Reizen na een pandemie

De COVID19 pandemie is officieel nog niet voorbij, maar beetje bij beetje worden maatregelen versoepeld en gaan landen weer van het slot. Net als vorig jaar komt de zomerperiode als geroepen, want het aantal bestemmingen daalt drastisch. Daar komt nu bij dat steeds meer mensen zijn gevaccineerd. Voor de reislustige onder ons komt dit moment nooit te vroeg. Met de zomervakantie in aantocht mogen we dus weer over de grens heen kijken. Wij geven je een paar tips die je gaat helpen om een beslissing te nemen hoe je de zomervakantie gaat vieren.

Veilig op reis

Bij de start van de pandemie waren landen voortvarend om de grenzen te sluiten. Stel er komt een vierde golf of aanwijzingen daarvan, kan je er vanuit gaan de landen ook snel zullen reageren. De wereld heeft te maken met een situatie die voor vele onbekend is. Het spreekwoord van “een kat in nauw, maakt rare sprongen” is hier zeker van toepassing. Grenzen gaan open, maar bij een mogelijk verkeerd signaal zijn de grenzen zo weer gesloten. Dit gegeven is belangrijk om te bepalen of je de zomervakantie in het buitenland viert of toch in eigen land blijft. We kennen de voorbeelden van Nederlanders die maandenlang vast zaten in andere landen, omdat de landsgrenzen werden gesloten.

Hoe je ook over de pandemie, de maatregelen en het toepassen daarvan denkt. Dat doet er helaas niet toe. Sommige vinden 1,5 meter in de buitenlucht onzin en andere zijn panisch op het moment dat je te dichtbij komt. Uiteindelijk hebt je te leven naar de regels van het land. Even shoppen in Nederland kan, zolang je 1,5 meter afstand houdt. Naar verwachting zal het mondkapje steeds meer verdwijnen uit het straatbeeld, maar dat geldt niet voor andere landen.

Eén ding is zeker. Ga je deze zomer de grens over, dan loop je hoger risico om in ongewenste situatie terecht te komen. Laat je ten alle tijden goed informeren. Landen gaan verschillend om met de corona maatregelen. Hygiëne is wellicht deze zomer nog belangrijker. Het vormt ook onderdeel van het arsenaal aan maatregelen om ongewenste besmetting tegen te gaan. Vermijd drukte en blijf niet te lang in een slecht geventileerde ruimte. Lees onze tips over hoe je om kan gaan met ziekte in het buitenland.

Lees ook: Ziek op reis

Vakantie in eigen land

Veruit de veiligste keuze is vakantie in eigen land. Indien maatregelen weer strenger worden of er komt een lock-down dan ben je in eigen land veilig. Je kunt dan sneller thuis zijn en heb je geen problemen met andere buitenlandse overheden. Daarnaast is een vakantie in eigen land ook een investering in eigen land.

Op Plaatsonbekend.net vind je een ruim aanbod aan reiservaring in Nederland. Laat je er door inspireren en je hebt een fantastische zomervakantie.

Lees ook: Reizen in Nederland

Toch de grens over

Reizen is het avontuur opzoeken en in sommige gevallen risico’s nemen. Het is dus helemaal geen rare gedachte om in deze tijden als ras-reiziger toch de stoute schoenen aan te trekken en de auto of zelfs het vliegtuig te pakken naar een bestemming buiten Nederland. Natuurlijk naar een land waar je vanuit Nederland mag reizen, want tot op heden zijn er landen die nog steeds niet toegankelijk voor Nederlanders. Om er achter te komen of je een land mag bezoeken, kan je verschillende bronnen raadplegen.

Informatie van BuZa is een belangrijke bron. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bepaalt namelijk of Nederlanders mogen afreizen naar een land. Nederlandse vliegtuigmaatschappijen stemmen het beleid af op dit reisadvies. De informatie is per land te raadplegen.

Volg deze link: Wijs op reis

Een andere bron van informatie is van Lonely Planet. Zij informeren bezoekers over de meest gangbare vakantielanden waaronder Spanje, Bali en de Baltische landen.

Volg deze link: Lonely Planet (Engels)

Een derde bron is via de ANWB. Zij informeert bezoekers over Europese landen en bieden net zoals het reisadvies van de BuZa een alert op de landen van je interesse.

Volg deze link: Reiswijzer van de ANWB

Pakket reizen en last minutes

Een andere optie is afwachten. De ontwikkelingen in de wereld bepalen mede waar jij je vakantie in deze zomer zal gaan vieren. Een logische keuze die nog best leuk uit kan pakken. Ook hiervoor kan je de eerder genoemde bronnen raadplegen. Laat je te alle tijden goed informeren bij je reisbureau en vliegmaatschappij. Ook in het geval van corona gerelateerde calamiteiten, want stel dat je boekt en je vlucht wordt toch geannuleerd, dan is het wijs om je rechten te kennen.

Wat je keuze ook is, de kans is nog steeds aanwezig dat je deze zomervakantie iets anders had gepland. Ook dat is reizen en hebben er mee te dealen.

Mocht je toch deze zomer naar het zonnige zuiden vertrekken dan is een pakketreis zeer aan te raden. Je combineert je verblijf met je vlucht. Check de annuleringsvoorwaarde. Kan je worden gerepatrieerd? Krijg je geld terug indien je reis niet doorgaat? Kan je makkelijk omboeken? Bij een pakketreis zijn deze zaken vaak al goed geregeld.

Keep your fingers crossed en we hebben weer een goede ouderwetse zomer!

Lees ook: Op reis met het vliegtuig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.