Antwerpen revisited

Yes! We hebben toch nog een citytrip gemaakt in 2021. We hebben een gezellig weekend Antwerpen gehad met bekende en nieuwe attracties. In 2014 hebben we deze stad ook bezocht. Lees ons verslag van Antwerpen revisited.

Met de trein

In 2014 reden we vanuit ons Duitse vakantiebestemming naar deze stad. We combineerde toen een week Eifel met een weekend Antwerpen. Dit keer hebben we de auto in Nederland gelaten en de trein genomen. Vanaf Rotterdam Centraal ben je in ongeveer 5 kwartier in hartje Antwerpen.

Er gaan verschillende treinen meerdere malen per dag langs Antwerpen. De Thalys, maar ook NS International reist naar deze stad. Je kunt het zien als een intercity treinregeling. Met NS International hoeft je geen plaatsen te reserveren en mag je op de geboekte dag gaan wanneer je wilt. Het hebben van een zitplaats is niet gegarandeerd.

Reis je met de Thalys dan dien je een zitplaats te boeken en dat merk je ook aan de prijs. Voor die 75 minuten met de trein hebben wij niet voor de Thalys gekozen. Een retour Rotterdam – Antwerpen kostte ons 68 euro voor 2 volwassenen en 1 kind. Op de heenreis hadden we een plekje in de tussencoupe. Op de terugreis hadden we wel plek in de coupe tot aan Breda. Vanaf Breda tot Rotterdam hebben we 1 zitplek toch onze beschikking in de tussencoupe gehad.

Net als in 2014 hebben we ook deze citytrip een bezoek gebracht aan het Museum aan de Stroom (MAS) en de dierentuin. We hebben dit keer ook nieuwe dingen gedaan. Zoals Chocolate Nation en het reuzenrad. Althans dat was de bedoeling! Een wandeling door de binnenstad van Antwerpen is ook al zeer vermakelijk. Zoals op de Grote Markt, Onze Lieve-Vrouwe kathedraal en de mooie details op de Leysstraat.

Een kenmerk van een centraal gelegen station is dat het dicht bij het centrum van een stad ligt. Dat geldt ook voor het hotel. We verbleven dit weekend in hotel Leonardo aan de Keyserlei. Een prima hotel met genoeg ruimte in onze kamer.

Lees ook: Cultureel Antwerpen

Chocolate Nation

Een van de geheimen van België en ook Antwerpen, is chocola. De grootste chocolade museum van de wereld is te vinden in Antwerpen. Deze stad was tevens de eerste thuishaven van de eerste chocolade fabriek in België.

Het museum neemt je mee op reis van boon tot echt heerlijke chocola. Je leert over het proces, de geschiedenis en als afsluiter mag je 10 verschillende chocola proeven. Witte, zoete tot meer pure chocola. Het komt allemaal voorbij en uiteraard mag je na het bezoek ook wat kopen in de winkel.

Chocolate Nation is te vinden tegen over het treinstation aan het Koningin Astridplein. Het is echt een aanrader om dit museum te bezoeken.

Museum aan de Stroom

Aan het einde van ons reisverslag over Antwerpen in 2014 maakte we de belofte om nog een keer terug te komen. Die belofte zijn we nagekomen. Een bezoek aan het Museum aan de Stroom, ofwel het MAS, kon niet ontbreken.

Het museum maakte toen indruk vanwege de locatie, de exposities en het uitzicht. In 2014 was het bewolkt, maar dit keer was het uitzicht beter. We kwamen wel in een periode waarin 2 etages werden omgetoverd waarin nieuwe expo’s worden opgezet. Helaas voor ons betekende dat we 2 etages hebben overgeslagen, omdat deze waren gesloten.

De aanwezige expo’s maakte ook weer indruk. Zo hebben we onder andere een kijkje genomen in het rijke archief van museumstukken, hebben we gezien hoe verschillende culturen omgaan met de dood en was er een foto expositie over paardenvlees. Er is nog veel meer te zien.

Lees ook: Museum aan de stroom

Wandeling langs de Schelde

Net als vorig keer hebben we een wandeling gemaakt langs de Schelde. De rivier die uitkomt in ons Nederlandse Zeeland. Langs de Schelde vind je op dit moment een groot gedeelte waar wordt gebouwd. Daar zijn echter ook archeologische bevindingen gedaan en zichtbaar gemaakt. Je ziet oude muren van huizen in Antwerpen uit een ver verleden.

Aan de Schelde vind je ook Het Steen waar Lange Wapper nog vier staat te kijken over de bezoekers van Het Steen. Sinds 2015 is er een groot reuzenrad te vinden. Net zoals in London en Scheveningen. Wij hadden wel zin om even te zitten en te genieten van het uitzicht. Eenmaal in rij bleek helaas dat het rad technische problemen had. Ons ritje in het reuzenrad ging helaas niet door.

Antwerpen Zoo

Direct naast het treinstation vind je de dierentuin van Antwerpen. Deze dierentuin bestaat al 178 jaar! Het is het oudste dierentuin van België en één van de oudste van de wereld. Dit keer hebben we helaas geen condor en zwarte panter gezien, maar wel de fantastische leeuwen en giraffen.

Er was duidelijk gewerkt aan het opknappen van verblijven. De vele vogels en het mooie aquarium blijven bijzonder.

Verder zijn de apen en olifanten ook heel vermakelijk om te naar te kijken en blijven komodo varanen en krokodillen indrukwekkend om te zien.

Naast al die fantastische dieren, werd er ook gewerkt een een lichtjesshow. Er lag veel zelfgemaakte artefacten met het thema Alice in Wonderland. Dit thema zou in deze winterperiode gereed moeten zijn. Nu al zie je her en der een voorproefje.

De Antwerpse Zoo heeft door haar lange bestaan ook de twee wereldoorlogen meegemaakt. Zo zouden vele dieren tijdens de 1e Wereld Oorlog zijn afgemaakt. Leeuwen, tijgers, panters en een verzameling gifslangen werden in 1914 doodgeschoten. Dit zelfde herhaalde zich tijdens de 2e Wereld Oorlog. Daar kwam nog bij dat een bom op het aquarium terecht kwam en vroren in 1940 veel dieren ook dood vanwege de kou. Doordat vele kooien leeg waren, werd de Zoo ook ingezet als gevangenis. Zo werden Duitse krijgsgevangenen en Belgische collaborateurs gevangen gehouden in de leeuwenkooien.

Ons bezoek aan Antwerpen heeft wederom een positieve indruk achtergelaten. Het is een gezellige stad waar je prima een lang weekend kan vermaken. Wij hadden ook nog een soort van geluk dat er bijna geen corona maatregelen waren. Hierdoor ondervonden we nauwelijks belemmeringen. De drukte in de winkelstraat Meir was wel weer even wennen.

Na het bezoek aan de dierentuin en de lunch, haalde we onze koffers op bij het hotel om vervolgens het schitterende stationsgebouw in te gaan naar ons perron. Het was weer tijd om naar huis te gaan.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.