Friesland

In de zomer van 2021 hebben we een reis naar Cyprus ingeruild voor een rondreis door ons eigen Noord-Nederland. We hebben meerdere provincies bezocht en dit is deel 1 van dat reisverslag. Onze reis begon in Leeuwarden, Friesland. Het is één van de oudste steden van Noord-Nederland en tevens onderdeel van de Friese Elfsteden. Vanuit Leeuwarden ontdekken we de provincie Friesland en steken we de Waddenzee over naar Terschelling.

De rit richting Friesland verliep over één van Nederlands grootste weg- en waterobject, de Afsluitdijk. Deze dijk zou Nederland beschermen van die ene grote mega super storm waardoor we geen onnodig natte voeten krijgen. Het betekende ook voor vele het einde van de Zuiderzee. Het zoute Zuiderzee werd het brakke IJsselmeer.

De Afsluitdijk werd in 1927 aangelegd en is ruim 32 kilometer lang. Cornelis Lely was een grondlegger voor deze waterkering. Samen met het inpolderen van wat we nu als Flevoland kennen. Op de Afsluitdijk is er een parkeergelegenheid om even uit te stappen en zowel het IJsselmeer als de Waddenzee te bekijken. Er is ook informatie over de bouw van de Afsluitdijk te vinden.

Na deze tussenstop vervolgde we onze weg naar Friesland.

De stad Leeuwarden

De stad Leeuwarden was in 2018 culture hoofdstad van Europa. Wij hebben in onze midweek Friesland 2 dagen besteed aan deze stad. Vanuit het Oranjehotel, gesitueerd tegenover het treinstation, hebben we het centrum ontdekt. Op het Wilhelminaplein zijn diverse horeca gelegenheden en is het Fries museum te vinden. Je vindt daar ook de opstap op het treintje dat je door het centrum leidt en verteld over historische wetenswaardigheden. Natuurlijk komt Mata Hari aanbod, maar ook de bijzondere gebouwen zoals de scheve Oldehove uit de 15e eeuw, Blokhuispoort en het stadhuis.

Het Blokshuispoort is een interessante gebouw. Dat was namelijk tot 2007 een huis van bewaring. Nu is het een cultureel centrum waar je kan eten, kunst kan kopen of je haar kunt laten knippen in één van de voormalige cellen. Uiteraard kan je ook en kijkje nemen in de een aantal cellen om een beeld te krijgen van het leven in deze gevangenis. Op de eerste etage vind je er een B&B. Het is tevens mogelijk om een rondleiding te krijgen van een voormalige ‘inwoner’ van de gevangenis. 

Aan de oostkant van de stad vind je Aquazoo. Een dierentuin waarbij je dieren ziet die in of nabij het water leven. Zo vind je hier zeehonden, capibara’s en otters. Er woont ook een ijsbeer en verschillende krokodillen. Binnenkort wordt er een tijgerverblijf gerealiseerd. Aquazoo is vermakelijke dierentuin. Al lopend door het park zie je overal water en doet het de naam Aquazoo eer aan. Het park is ook verbonden aan het recreatiegebied de Groene Ster. Dat biedt naast Aquazoo ook een festival terrein, camping en bungalowpark aan.

Leeuwarden heeft verschillende musea. Wij hebben een bezoek gebracht aan Natuurmuseum Fryslân. Het museum zit sinds 1987 in een voormalig weeshuis. Een bijzonder gebouw met vier verdiepingen aan natuurgeschiedenis en een speciale tentoonstelling over gif. Een tentoonstelling over kikkers, slangen en spinnen en wat het gif kan doen met de mens. Gif wordt namelijk ook gebruikt in medicijnen om ziektes te bestrijden. Zo wordt de koningscobra, duizendpoten en schorpioenen tentoon gesteld en leer je bijvoorbeeld dat het gif van een koningscobra al dodelijk kan zijn voor een olifant.

Naast een vaste expositie over walvissen, de zolder van Darwin en de duizenden fossielen, kan je ook zien hoe dieren worden geprepareerd en was er tijdens ons bezoek een heuse onderwatersafari. Met een zogenoemde darkride waan je onderwater en zie je allerlei grappige en leuke situaties onder water. Van spartelende eendjes in de Friese natuur tot ratten in de de riool van een grote stad. Van een schaatser tot een poepende visser die naast zijn bootje even zijn behoefte doet. 

Leeuwarden heeft ons blij verrast. Een leuke stad waar je ook met kinderen goed kan vermaken. Dan hebben wij nog maar een topje van toeristische attracties gedaan. Naast al het vertier hebben we ook nog een avondje gezwommen in het golfslagbad de Blauwe Golf. Ook dat zwembad is voor kinderen een super leuk uitje om mee te pakken.

In de Friese provincie  

Naast de stad Leeuwarden, hebben we ook een toertje gemaakt door de provincie. Zo hebben we van een lunch genoten in Dokkum, hebben we een grachtentocht gemaakt in Sneek en hebben we het planetarium van Franeker bezocht. 

In Dokkum hebben we een wandeling gemaakt door het gezellige centrum. Vanaf de parkeerplaats Hellingpad waar je 2 uur gratis mag parkeren, loop je via de Koekebakkerssteeg en Diepswal zo het centrum in. Je kunt er gezellig aan een terras zitten het Klein diep of het Grootdiep. Wij hebben van een lunch genoten in restaurant De Waegh. 

In Franeker hebben we een bezoek gebracht aan het planetarium van Eise Eisinga. Een buitengewoon interessant museum waar je van alles leert over de sterren, een historische wandeling door de wereld van de sterrenkunde en als hoogtepunt natuurlijk nog steedse werkende planetarium net bewegende wijzerplaten. Zo valt af te lezen welke datum het is, wanneer de zon op komt en onder gaat en de stand van de planeten die op dat moment bekend waren.

De bewegende platen worden aangedreven door houten tandwielen die tot op de dag van vandaag nog steeds wordt onderhouden. De kamer waar het planetarium zich bevindt was ook de woon en slaapkamer van Eise Eisinga en zijn gezin. Het museum leert ons ook over het leven van Eise Eisinga. Zo wordt er ingegaan op het beroep van Eise en zijn vader als wolkammer. De hoogbegaafde Eise deed daarnaast een studie Wiskunde en Astronomie. Door een conflict met de plaatselijke autoriteiten vluchte Eise naar Duitsland waarbij hij zijn vrouw en huis achter moest laten. In 1795 keerde hij terug en trad opnieuw in het huwelijk, nadat zijn eerste vrouw overleed tijdens zijn ballingschap. 

Het werk van Eise Eisinga is van dusdanig groot belang dat hij is opgenomen in de canon van Friesland en van Nederland. De geboren Dronrijper overleed in 1828 op 84 jarige leeftijd.

Friesland kan je per auto verkennen, maar ook zeker over het water. Deze provincie staat bekend om zijn schitterende vaartochten. De kans is dan ook groot dat je tijdens je tocht aankomt in Sneek. Een stadje dat prima te bereiken is over het water. Hoewel wij Sneek met de auto aandeden, kon een grachtentocht per boot niet ontbreken. 

De tocht begint bij de opstap aan het Kleinzand brengt je rondom de stad Sneek. Uiteraard kom je langs de Waterpoort en vaar je over de Kolk en de stadsgracht. Andere bijzonderheden zijn het theater, de fontein van Fortuna en natuurlijk de geschiedenis van Sneek. Merken zoals Gaastra en Rang snoepjes komen oorspronkelijk uit deze stad. Daarnaast is het ook vooral leuk om andere schepen te bekijken. Ze komen uit alle kanten van Nederland, maar ook uit Duitsland en België. 

Terschelling

Een bezoek aan Friesland is goed te combineren met een overtocht naar één van de Waddeneilanden. Zo kan je een overtocht maken naar Vlieland, Ameland of Terschelling. Wij kozen voor de laatst genoemde. Vanuit Harlingen vertrekt meerdere keren per dag een veerboot naar het eiland.

Het is handig om vooraf je tickets te bemachtigen. Tevens is het ook handig om vooraf je parkeerticket te bestellen. Kosten voor het parkeren zijn maar 7 euro voor een hele dag. Je wordt dan ook nog eens gratis met de pendelbus naar de terminal gebracht.

Er zijn twee verschillende afvaarten naar Terschelling. Met de sneldienst ben je in 50 minuten over. Wij kozen voor de veerdienst en die doet er 115 minuten over. Een retourticket voor 2 volwassenen en 1 kind kost ongeveer 40 euro. De sneldienst kost ongeveer 60 euro.

De veerdienst vervoert naar fietsers en voetgangers ook auto’s. Onze auto bleef in Harlingen. Op de veerdienst kan je gebruik maken van het restaurant. Je mag op het dek en onderweg natuurlijk genieten van de Waddenzee, de schepen en turen naar de horizon. Onderweg vaar je langs een zandplaat dat het Griend wordt genoemd. Ooit was dit een groter eiland en zelfs bewoond. Tegenwoordig vind je er alleen vogelwachtershuisje.

De veerdienst gaat vanuit Harlingen naar West Terschelling. Na een goede afvaart liepen we rechtstreeks naar het fietsverhuur bedrijf om onze fietsen op te halen. Wij zouden dit eiland per tandem en toerfiets gaan verkennen.

Ons doel op Terschelling was een mooie fietstocht en een bezoek aan een attractie. Wij kozen om naar het Wrakkenmuseum te gaan. Na een mooie fietstocht door de duinen en een lunch bij één van de vele strandtenten, kwamen we aan in Formerum. Het dorp staat ook bekend om zijn jongerencamping de Appelhof. Daar werd dan ook luidkeels meegezongen met Nederlandse liedjes. Onderweg kom je vele tieners met winkelwagens vol drinken, eten en andere benodigdheden.

Het wrakkenmuseum is tevens een bar en restaurant. De doorgang is smal door het museum en er is zoveel te zien. Van granaten tot aan My little pony, van vliegtuigonderdelen tot aan schoenen. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is ooit weleens aangespoeld aan de Terschellingse kust.

Na dit bezoek vervolgde we ons weg weer richting West Terschelling. Windje tegen. Het was met windkracht 6 een behoorlijk intensive tocht. Een kleine tip van onze kant is om rekening te houden met de wind. We hadden achteraf gezien beter heen kunnen rijden aan de zuidkant van Terschelling. Daar zijn voornamelijk open velden te vinden en heeft de wind vrij spel. Om vervolgens terug te fietsen door de duinen, waar beschutting van duin en bos de tocht mogelijk makkelijker maakt.

Aan de andere kant is een goede work out ook geen slecht idee, want we hebben doorgaans goed kunnen eten in de Friese provincie. Voordat we terug zouden varen, hebben we nog een gewandeld door het dorpje West Terschelling. Daar staat natuurlijk de Brandaris. Wellicht één van de bekendste vuurtorens die ons land rijk is.

De terugtocht met de veerdienst verliep goed en met de pendeldienst werden we bij de parkeerplaats afgezet. Het was een mooie dag op Terschelling.

Onze vijf daagse reis door Friesland heeft een fractie laten zien van wat er allemaal te doen is in deze mooie provincie. Ons verblijf in het Oranjehotel in Leeuwarden is ook goed bevallen. Het is een schoon hotel en de service is prima. Binnenkort verschijnt onze review online.

Reizen in eigen land in tijd van corona is in deze periode, juli/augustus 2021, prima gegaan. Een mondkapje was verplicht tijdens de overtocht van en naar Terschelling en in het planetarium waar geen 1,5 meter afstand kan worden gehouden. Verder hebben wij geen belemmeringen ondervonden.

Nog enkele tips voor ontbijt, lunch of diner zijn deze restaurants:

Hiermee komt een einde aan ons vijf daagse tocht door Friesland. We vervolgen onze reis door Noord-Nederland in de Noordoostpolder.

Lees ook: Noordoostpolder

Review: Oranjehotel in Leeuwarden

Het eerste deel van onze reis speelde zich af in Friesland. Vanuit Leeuwarden hebben we leuke uitstapjes gemaakt naar Terschelling, Dokkum, Sneek en natuurlijk Leeuwarden zelf. We verbleven een midweek in het Oranjehotel midden in hartje centrum van deze leuke stad.

Algehele beleving: ☺☺☺

Slapen: ☺☺☺

Hygiëne: ☺☺☺

Eten/drinken: ☺☺

Omgeving: ☺☺☺☺

Het hotel ligt zeer gunstig voor een stedentrip Leeuwarden. Direct tegenover het treinstation en het gezellige centrum ligt om de hoek.

Zie ook: https://www.oranjehotelleeuwarden.com/en/

De kamer waar wij verbleven was een superior room. Wel aan de donkere kant door een gemis aan zonlicht. Het meubilair was prima, maar wel oubollig. Daarentegen waren de bedden groot en hebben we prima geslapen. Voor onze dochter is er een extra slaapbank neergezet. Het sanitair was schoon en voldeed aan de verwachting. Op de kamer was een minibar, Nespresso en waterkoker aanwezig. De Wifi functioneerde prima.

Wij hebben geen gebruik gemaakt van lunch of diner. We hebben wel eenmalig gebruik gemaakt van het ontbijt. Dat was prima en veel. Er is geen onderscheid gemaakt bij het ontbijt voor volwassenen en kind. Dat levert natuurlijk verspilling op die wat ons betreft onnodig is. Daarnaast werd ook nog aan onze dochter pannenkoekjes voorgesteld. Dat is natuurlijk heel klant- en kindvriendelijk. Toch kan in onze belevening het ontbijt meer op maat worden voorgelegd. Een ontbijt per persoon kost 12,50 euro.

Normaal gesproken kan er worden geparkeerd in achter het hotel. Door werkzaamheden was dit tijdelijk niet mogelijk. Gasten worden doorverwezen naar een parkeergarage de Klanderij. Dat is ongeveer 5 a 10 minuten lopen. De kosten waren 10 euro per dag.

Het is een hotel met een lang en rijk verleden. Dat wordt zichtbaar in de lobby. Daarnaast is de connectie met de luchtmachtbasis Leeuwarden ook direct zichtbaar bij de bar van het restaurant.

Conclusie hotelreview

Zoek je een hip verblijf, dan hoef je niet naar het Oranjehotel. Echter voor een stedentrip Leeuwarden is dit wel een prima hotel. In de basis voldoet dit hotel wel aan onze verwachtingen. Het personeel is zeker vriendelijk en behulpzaam.

Leeuwarden is goed bereikbaar per trein en auto. Houdt wel rekening met het feit dat Friesland een waterrijke provincie is dat veel wordt bevaren. Leeuwarden is per schip dan ook goed te bereiken. Leeuwarden is rijk aan de vele ophaalbruggen.

Doordat het centrum met vele restaurantjes om de hoek ligt, ben je niet perse gebonden aan het hotel wat eten betreft. Een restaurant tip is wat ons betreft Lazy Lemon.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.