2 dagen Noord Brabant

Deze week waren we 2 dagen onder de rivieren. Om deze herfstvakantie af te sluiten, hebben we er een beestachtig feestje van gemaakt met veel natuurschoon en zijn we op safari geweest in eigen land!

Op safari in Nederland

 

Als één van de weinige parken kan je de Beekse Bergen op safari met je eigen auto. De Beekse Bergen is ook ideaal tijdens de corona tijd, omdat je in je eigen bubbel op vier wielen zit. Vooraf koop je tickets en reserveer je de tijdslot van aankomst. Je hoeft eigenlijk je auto niet uit. Je rijdt langs hyena’s, cheeta’s, kamelen en diverse andere viervoeters. Het lijkt net als of je echt in Afrika of Azië bent. 

Door zelf te rijden, kan je de tijd nemen om mooie plaatjes maken en om de dieren goed te bekijken. Houd je op de route links aan, dan kan je op je gemak van de dieren genieten. In dit park mag je rechts inhalen.

Halverwege is er wel een rustmoment. Daar kan je de benen strekken en kunnen de kinderen los in de speeltuin. Dit is ook het moment om een mondkapje op te doen, want hoewel het restaurant geen plaats biedt kan je buiten wel eten en drinken bestellen en op het terras nuttigen. Dat hebben de meeuwen ook begrepen, maar dat heeft de mens aan zich zelf te danken. Ik vond ze wel irritant. Vanaf dit punt, ook wel Kongoplein genoemd, kan je op wandelsafari. Je loopt dan langs tijgers, leeuwen, apen en pinguïns.

Door de corona was niet alles is open, vanwege het niet kunnen handhaven van de 1,5 meter regel. Na de wandelsafari en gevulde maagjes kan de auto weer worden opgestart voor het laatste deel van de auto safari. Het hoogte punt zijn de giraffen. Dat merkte je aan de behoorlijke file die was ontstaan. Het leek soms wel de A4 tijdens de spits. Dat element neemt toch wel een stukje romantiek van de safari weg. Hier zou men bij de Beekse Bergen wat op moeten verzinnen, want 30 ronkende auto’s die stilstaan kan niet goed zijn voor de dieren.

Het is natuurlijk wel een gek moment als je in de spiegel kijkt je in eens struisvogels ziet rond dwarrelen. Dat is toch ook wel even een leuk moment om vast te leggen.

Als je eenmaal bij de giraffen staat, ben je even vergeten dat je daarvoor ruim 30 minuten stil hebt gestaan. Die mooie beesten lopen nieuwsgierig af op de auto’s en sommige auto’s krijgen een gratis wasbeurt. Vooraf wordt je gewaarschuwd dat likkende giraffen je auto kunnen beschadigen. Soms ontkom je er niet aan, want dan staan ze op de weg waar jij met de auto overheen moet rijden. Het blijven indrukwekkende beesten en mooi om naar te kijken. 

De Beekse bergen is wat oppervlakte betreft het grootste dierenpark van de BENELUX. Het was ooit bedoeld om te dienen al militair oefenterrein, maar werd al snel een leeuwenpark. Inmiddels bestaat het park al 52 jaar (2020) en aan de bezoekersaantallen van vandaag lijkt het nog steeds goed te gaan. Mocht je zelf de autosafari doen, moet je ten alle tijden in je auto blijven en de ramen zoveel mogelijk gesloten houden. Het is al eens voorgekomen dat een persoon is gebeten door een jachtluipaard en zijn verschillende dieren overleden doordat mensen ze verkeerd voedsel hebben gevoerd. 

Al met al was het een leuk dagje Beekse bergen en verlieten we het park om naar het hotel te rijden. We verbleven in hotel – brasserie De Guldenberg. Een leuk hotel met een goede sfeer, vriendelijk personeel en een goed restaurant. In deze corona tijden mag je dineren in het restaurant van het hotel. We hebben zeer goed gegeten. De hotelkamer was wel zeer basic, maar was functioneel voor 1 nacht en het was er zeker schoon. Het was een prima nacht in een stille natuurlijke omgeving, want het hotel ligt in het bos dat grenst aan de Loonse en Drunense duinen. Ook het ontbijt was prima. 

Lees ook: Zuid-Veluwe

De Loonse en Drunense duinen

Dat Nederland schitterende natuurgebieden heeft, wisten we natuurlijk al. Daar kan je op onze blog genoeg over lezen en zien. Naast bijvoorbeeld de Veluwe en Meijendel is er in Noord Brabant een fantastisch gebied. De Loonse en Drunense duinen. Het is wellicht een tongbreker om het uit te spreken, maar de omgeving zelf is schitterend. Grote zandvlaktes worden afgewisseld met bos en je kunt er schitterend wandelen of paard rijden. Daarnaast zijn er ook verschillende mountainbike trails. Dit gebied ligt aan de overkant van de Efteling tussen Tilburg, Waalwijk en Den Bosch. Het wordt ook wel de Brabantse Sahara genoemd. Het Nationaal park is ruim 3500 hectare groot.

Wij reden naar de Rustende Jager. Dat is één van de diverse parkeerplaatsen van waar je het park kan betreden. Dat ligt aan de zuidkant nabij Biezenmortel. Even leek het er op dat het een druk bezochte dag zou worden, maar dat was niet het geval. Het gebied is zo uitgestrekt dat wij er zeker lange periodes geen mensen tegen zijn gekomen. 

Vanuit de Rustende Jager wandelen we afgewisseld door zandvlaktes en bossen. Onderweg hebben we spullen verzameld voor de komende kerststukjes, maar bovenal was de omgeving schitterend. Mede door de mist gaf dat een extra sfeer en leverde het mooie plaatjes op. We liepen richting Bosch en Duin waar een uitkijkpunt is over een groot deel van de zandvlakte. Naast het uitkijkpunt vind je hier ook het monument Bosch en Duin. Dit monument is ter nagedachtenis aan 14 jonge mannen die op 26 mei 1944 om het leven werden gebracht door de nazi’s. De lichamen zijn nooit gevonden. Ook de exacte locatie waar de jonge verzetsstrijders zijn omgebracht, is nooit gevonden. Het waren mannen van begin 20 tot begin 30 jaar komende uit het Tilburgs, Gronings en Zeeuws verzet. 

Na ruim 5 kilometer te hebben gewandeld, wisten we dat we ook weer terug moesten wandelen. Voor een doorgewinterde wandelaar is dat een eitje, maar met een dame van 6 jaar een behoorlijke opgave. Door spelletjes en zelf gemaakte boterhammen kwamen we een heel eind. Als ze dan ook nog zelf foto’s mag maken, vliegt de tijd en de kilometers. De terugweg liepen we langs het bos over de Oude Bossche baan. Een wandeling van ruim 3 kilometer. Met het doel om bij de Rustende Jager een Brabants worstenbroodje te scoren. Onderweg kwamen we nog deze nieuwsgierige beestjes tegen.

Deze dag hebben we zeker in totaal 13 kilometer afgelegd. De terugreis in de auto was dan ook een goed rustmoment.

Lees ook: Hoe overleef je een vrije dag in corona-tijd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.