Mechelen

2022 is nog maar net begonnen en wij zijn al op een leuke citytrip geweest. Wij zijn naar het Belgische Mechelen afgereisd om te genieten van een gezellige stad met een knusse uitstraling.

Mechelen is een kleine stad en ligt tussen Antwerpen en Brussel. Deze stad heeft ons positief verrast met een prettige sfeer, leuke hofjes en steegjes. De winteraankleding van de stad bracht nog een extra element met gezellige lichtjes.

Om vanuit een land in lock down naar een land te gaan waar winkels, restaurants en musea wel open zijn gaf weer een beetje lucht.

De route naar Mechelen verliep soepel. Begin van de middag kwamen we aan en na het stallen van de auto, zijn we direct het centrum in gelopen. Lunchen en een beetje shoppen en natuurlijk kennis maken met de stad. Een bezoekje aan de prachtige Sint-Romboutskathedraal.

In de avond zijn we naar een voormalig vleeshal geweest om daar te dineren. Deze vleeshal werd in 1881 gebouwd om te handelen in allerlei soorten vlees. Deze hal verving toen een hal dat dateerde uit 1319.

In deze food hal kan je kiezen uit verschillende keukens zoals Spaanse, Vietnamese en ook Belgische keuken. Wij genoten van Amerikaanse, Italiaanse en Spaanse lekkernijen. Met natuurlijk een Belgisch biertje.

Kazerne Dossin

Tegenover het voormalige Kazerne Dossin is het bij behorende museum te vinden. Het vertelt het verhaal van de Tweede wereldoorlog vanuit een Vlaams perspectief.

Het is een indrukwekkend aanzicht om de foto’s van slachtoffers te zien uit Mechelen en zelfs uit andere delen van Vlaanderen. Dit indrukwekkend portret is zichtbaar op alle etages en toont een fractie van de hoeveelheid slachtoffers die de 2e Wereld oorlog heeft gemaakt.

Het verhaal krijgt nog een extra dimensie door het verhaal van Simon. Simon staat centraal in de speurtocht voor kinderen, want ook voor kinderen is dit museum een aanrader. Simon is 11 jaar als hij met zijn joodse familie wordt opgepakt en op transport wordt gezet. Hij weet te ontsnappen, maar zal niet meer herenigd worden met zijn moeder en zus. Het is wel zware kost, maar op een dusdanig manier vertelt dat je hoop dat kinderen er wat van leren. Het leven is niet altijd regenbogen en eenhoorns. De speurtocht eindigt met een wensenhoek en een eind boodschap van Simon waarin hij oproept om wat liever voor elkaar te zijn. Ongeacht je huidskleur, geloof of afkomst.

Sommige foto’s zijn niet bestemd voor kinderoogjes. Dat staat keurig aangegeven op de routekaart. Het museum toont ook het drama uit Auschwitz en de verscheurde levens van Vlaamse families. Er is ook aandacht voor het leven na de oorlog.

Naast het museum vind je een rijtuig waarin mensen zijn afgevoerd naar de diverse kampen en kan je naar de binnenplaats van kazerne Dossin. Tegenwoordig zit daar het stadsarchief en zijn er appartementen gevestigd.

Na dit bezoek hebben we de rest van de dag alleen maar luchtige dingen gedaan. Wandelen door Mechelen brengt je naar leuke steegjes, hofjes en binnenplaatsen.

In de avond zijn we naar de bioscoop geweest. Een luxe die op dit moment van schrijven ook niet mogelijk is in Nederland.

Zoo Planckendael

Even buiten Mechelen ligt Zoo Planckendael. Het valt onder dezelfde aansturing als Zoo Antwerpen waar we vorige jaar oktober zijn geweest. De dierentuin is opgedeeld naar de diverse werelddelen. Zo vind je koala’s in Oceanië, olifanten in Azië en buffels in Amerika.

Lees ook: Antwerpen revisited

De dierentuin toont niet alleen dieren, maar neemt je ook mee in de culturen van de werelddelen. Zo is er een Aziatisch dorpje nagebouwd en vind je diverse Afrikaanse huisjes. In Amerika staan de bekende wigwams.

Enkele noemenswaardige dieren zijn toch wel jachtluipaarden, kangoeroes en bizons. De dierentuin is ruim opgezet en kan je er makkelijk een hele dag vermaken. Zeker in de zomer, kunnen kinderen flink klimmen en klauteren.

Het verhaal gaat dat er in 2021 een rode ibis is ontsnapt uit dit dierentuin. De rode ibis is vervolgens gespot in het Westland. Voor zover bekend is het verhaal niet bevestigd. Wat we wel kunnen bevestigen is dat de dierentuin ook een rijke populatie ooievaars heeft.

Net als in Zoo Antwerpen is ook in Zoo Planckendael een lichtshow aanwezig. Daar waar het in Antwerpen gaat over Alice in Wonderland, zijn in Planckendael verschillende dinosaurussen te vinden.

Mechelen heeft ons positief verrast. Ben je opzoek naar een rustig alternatief van Antwerpen, dan moet je zeker naar Mechelen gaan. Alle hoogtepunten zijn op loopafstand te vinden. Aangezien wij zeker nog niet alles hebben gezien, komen we zeker nog een keer terug.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.