Eurovision 2021 – fieldlab

Een jaarlijks terugkerend evenement in Europa is het Eurovisie songfestival. Europese landen aangevuld met onder andere Australië en Israël nemen het tegen elkaar op in een zangwedstrijd. Sinds corona lijkt een avondje op stap al eeuwen geleden. Wie houdt er nou niet van een feestje dus doen wij mee aan deze field lab.

Het songfestival is ook het podium voor landen om zich te profileren op gebied van cultuur. Tijdens deze 2e halve finale zien we optredens uit 17 verschillende landen waaronder San Marino, Estland, Griekenland, Polen, IJsland, Albanië, Portugal en Denemarken. Wij laten ons graag meenemen door alle streken van Europa.

De field lab

In aanloop van deze fieldlab hebben we naast de aanschaf van de tickets ook een coronatest ondergaan. Met een sneltest kregen we binnen een half uur de uitslag. Negatief, yay!

Om het experiment goed uit te voeren zijn een aantal apps nodig op je telefoon. Vanuit de Close app wordt het evenement ondersteunt met de zaken die je geregeld moet en mag hebben. Bijvoorbeeld de aanschaf van een parkeerkaart en de informatie rondom de coronatest.

De CoronaMelder app is inmiddels zowel beroemd als berucht. De app waar vorig jaar zoveel om te doen is geweest als het gaat om privacy. Deze app controleert via Bluetooth of je mogelijk in de buurt bent geweest van een persoon met corona.

De CoronaCheck app is ontwikkelt voor bezoekers van fieldlabs. Hierin kan je de uitslag van je corona test plaatsen, zodat je bij de entree middels een QR-code aan toont dat je test negatief is. De test moet afgenomen zijn binnen 24, 48 of 72 uur voor het einde van het evenement. Voor deze fieldlab geldt dat de test binnen 24 moet zijn afgenomen.

De field lab wilt ook je bewegingen op het evenement bijhouden. Hiervoor is de Flockey app ontwikkelt. Op privacy gebied voelt deze stortvloed aan apps best spannend. Nu maar hopen dat we tijdens deze field lab geen corona oplopen!

Eurovision – het evenement

Het evenement vindt plaats in Ahoy Rotterdam. Het parkeren verliep snel, omdat we vooraf een parkeerkaart hadden gekocht. Vanaf de parkeerplaats liepen we langs de speciaal ingerichte corona teststraat voor de artiesten en festivalmedewerkers. Onze timing was goed, want we hebben veel artiesten zien komen en gaan. Zoals hieronder The Roop (Litouwen) en Go_A (Oekraïne).

Om 18.30 opende de deuren. In drie stappen wordt je toegelaten tot het festival. Bij stap 1 dien je het bewijs van een negatieve corona test te laten zien middels de QR code uit de Coronacheck app en je ID. Bij stap 2 dien je de toegangsbewijs te laten zien met de Close app en vervolgens de laatste stap een veiligheidscheck. Onderweg naar onze plaatsen is een nog leeg Ahoy ook al indrukwekkend.

Om 20.30 uur sloten de toegangsdeuren en was het tijd voor een feestje. De test was begonnen, omdat je weer direct tussen vreemde mensen zit zonder mondkapje. Dat was voor sommige toch nog een beetje onwennig. Het mondkapje moet wel op zodra je van je plek af gaat.

De show verliep heel soepel en de tempo zat er goed in. Tussen de optredens door was een geoliede machine te zien van festivalmedewerkers die de decorstukken plaatsten en kreeg de vloer iedere keer een goede dweilbeurt. De presentatie van deze 2e halve finaleshow kwam ook live goed over.

Tijdens de show had het publiek duidelijk een aantal favoriete acts. Zo was er luid applaus voor IJsland. Ondanks dat zij niet live aanwezig konden zijn in verband met positief geteste bandleden. Ook Finland, San Marino en Portugal konden rekenen op veel fans.

Daarnaast kan ook Griekenland rekenen op vele Nederlandse fans.

De field lab aftermath

Na een vermakelijk avondje uit sinds lange tijd, staat ons nog één ding te doen. Dat is een tweede corona test af te laten nemen met de hoop dat er geen verspreiding van het virus heeft plaats gevonden. De 2e test dient 5 dagen na het evenement af genomen te worden.

Update: Inmiddels is het 5 dagen later en hebben we een tweede test af laten nemen.

Een geslaagd evenement voor ons. We zijn benieuwd hoe de test in totaal is verlopen. Heeft het virus zich kunnen verspreiden? We houden de media bij om daar antwoord op te krijgen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.