Herfst in Backershagen

In de herfst is natuurfotografie fantastisch. Het kleurenspel in dit seizoen fascineert. De combinatie met de lage zon en schemering is de natuur op z’n mooist. Dat blijkt ook weer tijdens een wandeling door Landgoed Backershagen, te Wassenaar. Een landgoed met een historie, want al in 1400 werd dit stukje Nederland bewoond. In 1723 erfde ene Maria Clara van der Hagen dit stuk grond van dokter Joan van Wassenaer uit Amsterdam. Maria Clara van der Hagen was getrouwd met Cornelis Backer. Vermoedelijk komt daar de naam Backershagen vandaan.

Landgoed Backershagen

Na het overlijden van Maria maakte Cornelis er een park van en legde beekjes aan. Ook werd er een theekoepel en hertenhuisje gebouwd. Er werd ook een schelpengrot gebouwd. Onlangs stond het Hertenhuisje nog in media, omdat het te koop werd aangeboden voor 150.000 euro. Dat lijkt een koopje, maar de aanschaf komt natuurlijk met de nodige eisen.

Zie ook: https://www.funda.nl/koop/wassenaar/huis-41191693-rijksstraatweg-464/

De schelpgrot doet zijn naam geen eer aan als we het over de schelpen hebben. Tegenwoordig is de grot overgenomen door hangjongeren en wordt er behoorlijk gekerfd. Ooit was dit bedoeld als een buiten stookplaats. De haard is wel goed te zien. In 2008 is de schelpengrot voor het laatst opgeknapt.

In de handen van de Oranjes

Het Koninklijk huis heeft een grote verbondenheid met de plaats Wassenaar. Enkele jaren geleden woonde onze huidige koning Willem Alexander met zijn gezin nog op de Horsten. Ook Backershagen heeft een relatie met de Oranjes. Na het overlijden van Cornelis kwam het landgoed in handen van Prins Frederik. In 1846 werd de Prins van Oranje eigenaar van dit stukje land in Wassenaar waar hij al meerdere stukken grond in zijn bezit had. Ook Prins Hendrik en zijn eerste vrouw Prinses Amilia waren regelmatig op Backershagen te vinden.

Na het overlijden van Prins Frederik kwam het landgoed in handen van zijn dochter Prinses Marie. Pas na haar overlijden kwam het landgoed in handen van particulieren. Het aangrenzende Groot-Haesebroek werd verkocht en de Horsten kwam in handen van Koningin Wilhelmina in 1903. Backershagen en de Horsten wordt door de A44 doorkruist. Een drukke weg tussen Den Haag en Leiden, richting Amsterdam.

Lees ook: De Horsten

Details in de herfst

Een natuur fenomeen in de herfst zijn natuurlijk de paddenstoelen. Je vindt ze voornamelijk op de grond, maar ook tegen en zelf op de bomen. Zij helpen de natuur een handje met het opruimen van de hoeveelheid bladeren. Let voor in deze foto op de paddenstoelen boven op de boom.

Onder de grond vind je de wortels van de bomen. Met enige regelmaat steken de wortels ook boven de grond uit en dat geeft een mooi schouwspel van figuren.

Backershagen is een mooi park voor een wandeling op een mooie zonnige herfstachtige dag zoals vandaag. In combinatie met aanliggende parken kan je er een wandeling maken van 12 km. De gemeente Wassenaar is sinds 1955 eigenaar van het landgoed en daarmee wordt het park ook opengesteld voor het publiek. Dan volgen hierna nog enkele foto’s van Backershagen.

Lees ook: Meijendel

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.