Amsterdam

Nog voor dat we 2021 inruilen voor 2022 hadden we 2 dagen Amsterdam gepland. Een bezoek aan het Nemo museum en een optreden van Freek Vonk stond in de planning. Wederom zorgde corona en de afgekondigde lock down voor een andere invulling van onze trip naar Amsterdam.

Een stadswandeling in een leeg Amsterdam

We nemen een citytrip in tijden van lock down. Het overgrote deel van de winkels en musea zijn gesloten. We hebben ook niet kunnen genieten van een lunch of diner in een restaurant. In de media werd Amsterdam ook nog eens uitgeroepen tot omicron brandhaard van Nederland.

Toch hebben we deze trip doorgezet om er even uit te zijn, want hoe bijzonder is het eigenlijk om een leeg Amsterdam te zien. We kennen de beelden van een volle Rokin, Kalverstraat en de Dam. Volle grachten met rondvaartboten en dagjesmensen in het Vondelpark en de terrassen op de diverse pleinen.

Om de desolate stad Amsterdam nog extra te benadrukken was het weer ook nog eens mistig en grijs. Somberder kon bijna niet. Toch hebben we er een leuke en actieve stadswandeling van gemaakt.

We zijn de wandeling gestart vanaf het Museumplein. Een locatie met vele kunstmusea, maar ook een plein die verbonden staat met demonstraties. Er stond een foodtruck voor lekker warm drankje. De ijsbaan werd helaas al afgebroken. Het Rijksmuseum had nog wat kerstversiering. Het dak stond in de mist.

Via de P.C. Hooftstraat liepen we naar het Vondelpark. Als we dan toch een lichtpuntje kunnen benoemen, dan is het wel het Vondelpark. Het was er gezellig druk met een open restaurant inclusief beschikbaar toilet! Tijdens het flaneren in het Vondelpark heb je groot kans om een bekende Nederlander te treffen. Ook dat is gelukt.

Na het rondje park en het gebruikelijke tikkertje en verstoppertje spelen en een aanblik naar het beeld van Joost van den Vondel liepen we richting het Leidseplein. Vervolgens via de Leidsestraat en de grachtengordel naar het Rembrandtplein.

Op het Rokin lagen de rondvaartboten stil en verlaten. Het beeld van Koningin Wilhelmina stond nog vier richting de Taksteeg gericht.

Via het Rokin liepen we ook nog even naar de Dam. Op 1 straatartiest en demonstrant na, was ook de Dam vrij leeg. De duivenmeneer had wat aanspraak en op het bankje stond Neerlands nummer 1 volkszanger, André Hazes in Lego formaat. Niet wetende dat dit beeld een dag later is verdwenen!

Na 4,5 uur door de stad te hebben gestruind, eindigt onze wandeling op Amsterdam Centraal Station. Daar hebben we ons diner gescoord om mee te nemen naar ons hotelkamer.

Slapen aan de rand van de Bijlmer

Het optreden van Freek Vonk in de AFAS Live leidde er toe dat wij een hotel hadden geboekt in de buurt van het theater. We verbleven de nacht in het Hampton by Hilton hotel naast station Bijlmer Arena. Prima bereikbaar via metro en trein.

Het hotel scoort prima op klantvriendelijkheid en hygiëne. Met name dat laatste is in tijden van corona een must. Na deze stevige wandeling hebben we met de voetjes op het bed de avond doorgebracht.

Amsterdam by the sea

Dat Amsterdam in de tijd voor corona super druk was met toeristen, heeft er toe geleid dat andere delen van het land hier van willen profiteren. Zo worden Zandvoort en Bloemendaal ook wel Amsterdam by the sea genoemd. Of deze marketing truc zal werken, zullen we vast zien als de wereld weer open gaat.

Na een nachtje Amsterdam reden we richting Bloemendaal om daar een mooie wandeling te maken in de natuur van Zuid-Kennemerland. Zodoende hebben we ook nog een beetje aan biologie gedaan als vervanging van de Freek Vonk show.

De auto hadden we voor het gemak geparkeerd bij het eindstation Gein in Amsterdam Zuidoost. Dit was maar 5 haltes met de metro. Na een autoritje van ongeveer een half uur, kwamen we aan op de parkeerplaats Koevlak. Direct bij de parkeerplaats ligt het bezoekerscentrum en het restaurant. Alleen het restaurant was open voor een take-away. Ook hier zijn de buitentoiletten te gebruiken.

Ook dit stukje duin is een schitterend stukje Nederland. Onze wandeling liep via Het Wed, een natuurplas, en via het uitkijkpunt op de Konijnenberg. Zigzaggend door duin en bos kwamen we uiteindelijk na ongeveer 2 uur wandelen uit op de Oosterweg. Deze weg leidt weer naar het bezoekerscentrum. Onderweg liepen we langs gedenkplaatsen van verzetsstrijders die daar zijn gevonden in mei 1945.

Ondanks de lock down hebben we 2 dagen goed besteed. Veel stappen gezet en zijn we ervaringen rijker.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.