Zonnig Zeeland

Eindelijk weer even vakantie. Ondanks dat steeds meer grenzen weer open gaan, blijven wij nog even in Nederland. We bezoeken een bijzondere provincie, namelijk Zeeland. De provincie van mosselen en de watersnoodramp, maar ook de provincie van mooie natuur op land en water.

Zeeland bestaat uit een aantal schiereilanden en een stuk land dat aan België vast zit. Enkele schiereilanden zijn Tholen, Schouwen-Duiveland en Walcheren. Het is niet ons eerste bezoek aan Zeeland. In 2012 hebben we Middelburg, Vlissingen en Neeltje Jans bezocht. Beide steden liggen op Walcheren.

Lees ook: Rondje Zeeland

Dit keer verblijven we op het stuk Zeeland dat vast zit aan België, namelijk Zeeuws-Vlaanderen. Vanuit Nieuwvliet zullen we deze provincie verder verkennen. Met de versoepelingen van 5 juni in het verschiet, komt het de beleving in Zeeland alleen maar ten goede.

Zeeuws-Vlaanderen

Dit stukje Nederland is officieel tot ons land benoemd in 1814. Daarvoor was het onderdeel van het graafschap Vlaanderen. Grote delen van dat graafschap is nu onderdeel van België. De sfeer op Zeeuws-Vlaanderen doet ook wel echt Vlaams aan. Als we naar de bouwstijl kijken in Sluis, dan lijkt het net of we in een Belgisch stadje wandelen.

Dit gedeelte van Nederland was tot 2003 alleen bereikbaar via een veerpont of via Antwerpen. Sinds 2003 is de Westerscheldetunnel geopend. Deze tunnel is ruim 6,5 km en gaat onder de Westerschelde door tussen Zeeuws-Vlaanderen en Zuid-Beveland.

Op Zeeuws-Vlaanderen hebben we een bezoek gebracht aan Sluis, Sas van Gent, Groede, Breskens, Cadzand en het natuurgebied de Zwin.

Het dorpje Sluis ligt tegen de Belgische grens. Dat blijkt ook als je de nummerplaten van de auto’s ziet. De eyecatcher in Sluis is het Belfort. Het bouwen van een Belfort is een typisch Belgisch-Franse traditie en daarmee is de geschiedenis van dit stukje Nederland zichtbaar gekoppeld aan dat van de Belgen.

Een ander opvallend bouwwerk is de Brak. De eerste stenen molen van Sluis gebouwd in 1739. Het is 1 van de 2 overgebleven molens van Sluis. Ooit stonden er 5 molens. Ons bezoek aan Sluis bracht ons ook naar het Bizarium. Een museum over bizarre uitvindingen die nooit succes hebben gekend. Aangezien de versoepeling van corona-maatregelen net waren in gegaan, waren wij weer de eerste bezoekers sinds maanden. Een eervolle vermelding.

Het Bizarium is sinds 2016 te bezoeken. Het bevat uitvindingen van bijvoorbeeld Leonardo da Vinci. Sommige ideeën waren wel echt ver gezocht, maar andere spraken weldegelijk tot de verbeelding. Onderwerpen zoals vliegen of uitvindingen die het dagelijkse leven wat vergemakkelijken. De poeptoeter was toch ook wel erg grappig. De uitvinding doet de naam eer aan, want zet een toeter op je anus op het moment dat je een scheet mag laten. Hilarisch toch?

Helaas mochten we geen foto’s maken in het museum. Dat respecteren wij uiteraard. De entree mocht wel op de foto.

Naast ons bezoek aan het Bizarium hebben we ook een bezoek gebracht aan het Industrieel museum in Sas van Gent. Dit museum opende de deuren in 2015. Het is gevestigd in een oude suikerloodsen van de Eerste Nederlandse Coöperatieve Beetwortelsuikerfabriek.

DIt museum is echt een aanrader. Voor zowel jong als oud. Je wordt meegenomen in de geschiedenis en de productie van suiker en je krijgt ook veel te zien over elektrotechniek, veiligheid in een industriële omgeving en kinderen mogen aan de slag gaan met een 3D printer. Er wordt ook een demonstratie gegeven van een oude stoommachine. Voor kinderen is verder ook nog een speurtocht.

Aan de andere kant van Zeeuws-Vlaanderen ligt Breskens. Ik kende het voornamelijk van de nieuwsberichten op de radio. Dit betrof dan meestal een windwaarschuwing. Ik kende het ook van de veerpont Breskens naar Vlissingen. Tegenwoordig is de veerpont alleen voor fietsers en wandelaars. Auto’s kunnen via de Westerscheldetunnel.

In Breskens kan je een leuke autorit maken over de Panoramaweg. Je ziet schepen, de vuurtoren van Breskens en aan de overkant zie je Vlissingen liggen. Je kunt er ook een mooie strandwandeling maken en op zoek gaan naar krabben en kwallen. In de haven vind je verschillende restaurants. Daar kan je natuurlijk lekker vis eten.

Het eten van vis en schelpdieren is sowieso een must-do in Zeeland. Mosselen en oesters worden op aanzienlijke schaal geweekt en het smaakt er niet minder om. Dus neem vooral een mosselpan of een paar oesters tijdens de lunch of het diner.

Ook Zeeland is niet ontkomen aan de 2e Wereld Oorlog. Een terugkerend thema op onze website. Momenteel speelt er een film ‘De Slag om Schelde’ in de bioscopen wat een deel van het verhaal verteld. Ook in Zeeland vinden we onderdelen van de Atlantikwall. Ook in Zeeland hebben dorpen en steden geleden onder zware bombardementen en grondoffensief.

Onderdeel van de slag om de Schelde was operatie Switchback. Deze operatie had tot doel om de Breskens pocket op te ruimen. De slag werd gewonnen door de Canadezen. Tijdens deze slag werd het westelijk deel van Zeeuws-Vlaanderen bevrijdt. Er werd hevig gevochten om onder andere Cadzand en Breskens te bevrijden.

In Zeeland zijn verschillende musea en herdenkingsplaatsen te vinden. Midden in het Zeeuws-Vlaamse landschap vind je nabij Groede een bunkercomplex dat onderdeel was van de Atlantikwall. Groede podium is nu een speeltuin, hertenkamp en museum in één. Je kunt bij Groede Podium verschillende bunkers betreden. Sommige zijn leeg en sommige zijn ingericht als museum. Tijdens ons bezoek werd er een expositie ingericht over operatie Switchback.

Stützpunkt Groede bestaat uit 11 bunkers. Sommige werden beschilderd als huizen. Zo leek het net alsof het een dorp was in plaats van een bunkercomplex. Het was zo goed gecamoufleerd dat de Canadezen de bunkers vonden, terwijl ze er door heen kwamen. De bezetters gaven zich direct over toen de Canadezen dit complex betraden.

Cadzand is een badplaats wat vrijwel helemaal gericht is op toeristen. Wij hebben de badplaats als startbasis gebruikt voor een leuke fietstocht door het Zwin. Het Zwin is een natuur gebied in zowel Nederland als in België. Ooit was dit gebied toegankelijk voor schepen van de Noordzee naar Brugge. Door het aanleggen van dijken is het gaan verlanden en zo ontstond er een slufter.

De Nederlands-Belgische grens is heel duidelijk zichtbaar vanwege de grenspalen langs het fietspad. Sommige palen staan in Nederland en niet op de grens, vanwege het risico dat zo een paal bij hoog water weg kan spoelen. Het Zwin staat ook bekend om het vinden van hele oude haaientanden.

Zuid-Beveland en Walcheren

TIjdens ons verblijf in Zeeuws-Vlaanderen hebben we een aantal keer de Westerscheldetunnel bereden om in andere delen van Zeeland te bezoeken. Zo hebben we in Zuid-Beveland een leuke autorit gemaakt van Goes naar Wemeldinge. In Walcheren hebben we het brede strand bezocht van Vrouwenpolder waarbij onze dochter langs kwam rijden te paard. Verder hebben we Een bezoek gebracht aan Vlissingen.

Met eindbestemming Wemeldinge reden we via Goes en Kattendijke over de Oude Zeedijk. Een leuke autorit waarbij je kijkt over het Veerse meer. Diverse dagjesmensen trokken er op uit om bij de verschillende parkeerplaatsen van het mooie weer te genieten. Wij stopte even bij de surf helling waar kinderen op zoek waren naar krabben. Ze hadden al een mooi exemplaar gevangen.

In Wemeldinge namen we een kijkje in de haven. Dat zag er knus en gezellig uit. Er wordt geïnvesteerd in de haven. Vele plezierjachten en schepen hebben hier de thuishaven. De binnenhaven is bereikbaar door een sluis. Met molens naast de haven maakt dat het Nederlands plaatje compleet.

Als je een hobby kan combineren met je vakantiebestemming dan is dat een leuke bijkomstigheid. Zo heb ik regelmatig een leuke scubaduik gemaakt in Curaçao en Cuba. Paardrijden is de hobby van mijn dochter. Aangezien ze nog niet eerder een buitenrit had gemaakt, hebben we wel een manege gevonden die onze dochter mee kon nemen op haar eerst buitenrit op het strand. Een droom van menig ruiter om in de branding met ondergaande zon een ritje te maken.

De manege ligt even buiten Vrouwenpolder. Ongeveer een half uur van het strand hebben ze een rit gemaakt van 1,5 uur. Dat moet een leuke ervaring zijn geweest!

In 2012 hebben we Zeeland ook bezocht met een leuke stadstour door Middelburg en een avondje Vlissingen. Dit keer zijn we terug in Vlissingen, maar dan één van de leukste attracties te bezoeken. Het Arsenaal is een echt kindermuseum wat gaat over piraten, vissen en is er een uitkijktoren.

Het Arsenaal laat zien dat piraterij niet alleen iets is van Zwartbaard of Jack Sparrow. Ook de hedendaagse piraat, veelal aan de oostkust van Afrika, wordt ook hier getoond. De romantiek van piraten ligt toch wel een aantal eeuwen terug. De verhalen en mythes spreekt kinderen zeker tot de verbeelding.

Er is ook divers leven onder water te zien en kan je zelfs vissen aaien. Wel een beetje spannend, want een rog voelt toch echt heel anders aan. Daarnaast is de uitkijktoren. Ook wel het Kraaiennest genaamd. Vanuit het Kraaiennest op 45 meter hoogte heb je uitzicht over de Westerschelde en natuurlijk Vlissingen. Dan moet het wel helder zijn.

Naast het Arsenaal heb je nog een leuke haven, kan je langs de Kazematten en het beeld van Michiel de Ruyter.

Neeltje Jans

Ook dit keer hebben we het werkeiland Neeltje Jans bezocht. Toen waren er ook acrobaten en was het iets drukker. Nu was het ‘gezellig’ druk. We hebben de stormvloedkering bezocht, een show met zeehonden bekeken en een rondvaart gedaan over de Oosterschelde. Kinderen kunnen er op mooie zonnige dagen ook het waterpark in.

De rondvaart neemt je mee over de Oosterschelde. Je krijgt informatie over de totstandkoming van de stormvloedkering en wat voor effect het heeft op de natuur. In dit deel van de Oosterschelde liggen ook mosselbanken. Daar worden mossels gekweekt voor consumptie.

Er is ook een Blue reef aquarium met haaien. De orkaanmachine was wegens de maatregelen nog gesloten. De meeste indruk is toch wel de expositie over de Watersnoodramp in 1953. Je ervaart deels hoe het zou zijn geweest terwijl je in huis was en het buiten enorm stormde. De expositie laat ook de wanhoop zien waarbij dijken doorbreken en je zelf en je gezin moet redden. Niet voor niets is deze expositie alleen voor 8+.

Zeeland heeft ons enorm verrast. Er is zoveel te doen en de sfeer is heel gemoedelijk. Wat Zeeland ook heeft waar gemaakt is de Zeelandse keuken. Als je van vis en schelpdieren houdt, dan ben je hier volledig op je plek. We hebben verschillende keren fantastisch geluncht en gedineerd. Enkele aanraders zijn het strandpaviljoen de Boekanier (Nieuwvliet-bad), Piazza Italian kitchen (Nieuwvliet), Restaurant de Heksenketel (Vrouwenpolder) en dockside bar & grill (Sas van Gent).

Review: Landal Nieuwvliet-bad

Landal Nieuwvliet-bad ligt in Zeeuws-Vlaanderen bij het gelijknamige dorp Nieuwvliet-bad. In dit gebied liggen nog meer vakantieparken, maar door ons positieve ervaring met Landal wilde we dit park uitproberen.

Ook dit park oogt netjes en onderhouden. De sfeer van dit park komt overeen met het park in Denemarken. Dit park heeft huisjes voor 1 tot 12 personen en ligt op loopafstand van het Zeeuwse strand. Wij verbleven in een 6-persoons woning 6L. Dit is een luxe huisje met sauna.

Bij aankomst ontvang je 2 sleutels en natuurlijk al het nodige informatie betreft het park. Binnen in de receptie en parkwinkel is het dragen van een mondkap verplicht. Bij binnenkomst was de bungalow schoon en waren de bedden opgemaakt. Eén punt van aandacht was de keuken. Rondom de keuken was het zichtbaar niet goed schoongemaakt. Dit leverde ook een optocht van mieren. Dit hebben we uiteraard gemeld.

Dit is blijkbaar een bekend probleem, want bij de receptie mag je mierenlokdoosjes gratis ophalen. Verder hebben we ook met eigen schoonmaak middelen de overlast wat in kunnen dammen.

Het luxe van dit huisje was dus de ruimte die we hadden en de sauna. Hier hebben we dan ook goed gebruik van gemaakt. Verder was het overige sanitair wel echt schoon.

Faciliteiten op het park

Tijdens ons verblijf hebben we bijna dagelijks gebruik kunnen maken van het zwembad. Dit had natuurlijk ook te maken dat wij buiten de reguliere vakantieperiode op het park waren. Het zwembad is leuk voor kinderen onder de 12 jaar en voor degene die baantjes zwemmen. Voor de oudere jeugd zal dit zwembad snel vervelen.

De openingstijden van het restaurant was naar ons idee wat kort. Om 20.00 uur was het restaurant gesloten. Dit zal vast te maken hebben met een aantal aanwezige bezoekers. Het heeft ons er toe bewogen dat we op het park niet hebben gedineerd, maar wel op een ander park aan de andere kant van de weg.

De parkwinkel heeft in de ochtend warme broodjes en een klein assortiment aan boodschappen. Voldoende om de ochtend op te starten. Er is ook een broodjes-bestel service en bestaat de mogelijkheid om je broodjes bij je bungalow te laten bezorgen.

Wat kinderen op het Landal park vooral kunnen doen is buiten spelen. Ook hier is een groot springkussen en diverse speeltuinen te vinden. Ze hebben zelfs een voetgangerspont en natuurlijk een kabelbaan.

Het park verhuurt ook fietsen en is er een kidsclub. Een ander voordeel van onze luxe bungalow was gratis Wifi. Dit is alleen gratis in de luxe of extra luxe bangalows.

Lees ook: WiFi – een must have

Conclusie parkreview

Landal Nieuwvliet-bad is een leuk park en voldoet aan alle Landal-verwachtingen. Het park kan wel winnen in net dat stukje extra klantgerichtheid. Het is in de avonduren echt niet druk in de receptie of het restaurant, zodoende kan je de inzet van het personeel combineren en kan je de klanten tegemoet komen. Mocht er echt niemand meer zijn, kan je altijd nog de bar sluiten. Het gaat uiteindelijk om de beleving van de klant.

Het park is verder uitermate geschikt als uitvalsbasis om Zeeuws-Vlaanderen te verkennen. Het is een prima locatie om België of zelfs het noorden van Frankrijk te bezoeken. Dat is niet nodig, want in onze beleving is er in Zeeland zoveel leuks te doen. Dat kan je lezen in ons reisverslag.

Dit is niet het eerste Landal park dat we hebben bezocht. Lees ook ons andere accommodatie-aanbevelingen.

Lees ook: Blokjes van Zuid-Denemarken & Rijnland Palts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.