5 wereldberoemde locaties die wij hebben bezocht

Er zijn locaties op de wereld die voor altijd getekend zijn door een gebeurtenis uit het verleden. Zo een locatie vormt vaak onderdeel van een reis, omdat je verbonden voelt met de plek of uit nieuwsgierigheid. In onze top 5 zie je locaties die wij hebben bezocht die de geschiedenisboeken in zijn gegaan en voor altijd in ons geheugen staan.

Ground Zero

We starten met een locatie waar zich een ramp heeft voltrokken. Deze ramp heeft tot op de dag van vandaag de wereld blijvend veranderd. Op 11 september 2001 vlogen twee vliegtuigen in de World Trade Center gebouwen midden in Manhattan, New York. Een terroristische aanval die niet voor mogelijk werd geacht. Tegelijkertijd vlogen nog twee andere vliegtuigen met terroristisch motief. De ene vloog het Pentagon in bij Washington D.C. en de andere stortte neer in de staat Pennsylvania door heldhaftig optreden van passagiers.

Wij bezochten Ground Zero in 2008 en 2010. Toen waren ze nog volop bezig met het saneren van de grond en de bouw van de Freedom tower. Ten tijde van ons bezoek was het nog een grote bouwput. Als je daar staat, kan je het niet voorstellen dat zo iets is gebeurd in zo een dichtbevolkte stad. Het instorten van de torens moet een enorme impact hebben gehad op de directe omgeving.

De Freedom tower en het museum staat op ons reislijst om nog te bezoeken.

Lees ook: New York 9/11: Time-lapse van 11 jaar en Amazing New York

Auschwitz – Polen

By far de meest bizarre plek die wij hebben bezocht was het voormalig vernietigingskamp Auschwitz in Polen. Het was in de Tweede Wereldoorlog een van de meest gevreesde kampen die door nazi Duitsland werd ingezet om voornamelijk Joden en andere minderheden te vernietigen. Auschwitz ligt vlakbij de Poolse stad Krakau.

Je kunt zowel Auschwitz I als Auschwitz II bezoeken. Het meest indrukwekkende was de vitrine met echt mensenharen die ten tijde van de oorlog is verzameld door de nazis. Iets was niet voor altijd te zien zal zijn, omdat het haar uiteindelijk vergaat. Verder waren de fusilleer plek en natuurlijk de gaskamers zeer indrukwekkend.

Wij mogen dit soort locaties niet vergeten, want het herinnert ons aan de gruwelijkheden die door de mensheid is ingezet om dood en verderf te zaaien.

Lees ook: Van Berlijn naar Helsinki – Polen en 75 jaar bevrijding van Auschwitz

Istanboel – Turkije

Als je ergens op de wereld een tweedeling voelt van twee verschillende continenten en waar twee werelden bij elkaar komen dan is dat in Istanboel. De grens van Europa en Azië. Een paar eeuwen geleden werd het huidige Istanboel, Constantinopel genoemd. Het was toen nog overwegend christelijk. Deze stad heeft in de recente geschiedenis vaker de geschiedenis boeken gehaald.

De Ottomanen waren verantwoordelijk voor het brengen van de islam en het hernoemen van Constantinopel naar het huidige Istanboel. Het heeft het huidige Turkije gevormd. De Ottomanen was ooit een machtig volk die een groot deel van het Midden-Oosten in handen had en de grens met Afrika, Azië en Europa heeft getekend.

In de huidige tijd speelt Turkije op verschillende vlakken mee op het wereldtoneel. Een paar jaar geleden werd er een coupe gepleegd met verschillende geweldplegingen in de stad. De manier waarop de leiders van Turkije zich opstellen, zal tekenend zijn voor de toekomst van het Midden-Oosten en Europa. In onze beleving ligt Turkije strategisch uiterst interessant voor diverse wereldmachten, maar speelt de politiek zijn eigen spel.

Lees ook: Kleurrijk Turkije

Normandië – Frankrijk

We gaan terug naar de 2e Wereld Oorlog. Het was het begin van het einde voor de nazi’s en de bezetting van West-Europa. Op 6 juni 1944 was er een invasie van Amerikanen, Canadezen, Britten en nog vele andere nationaliteiten die er voor zorgde dat de bevrijding werd ingezet.

Kort na D-Day waren er de eerste Franse dorpen bevrijdt. Dit zou zich als een olievlek verder verspreiden over West-Europa. Aan de oostkant waren het de Russen die de nazi’s hadden verslagen.

Lees ook: Ieper en Normandië – indrukwekkend en bijzonder

Ieper – België

Hoewel een bezoek aan Ieper niet het doel op zich was, heeft het wel een diepe indruk achtergelaten. We waren onderweg naar Normandië en vonden het meer dan waard om op weg naar Frankrijk te stoppen bij Hill 62.

Er werd zwaar gevochten in Ieper en ook hier werd duidelijk dat de mensheid in staat is om onvoorstelbaar kwaad te doen. Zo werd gifgas ingezet op het slagveld en werd de loopgravenoorlog een van de bloedigste uit de geschiedenis. Duizenden jonge soldaten lieten het leven zonder dat enorme terreinwinst werd geboekt.

Het museum bij Hill 62 liet ook zien hoe propaganda werd ingezet om de vijand zwart te maken. Hoewel het poster zijn, maakt ook het beeld een grote indruk.

Lees ook: Ieper en Normandië – indrukwekkend en bijzonder

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.