Loonse en Drunense duinen en de Efteling

Om het reisjaar 2020 af te sluiten hebben we nog net voor de lock down in december, 2 dagen in Noord Brabant door gebracht. Dit keer combineren we het bezoek aan het mooie Loonse en Drunense duinen met de Efteling! Een pretpark in Nederland met wereldfaam. Richting de kerstvakantie wilde we er toch nog even tussen uit.

De Efteling

Dit pretpark heeft geen introductie nodig. Wij brengen vrijwel ieder jaar een bezoek aan de Efteling, maar dit jaar was het extra bijzonder. Al jaren wordt de Efteling in de wintermaanden omgetoverd tot de Winter Efteling. We hadden ook winterse temperaturen verwacht. Gekleed met thermo kleding hebben we dit keer geen last gehad van de kou. Dat het mogelijk is om in tijden van een pandemie een pretpark te bezoeken, maakt het bijzonder. Deze tijd wordt weleens vergeleken met de oorlogsjaren, maar de vrijheid die wij nog steeds hebben is om te koesteren.

Symbolica, de Droomvlucht en de Fata Morgana waren een paar van attracties die we dit keer hebben gedaan. We hebben ook de nieuwe Max en Moritz 2x bereden. In tegenstelling tot voorgaande keren hebben we dit keer het Sprookjesbos overgeslagen, en zijn we niet eens in de buurt geweest van de achtbanen zoals Joris en draak en de Python. Met een paar kleine regenbuitjes was het een mooie dag voor een pretpark.

De Raveleijn show

Een terugkerend onderdeel is de Raveleijn show. De show waar raven ruiters zullen zijn. Normaal gesproken nemen zij het op tegen een meerkoppige draak en graaf Olaf. De 5 ruiters hebben ieder een speciale kracht dat is verbonden met de elementen vuur, hout, water, metaal en aarde. De ruiters redden keer op keer gravin Halina, de vrouw van graaf Olaf.

De show wordt enkele keren per dagen opgevoerd en de tribunes zijn normaal gesproken dan ook goed gevuld. Dit keer was het natuurlijk anders. Je moet de show vooraf reserveren via de Efteling app. Een fractie van het aantal bezoekers werd toegelaten. De show zelf duurde een kwartier. Dat was wel even wennen.

Het script was ook helemaal anders. Geen meerkoppige draak en geen graaf Olaf. Wel wat stuntwerk en zwaard gevechten. Dat verliep soepel en ondanks dat was de show toch vermakelijk.

Corona maatregelen in de Efteling

In de media werden verschillende pretparken onder de loep genomen, vanwege aanhoudende drukte. Met onze ervaring in Movieworld Duitsland was het dan ook even afwachten hoe deze dag zou verlopen. Voorop gesteld, het was veel minder druk dan normale jaren. Volgens de cijfers mag de Efteling een fractie van normaal aantal bezoeker toelaten. Dat was te merken als je aan de wandel ging over het park. Heel druk was het dan ook niet.

Lees ook: Movie park Germany

Bij de attracties was het een ander verhaal, omdat daar groepen mensen verzamelen. Echter ook daar heeft de Efteling op ingespeeld. De route van de wachtrij was tot het uiterste ingeregeld. Soms was je minuten lang aan het lopen via vooraf ingerichte looproutes om achteraan te sluiten in de rij. Dan komt het vervolgens neer op de mensen zelf. Eenmaal in de rij moet je afstand houden. Je wordt geholpen door de rode-witte lijnen. Je mag niet in de rode gedeeltes staan zolang je in de rij staat. Zo houden we allemaal 1,5m afstand en uiteraard met mondkapje. Een andere belangrijke maatregel was dat attracties niet volledig werden gevuld.

Al deze maatregelen heeft wel als resultaat dat je langer staat te wachten. Soms wel een uur. De dag werd nog wel afgesloten door de bekende Aquanura watershow. Een mix van allerlei Efteling anthems van de diverse attracties. De combinatie van kleuren, water en vuur blijft iedere keer weer prachtig om te zien.

Ondanks alle maatregelen moet ook de Efteling in de lock down van december deuren sluiten.

Loonse en Drunense duinen

Ongeveer 7 weken geleden waren ook in dit prachtige natuurpark. Toen vol in de herfst. Nu maken de mooie herfst kleuren plaats voor zwart en natte bladeren, kale bomen en paddenstoelen die eerder kapot of dood zijn.

Lees ook: 2 dagen Noord Brabant

Toch blijft ook in de winter de enorme zandpartijen indrukwekkend. Dit keer geen urenlange wandeling, maar wel even genieten van de buitenlucht. Even weg van thuis waar je na al die weken woont, eet, slaapt en tegenwoordig ook werkt. Tijdens de wandeling door het bos werden we nog verrast door het vinden van een mooie kei. Geschilderd in vrolijke kleuren met achterop de tekst ‘Deze kei is voor jou’. Dank beste WK!

Helvoirt – Hotel de Guldenberg.

We verbleven bij hotel-brasserie de Guldenberg. Net als 7 weken geleden, hebben we ook dit keer heerlijk geslapen in een bosrijke omgeving. Ook het diner was weer heel goed. Mijn vermoeden is dat we hier nog wel vaker komen. De service was ook bijzonder klantvriendelijk.

Lees ook: Nederland, vakantieland

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.