#Staycation

Nederland zit midden in een harde lockdown. Niet essentiële winkels, musea, pretparken en restaurants zijn gesloten. Dat betekent dat we deze Kerstvakantie en weken erna zijn aangewezen op andere manieren van vermaak. Om 5 weken full time thuis te zitten is om meerdere redenen niet gezond. Daarom hebben wij een mooie lijst aan alternatieven om je toch te kunnen vermaken. Dus doe je schoenen aan en pak een warme winterjas. Daar gaan we.

Staycation

De hele wereld kleurt oranje of rood. Reizen naar het buitenland zit er voorlopig even niet in. Zeker tot en met maart 2021 zijn we aangewezen om onze eigen omgeving. Een trendy woord die we dankzij de corona beter leren kennen is Staycation. Staycation is een vakantie vanuit je eigen huis. Je doet aan dagtripjes, maar slaapt thuis. Geen hotel, geen vakantiepark en geen camping.

Een alternatief voor de wintervakantie oude stijl en vast nog goedkoper. Combineer een dagje uit met een heerlijke maaltijd van een restaurant met ‘to-go’ mogelijkheden. Internet is hiervoor je beste vriend.

Duinen en strand

Woon je aan de kust? Dan ken je vast wel het stuk duin of het strand, omdat je er vlakbij woont. Toch zijn er landgenoten (en natuurlijk toeristen, maar die mogen nu even niet) die niet om de hoek wonen. Voor die mensen hebben we een paar mooie spots om je dag te vullen. We starten in de omgeving Den Haag. Den Haag ligt aan de kust. Hoewel dat ooit anders was, want Kijkduin en Scheveningen vormden vroeger geen onderdeel van Den Haag. Ten noorden van Den Haag ligt Meijendel. Dit mooi stuk duin loopt door via Wassenaar tot aan Katwijk.

Het duin is onderdeel van Nationale park de Hollandse duinen. Je kunt er prima wandelen, hardlopen, fietsen en rollerskaten.

Lees ook: Meijendel

Een ander belangrijke activiteit in Meijendel is het zuiveren van water. Ten noorden van dit mooi duin, liggen de Amsterdamse Waterleiding duinen. Ook dit natuurgebied wordt gebruikt voor het zuiveren van water. Net als Meijendel kan je ook hier mooie wandelingen maken. Tijdens de eerste lockdown in maart, zijn wij hier geweest.

Ten zuiden van Den Haag ligt het Westland en Hoek van Holland. Hoek van Holland is leuk, omdat je daar ook de schepen aan ziet komen met bestemming Rotterdam. Eén van de grootste havens ter wereld. Een andere plek waar je strand, duinen en de scheepvaart nog beter kunt aanschouwen is de Maasvlakte. Een indrukwekkende industriële omgeving.

We zijn verschillende keren tijdens de coronacrisis op de 2e Maasvlakte geweest. Je hebt daar volop ruimte en je kunt er even lekker uitwaaien. Let wel op tijdens werkdagen, want dan kan het druk kan zijn met vrachtverkeer.

Naar het bos

Wij wonen dichtbij het strand en voor ons is een bezoek aan het bos een mooi dagje uit. Zoals je wel vaker kunt lezen, is de Veluwe bij ons wel een favoriete bestemming. De Veluwe is zo uitgestrekt dat je daar ook weer grote verschillen hebt in hoe de omgeving er uit ziet. Van zandpartijen tot heide. Van naaldbossen tot bijna savanne uitziende stukken land.

De kennen wij de omgeving van het nationale park de Hoge Veluwe, Kootwijkerzand en het zuiden van Veluwe heel goed. Deze omgeving is zo leuk dat je er echt een goede dag mee kan vullen.

Lees ook: Zuid-Veluwe en Koninklijk bezoek op de Veluwe

Interessante activiteiten

Ondanks dat alle musea, theaters en bioscopen zijn gesloten, kan je buiten echt nog wel wat leuks ondernemen. Je hoeft niet persé een natuurliefhebber te zijn. Wij geven je nog wat extra tips.

Ga op bunkerjacht. Lang de hele kustlijn zijn bunkers uit de 2e Wereld Oorlog te vinden. Zoals bijvoorbeeld deze in Kijkduin en in het Staelduinse bos bij ’s Gravenzande. Een goede bron van bunkinformatie is te vinden op Tracesofwar.

Leer over de natuur in Meijendel of in een ander natuurgebied. Er zijn in diverse natuurgebieden verschillende doe- en puzzeltochten. Je kunt ook een GPS wandeling maken. Aan de hand van een GPS coordinaat kom je langs interessante gebouwen of historische locaties.

Hoewel veel buitenactiviteiten ook zijn geannuleerd, kan je wel laten inspireren door een activiteit gewoon zelf te doen. Een goede bron om activiteiten in natuurgebieden te vinden is de website van Staatsbosbeheer. Zij informeren je ook over veilig bezoek aan de natuurgebieden.

Zo zie je maar dat je niet hoeft te vervelen. Laat je niet afschikken door het slechte weer, want daar kan je op kleden. Succes nog even in deze lockdown!

Lees ook: Natuurfotografie of laat je inspireren door onze andere reizen in Nederland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.