Reizen en de pandemie

We noteren inmiddels december 2021. De COVID19 pandemie is nog niet voorbij. In golfbewegingen leren we met het virus te dealen. Soms worden maatregelen aangescherpt en soms vervalt er een maatregelen. Daar komt nu bij dat steeds meer mensen zijn gevaccineerd en geboosterd of genezen. Indien het mogelijk is om te reizen, geven wij je een paar tips die je gaat helpen om een beslissing te nemen hoe je reist tijdens een pandemie.

Veilig op reis

Bij de start van de pandemie waren de meeste landen voortvarend om de grenzen te sluiten. Stel dat er weer een golf of aanwijzingen daarvan komt, kan je er vanuit gaan dat de landen ook snel zullen reageren. De wereld heeft te maken met een situatie die voor vele onbekend is. Grenzen zijn open, maar bij een mogelijk verkeerd signaal zijn de grenzen zo weer gesloten. Dit gegeven is belangrijk om te bepalen of je vakantie in een ander land viert of toch in eigen land blijft. We kennen de voorbeelden van reizigers die maandenlang vast zaten in andere landen, omdat de landsgrenzen werden gesloten.

Hoe je ook over de pandemie, de maatregelen en het toepassen daarvan denkt. Dat doet er helaas niet toe. Sommige vinden 1,5 meter in de buitenlucht onzin en andere zijn panisch op het moment dat je te dichtbij komt. Uiteindelijk hebt je te leven naar de regels van het land.

Eén ding is zeker. Ga je de grens over, dan loop je hoger risico om in ongewenste situatie terecht te komen. Laat je ten alle tijden goed informeren. Landen gaan verschillend om met de corona maatregelen. Hygiëne was al belangrijk, maar is tijdens deze pandemie nog belangrijker geworden. Het vormt ook onderdeel van het arsenaal aan maatregelen om ongewenste besmetting tegen te gaan. Vermijd drukte en blijf niet te lang in een slecht geventileerde ruimte.

Ontkom je toch niet aan een besmetting? Lees onze tips over hoe je om kan gaan met ziekte in het buitenland.

Lees ook: Ziek op reis

Vakantie in eigen land

Veruit de veiligste keuze is vakantie in eigen land. Indien maatregelen weer strenger worden of er komt een lock down dan ben je in eigen land veilig. Je kunt dan sneller thuis zijn en heb je geen problemen met andere buitenlandse overheden. Daarnaast is een vakantie in eigen land ook een investering in eigen land.

Op Plaatsonbekend.net vind je een ruim aanbod aan reiservaring in Nederland. Laat je er door inspireren en je hebt een fantastische zomervakantie.

Lees ook: Reizen in Nederland

Toch de grens over

Reizen is het avontuur opzoeken en in sommige gevallen risico’s nemen. Het is dus helemaal geen rare gedachte om in deze tijden als ras-reiziger toch de stoute schoenen aan te trekken en de auto of zelfs het vliegtuig te pakken naar een bestemming buiten Nederland. Natuurlijk naar een land waar je vanuit Nederland mag reizen, want tot op heden zijn er landen die nog steeds niet toegankelijk voor Nederlanders. Om er achter te komen of je een land mag bezoeken, kan je verschillende bronnen raadplegen.

Informatie van BuZa is een belangrijke bron. Het ministerie van Buitenlandse Zaken bepaalt namelijk of Nederlanders mogen afreizen naar een land. Nederlandse vliegtuigmaatschappijen stemmen het beleid af op dit reisadvies. De informatie is per land te raadplegen.

Volg deze link: Wijs op reis

Een andere bron van informatie is van Lonely Planet. Zij informeren bezoekers over de meest gangbare vakantielanden.

Volg deze link: Lonely Planet (Engels)

Een derde bron is via de ANWB. Zij informeert bezoekers over Europese landen en bieden net zoals het reisadvies van de BuZa een alert op de landen van je interesse.

Volg deze link: Reiswijzer van de ANWB

Pakket reizen en last minutes

Een andere optie is afwachten. De ontwikkelingen in de wereld bepalen mede waar jij je vakantie zal gaan vieren. Een logische keuze die nog best leuk uit kan pakken. Ook hiervoor kan je de eerder genoemde bronnen raadplegen. Laat je te alle tijden goed informeren bij je reisbureau en vliegmaatschappij. Ook in het geval van corona gerelateerde calamiteiten, want stel dat je boekt en je vlucht wordt toch geannuleerd, dan is het wijs om je rechten te kennen.

Wat je keuze ook is, de kans is nog steeds aanwezig dat je vakantie iets anders loopt dan je had gepland. Ook dat is reizen.

Mocht je toch vertrekken met het vliegtuig, dan is een pakketreis zeer aan te raden. Je combineert je verblijf met je vlucht. Check de annuleringsvoorwaarde. Kan je worden gerepatrieerd? Krijg je geld terug indien je reis niet doorgaat? Kan je makkelijk omboeken? Bij een pakketreis zijn deze zaken vaak al goed geregeld.

Lees ook: Op reis met het vliegtuig

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.