De 2e Maasvlakte

Eén van Nederlands meest interessante en fotogenieke omgeving is de Maasvlakte. Je vindt er natuur, recreatie en industrie. Rijden over de A15 (later wordt dat de N15) is al een belevenis op zich. Grote opslag en overslag locaties gecombineerd met raffinaderijen en al het scheepvaart maakt het een zeer bedrijvig stukje van ons land. Door de weeks is het druk met vrachtverkeer. In het weekend heeft het een uitgestorven karakter. Een prima activiteit voor een dagje uit!

De natuur op de 2e Maasvlakte

De 2e Maasvlakte is ruim 2000 hectare extra Nederland. Ooit was dit stuk land onderdeel van de Noordzee. Het is daarom ook best een raar idee dat je eigenlijk op een plek staat waar nog niet zo lang geleden op zee te vinden was. Het plan voor dit stuk Nederland kreeg vorm in 2007. De 2e Maasvlakte werd in 2013 officieel opengesteld.

De Nederlandse kust kenmerkt zich natuurlijk met meeuwen en andere gevogelte. Met een beetje geluk kom je ook zeehonden tegen.

Met dit geluk kunnen we goed beginnen aan de rest van deze blog.

Recreëren op de 2e Maasvlakte

Even buiten de Maasvlakte ligt het Oostvoornse meer. Daar heb ik leren duiken en heb daar nog steeds veel plezier van.Duiken kan ook in de Noordzee, maar dan moet je wel een ander kaliber duiker zijn. De Noordzee is niet te onderschatten. Andere sporten die je hier perfect kan beoefenen is surfen.

Naast golfsurfen kan je prima kiten ter hoogte van de slufter. Dat levert mooie beelden op. Zeker bij een ondergaande zon.

Dit stukje strand lijkt op een soort wadden. Bij vloed ligt het onder water en bij eb ontstaan er grote plassen. Deze plassen zijn zeer geschikt om je kite skills te oefenen.

Naast sporten heeft de 2e Maasvlakte ook een bezoekerscentrum, genaamd Futureland. Het toont het ontstaan van dit vernuft stukje Nederland. Futureland is leuk voor jong en oud. Je leert ook hoe het werk bij de overslag van al die containers en natuurlijk over de scheepvaart.

Een bezoek aan Futureland moet je combineren met een rondvaart door de haven. Het havenbedrijf van Rotterdam verzorgt deze rondvaart met een goede uitleg over het ontstaan van dit gebied, maar ook hoe de vol automatische overslag werkt.

De rondvaart maakt het ook mogelijk om de mensen die werken in dit gebied in beeld te krijgen. De bemanning van de schepen, technici en natuurlijk de pilots.

De pilots loodsen grote containerschepen de Rotterdamse haven in of uit. Zij kennen de haven het beste. Hiermee voorkom je ongelukken of vastgelopen schepen.

Eenmaal terug gekomen van de rondvaart, kan je nog genieten van een kop koffie en een broodje in het restaurant van Futureland.

Schepen spotten bij het balkon van Europa

Als je de Maasvlakteweg afrijdt tot aan slag Maasmond kan je daar je auto parkeren met een fantastisch uitzicht over de in en uitgang van de Nieuwe Waterweg. Bij dit punt is ook een cafetaria die ook tijdens de corona open is. De cafetaria heet dan ook toepasselijk ‘Het balkon van Europa’.

Vanaf deze plek heb je goed uitzicht over de schepen die komen en gaan. Ook hier worden de schepen binnengehaald door de pilots van het havenbedrijf. Vanaf dit punt heb je ook goed uitzicht over Hoek van Holland.

Een dag 2e Maasvlakte is heel interessant en je kunt er super veel doen. Daar waar door de weeks veel bedrijvigheid is, kan je in het weekend juist genieten van dit uitgestrekt stuk Nederland. De 2e Maasvlakte is nog steeds in ontwikkeling. We zullen de komende jaren zien dat er volop wordt bij gebouwd.

Wij zijn tijdens corona meerdere malen naar de 2e Maasvlakte gereden. Tijdens de 1e lockdown zijn we ook een keer weg gestuurd in de periode dat het op stranden en parken te druk werd. Tijdens corona is Futureland gesloten. Dit geeft je in ieder geval een mooie reden om nog een keer terug te komen naar de 2e Maasvlakte.

Advertentie

Een gedachte over “De 2e Maasvlakte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.