Het kwartier van Veluwe

Het kwartier van Veluwe was een gebied dat reikt van Harderwijk tot Arnhem. Dit kwartier bestond ooit van de 14e tot de 18e eeuw. De eerste reis van 2021 ging naar een deel van dit Veluwse kwartier. We hebben de Hanzestad Harderwijk en vestingstad Elburg bezocht. We hebben ook een mooie wandeling gemaakt door het Speulder- en Sprielderbos. Het nieuwe reisjaar 2021 is begonnen.

Harderwijk en Elburg

Hoewel we nog in lock down zitten, was het toch mogelijk om er een mooi weekend van te maken. Met als uitvalsbasis Harderwijk hebben we twee leuke wandelingen gemaakt door het centrum van Harderwijk en over de dijk van Elburg. Beide steden liggen aan het Veluwemeer.

Harderwijk kennen we van de visserij en natuurlijk het Dolfinarium.  Harderwijk is ook een Hanzestad met een ruig verleden. Het voerde diverse oorlogen met onder andere Waterland, Enkhuizen en voerde onder de vlag van hertogdom Gelre zeeslagen uit tegen Holland.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ook in Harderwijk flink gevochten. Zo zijn er 117 geallieerde vliegers neergehaald. Waaronder Amerikanen, Zuid-Afrikanen en Nieuw-Zeelanders. Een deel ligt begraven in Harderwijk en een deel is nooit terug gevonden. Harderwijk was voor de geallieerde het eerste land wat ze tegen kwamen, nadat ze het IJsselmeer over vlogen. De Duitse bezetters hadden Harderwijk dan ook voorzien van veel luchtafweer geschut. In 2012 is er een monument onthuld ter nagedachtenis van al die gestorven vliegers.

Tot aan de jaren 60 van de vorige eeuw speelde de visserij een grote rol. Na de afsluiting van de Zuiderzee, dat tegenwoordig het IJsselmeer wordt genoemd, werd de industrie en toerisme de grootste bron van inkomsten.

Tijdens onze wandeling liepen we vanaf de Plantagepark waar om de hoek de wekelijkse markt te vinden was. Via het Zeepad wandelde we richting de haven. Onderweg zagen het monument ter nagedachtenis aan de omgekomen vliegers. Tijdens de wandeling zie je nog veel restanten van de oude stadsmuur en komen je her en der nog een oude kanon tegen.

Op het StrandEiland is het leuk voor de kinderen. Een strand, een speeltuin met trampoline en uitzicht over de haven maken het tot een gezellig uitzicht. Het weer was super nadat we bijna 2 weken in sneeuw en ijs hadden gezeten. De restaurants waren alleen open voor een to-go drankje of een ijsje. Op de achtergrond hoorde we de zeehonden roepen. We sloten de wandeling af via de Vischmarkt.

Zowel Harderwijk als Elburg vormde onderdeel van de 5 steden van het Kwartier van Veluwe. Samen met Arnhem, Hattem en Wageningen. Elburg is een beschermd stadsgezicht. Er bevinden zich diverse rijksmonumenten en Elburg heeft een gezellige haven waar vissers van jong tot oud samen staan te vissen.

Het zijn voornamelijk boerderijen die op de monumentenlijst staan, maar Elburg heeft ook 30 varende gemeentelijke monumenten. Veelal botters en kotters. Een wandeling over de stadsmuur is zeker aan te raden. Ook hier vind je een leuke speeltuin naast de stadsmuur.

Natuur bij gebrek aan musea en andere evenementen blijft het vaak bij een wandeling en een speeltuin. Het mooie weer maakt ook een hoop goed. Met een portie kibbeling van echte kabeljauw kan het niet mis gaan in corona tijd.

Lees ook: Zuid-Veluwe

Het Speulder- en Sprielderbos

Het is inmiddels bekend dat we fan zijn van de Veluwe. Alleen al vorig jaar zijn meer dan 8x naar de Veluwe geweest. We waren echter nog niet in dit deel van de Veluwe geweest. Het Speulder- en Sprielderbos is één van de oudste bossen van Nederland. Wij betraden het bos vanuit de buurtschap Drie.

Dit bos was wederom weer een wandelwalhalla. Ook al zijn bossen in februari niet op z’n mooist. Toch was het een leuke wandeling. Dit bos wordt ook door crossfietsers graag gebruikt vanwege de vele heuvels. In dit bos vind je onder andere een onderduikershol uit de Tweede Wereldoorlog en het Solse gat.

Het Solse gat is een grote leemkuil die mogelijk is ontstaan tijdens de een na laatste ijstijd die ons land heeft geraakt. Een groot klomp ijs liet bij het smelten een groot gat achter. Tegenwoordig is het Solse gat een stuk moerassige poel die voornamelijk amfibieën aantrekt. Het is niet toegestaan om het moerassige gedeelte te betreden.

Naast dat het een mooie plek is, kent de Solse gat ook een legende. Er zou namelijk op deze plek ooit een klooster hebben gestaan. Door het liederlijke gedrag zou het klooster zijn verzwolgen. Op bepaalde tijden zouden de klokken van het klooster nog te horen zijn en zouden de geesten van de monniken weer verschijnen. Het Solse gat is ook een populaire plek voor wichelroedelopers. Een bijzondere plek dus.

Zonder dat je  de kinderen hiervan op de hoogte stelt, is het verder een fantastische en fotogenieke plek om te zijn. Helaas hebben we het onderduikershol niet bezocht. Dat komt de volgende keer wel.

Lees ook: Veluwe – the place to be

Verblijf bij van der Valk Harderwijk

Als een van de grootste hotelketens van ons land, was het goed verblijven bij van der Valk Harderwijk. Wij maakte gebruik van de familiekamer die echt heel ruim is. Het ontbijt, lunch en diner kan op de kamer worden gegeten. Wij hebben alleen gebruik gemaakt van het ontbijt en het diner. Voor het ontbijt moet je een tijdslot reserveren en mag je zelf naar het buffet gaan om het vervolgens mee te nemen naar de kamer. Zowel lunch als diner kan je vooraf bestellen. Het wordt vervolgens naar je kamer gebracht.

Het ontbijt was goed. Het diner was prima, maar niet uitmuntend. Daar valt dan ook nog zeker in kwaliteit te winnen. Ook de kinderpasta was niet fantastisch. Zoals gezegd, de kamer was wel ruim en schoon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.