Flugausstellung L. + P. Junior

Deze zomer hebben we ondanks alle reisbeperkingen een leuke vakantie gehad in Duitsland. Een van de topattracties was Flugausstellung L. + P. Junior in Hermeskeil. Voor de vliegtuig liefhebber is dit wel een must-do. Er staan bekende straaljagers, grote bakbeesten en ook de straalmotor liefhebber komt hier zeker met een grote glimlach vandaan. Eigenlijk is de expo zo uitgebreid dat ze ruimte te kort komen en dat merk je wel aan de opstapeling van materieel. Maar genoeg getypt. Tijd voor wat foto’s.

Oude MIG’s, Sukhoi’s en Mil’s

Een imposante lijn van gevechtsvliegtuigen zijn de Russische straaljager en helikopters. Wij hebben een aantal van deze al gezien op verschillende locaties,  maar zoveel bij elkaar was toch wel erg indrukwekkend.

De MIG lijn loopt van de MIG3 tot en met de MIG35 en er zullen vast nog wel een aantal volgen. Een aantal hebben naam gemaakt in verschillende oorlogen en conflicten. Zo staan hier een F4 Phantom naast zijn oude Vietnam rivaal, de MIG 21. De Amerikanen verloren tijdens de Vietnam oorlog ruim 500 Phantoms, terwijl de Noord-Vietnamezen ruim 60 exemplaren van de Mig21 hebben verloren. Dat zegt ook wel iets over de manier waarop de Amerikanen militair materieel in de oorlog pompte.

Een ander indrukwekkend machine is de Mi-24 Hind. Deze Russische helikopter heeft een enorm uitgebreid wapenarsenaal en wil je liever niet tegen komen in de strijd.

Grote bakbeesten

Je hebt grote vliegtuigen en je hebt enorme bakbeesten. Zoals deze Russische helikopters. Soms is het onvoorstelbaar dat deze afmetingen toch de lucht in gaan.

Vertrouwde exemplaren uit de 20e eeuw

Naast al het Amerikaans en Russische materieel hebben ook de Britten een mooie afvaardiging staan, waaronder de Harrier. De Harrier doet mij denken aan die ene keer dat ik de Harrier hebt gezien, en vooral gehoord, tijdens de open dag van de Marine luchtvaart in Valkenburg (ZH). Deze straaljager kan namelijk verticaal opstijgen en zweven. De straalmotoren worden dan direct naar beneden gericht en dat levert een behoorlijke geluidsproductie. Zoals bij vele vliegtuigen in dit museum mag je ook bij de Harrier in de cockpit kijken.

Als je bent opgegroeid in de jaren 70, 80 en 90 en je een fan was van militaire vliegtuigen dan ben je opgegroeid met jets zoals de F4 Phantom, F14 Tomcat, F16 Viper, maar ook met de Panavia Tornado, Jaguar en de Franse Mirages.

Zowaar zijn er ook twee Zweedse toppers te vinden. De J37 Viggen en de J35 Draken van het bekende Saab.

Burgervliegtuigen

Naast al het militair gekletter, staan er ook voormalige vliegtuigen uit de burgerluchtvaart. De supersonische Concorde staat trots bij de ingang. Daar kan je koffie drinken, maar is tijdens de corona gesloten gebleven. Het is niet de eerste Concorde die we hebben gezien. Ook in het Engelse Fleet Air Arm Museum en naast het Amerikaanse vliegdek de USS Intrepid hebben we Concordes gezien.

Lees ook: Van Kent naar Devon en Bijkomen in New York

Er staan ook exemplaren zoals de Havilland DH106 Comet en de  Lockheed L1049 G Super Constellation. Bij de grote vliegtuigen mag je achter plexiglas een kijkje nemen in de cockpit en het passagiersgedeelte.

Zoals je ziet is er zoveel te zien en te beleven bij Flugausstellung Junior. We hebben nog niet eens alles besproken. Om deze blog af te sluiten, hebben we nog wat leuke foto’s wat er zoal te vinden is in de hangars.

Mocht jouw favoriete vliegtuig er niet tussen staan, dan heb je altijd nog de mogelijkheid om bij deze verzamelkast te komen kijken.

Nieuwsgierig geworden? Een bezoek aan dit museum mag zeker niet ontbreken als je in de Duitse Zuid-Eifel, de Moesel of Saarland bent. Bezoek de website voor een overzicht van wat er allemaal te vinden is.

Lees ook: I feel the need for speed! en Rijnland Palts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.