaxte bezigheid op een mooie zondag. Ook de speeltuin verzekerd je kind voor uren speelplezier waardoor je als ouder ook goed kan genieten van een drankje of een lunch bij het Wirthaus Wildpark Alm.

Vertrek naar Bottrop

Aansluitend aan ons verblijf hebben we nog 2 nachten geboekt bij een hotel even buiten Bottrop. Een totaal andere omgeving midden in het het Ruhrgebied. Met als doel een dagje Movie Park!

Lees ook: Movie park Germany

Review: Landal Greenpark Hochwald

Landal Hochwald ligt in de deelstaat Rijnland Palts. Daar speelde onze vakantie in de zomer van 2020 zich af. Een park midden in de bossen en bij een stuwmeer. Goed geleden ten opzichte van onze reisdoelen. Hoe onze vakantie was, kan je natuurlijk lezen in onze reisblog.

Het park heeft ruim 200 huisjes in verschillende typen en voor verschillende hoeveelheid personen. Wij hebben gekozen voor de 4 personen bungalow 4C. De locatie aan het meer gaf hiervoor de doorslag.

Oplevering bungalow

Bij aankomst is het gebruikelijk dat je meld bij de receptie en de sleutel in ontvangst neemt. In Duitsland ben je verplicht om in tijden van corona een mondkapje te dragen bij het betreden van winkels, restaurants en ook bij de receptie. Alle informatie lag natuurlijk al klaar en werden we vlot en prima geholpen. De hoeveelheid Nederlanders op dit park is groot. Daarom zijn er ook Nederlands sprekende medewerkers waaronder bij de receptie en bij het indoor speelparadijs.

De bungalow was bij aankomst al gereed en konden we direct de bungalow betrekken. Bij aankomst en tijdens ons verblijf hebben wij prima tijd gehad en was de bungalow schoon. Ook de faciliteiten waren prima en functioneerde alles naar behoren. Het uitzicht op het meer was natuurlijk een mooie aanvulling.

Faciliteiten op het park

Op het park is een indoorspeelparadijs, indoor zwembad en diverse andere speelgelegenheden. Er is een parkshop voor de nodige boodschappen en een restaurant om te lunchen, dineren of eten af te halen. Er kan ook worden gegeten bij de indoor speelparadijs. Wij hebben meerdere malen gedineerd en ook een keer pizza’s af gehaald. Mijn tips is altijd om eten te bestellen daar waar het land of regio goed in is. In Duitsland ben ik nog geen slechte schnitzel tegengekomen. Zo ook in dit restaurant. De burgers daarentegen zijn prima, maar niet bijzonder. Onze afhaalpizza was niet goed doorbakken en kan je wat ons betreft overslaan.

Voor de kinderen is er voldoende gelegenheid om te buiten te spelen. De speeltuin is uitdagend en leuk. Er zijn ook mogelijkheden om een skelter te huren of een balletje te trappen op een veldje. Er is midgetgolf aanwezig.

Conclusie parkreview

Landal Greenparks Hochwald is wat ons betreft echt wel een prima park om te verblijven. In de basis is het goed geregeld. De aankomst, de hygiëne en de vriendelijkheid van het personeel is super. Het restaurant kan op sommige punten nog in kwaliteit winnen, maar je kan er natuurlijk ook voor kiezen om in je eigen bungalow of buiten het park te eten. De ligging van het park is ook prima. Binnen een half uur ben je in Trier of Saarburg. In de directe omgeving zijn er voldoende andere activiteiten te vinden om een super leuke vakantie te hebben. Vanuit het park kan je vertier zoeken op en rond het stuwmeer. Er is direct toegang tot een mooi bos met klimactiviteiten of een mooie wandeling.

Betreft de corona maatregelen heeft Landal een app in gebruik waarin je een aantal activiteiten vooraf kan reserveren. Zo dient er onder andere gereserveerd te worden voor het indoor speelparadijs en het zwembad. Bij aankomst kon dit 2 dagen vooruit worden gepland. Dat is aangepast naar 1 dag. Zodoende was het zwembad niet 2 dagen vooruit vol geboekt.

Ook dit keer heeft Landal ons positief verrast en heeft het onze voorkeur ten opzichte van andere parken.

Lees ook: Blokjes van Zuid-Denemarken & Zonnig Zeeland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.