Cyprus

Eindelijk is het dan zo ver. We maken een reis naar het voor ons nog onbekende Cyprus. Een eiland in de Middellandse zee liggend tussen Afrika, het Midden-Oosten en Europa. We vertrokken in alle vroegte naar Schiphol, want de vlucht was al om 7.00 uur!

Na ruim 3 jaar (laatste keer was Mozambique in januari 2019) betreden we weer een vliegtuig om op reis te gaan. De media maakte het duidelijk dat het erg druk was op Schiphol met lange rijen vertrekkende passagiers die zelfs buiten de vertrekhal staan te wachten. Vermoedelijk door het vroege tijdstip, merkte wij daar weinig van. Binnen een uur hadden we onze koffers afgeleverd en waren we door alle routine checks gekomen.

Met een vlucht van 3 uur en 3 kwartier landde de Boeing op het internationale vliegveld van Paphos. Na alle plichtplegingen, wat ook soepel verliep, stond ons de transfer te wachten naar ons hotel.

Na een half uur rijden, kwamen we aan bij ons hotel. Bij de check-in kregen we een welkomstdrankje en niet veel later zaten we aan het strand voor een lunch om vervolgens daarna het zwembad van het hotel te betreden. De vakantie is eindelijk begonnen!

Paphos centrum

De eerste avond op Cyprus bracht ons naar het centrum van Paphos. Een taxi bracht ons naar Kennedy square. Daar zie je onder andere het stadhuis, de bibliotheek en aangrenzend een stadsparkje. Een zuil met een quote van Churchill worden de Grieken geëerd die zich tijdens de 2e Wereld Oorlog hebben ingezet.

Verder valt ons de leegstand op, maar ook de hippe bars en restaurants waar toch voornamelijk de jonge Cyprioten komen. Her en der hoor je muziek uit de barretjes komen.

Er waren ook straten afgesloten. Later hoorde we dat dit te maken had met een verbouwing van de oude markt. De leegstand zou te maken hebben met de opening van een moderne shopping mall. Ik genoot die avond van verse calamares en een lekker biertje.

Paphos haven

Ik vroeg tijdens de terugrit aan de taxichauffeuse welk deel van Paphos meer sprankelde, het centrum of de haven. Zij noemde het centrum, maar wij ervaren toch dat er meer te beleven was in de haven.

Toch denk ik wel wat de chauffeuse bedoelde, want in de haven zie je voornamelijk toeristen. In het centrum zagen wij voornamelijk Cyprioten. Verder denk ik dat de restaurants in het centrum beter zijn dan in de haven, maar dat hebben we niet uitgebreid getest.

Vanaf ons hotel was het ruim een half uur wandelen langs de zee naar de haven. Een kleine haven met een paar grote schepen, het kasteel van Paphos en de ingang van het archeologische park van Paphos.

Het kasteel van Paphos is eerder een fort en meerdere malen opgebouwd en afgebroken. Een aardbeving in 1222 vernielde het fort. Uiteindelijk is het in de huidige staat opgebouwd door de Ottomanen. De Britten gebruikte het fort als opslag. Nu doet het dienst als een cultureel centrum.

In de haven vindt je naast de vele restaurants ook souvenirshops en een aantal mooie beelden. Zoals de kleine jongen met een vis en een zeemeermin.

Archeologisch park van Paphos

Vlakbij de haven van Paphos ligt het archeologisch park. Er zijn opgravingen uit de tijd van de Grieken, Romeinen en de Middeleeuwen. In de jaren 60 van de vorige eeuw was het een Poolse expeditie die grote vondsten heeft gedaan in wat nu het Archeologisch park van Paphos heet. Zoals munten uit de tijd van Alexander de Grote.

Er zijn huizen aangetroffen met mozaïeken vloeren en door studie zijn opgravingen te herleiden naar bepaalde Griekse goden. Zo zijn er afbeeldingen gevonden van Dionysos en Scylla het zeemonster. Het huis van Theseus, stichter van de stad Athene, is voorzien van typische zuilen die ook te vinden zijn elders in Griekenland, Turkije en elders in het Midden Oosten.

Uiteraard is er ook een theater en een odeon te vinden. De odeon stamt uit de 2e eeuw na Christus. Achterin het park zijn ook nog tombes te vinden, maar die moeten nog verder worden uitgegraven.

In het park is verder nog de vuurtoren te zien met huisjes ernaast die het verhaal vertellen van de vuurtoren en een stukje geschiedenis van Paphos.

Aphrodite waterpark

Naast al het cultureel vertier heeft Paphos ook een waterpark. Een vrolijk en verfrissend vertier voor kleine kinderen, maar ook spectaculaire glijbanen. Een goed onderhouden park met op elk startpunt van een glijbaan en bij elkaar bad voldoende toezicht.

Glijbanen in allerlei soorten en maten. Langzaam en snel. Ook de family river, waarin je met een raft de glijbaan afgaat, was erg leuk. Er is ook een lazy river en ieder uur gaat het golfslagbad aan.

Wij hebben ons daar een hele dag vermaakt. Het was tijdens ons bezoek totaal niet druk en de temperatuur had warmer gemogen, maar daar merk je niets van zolang je adrenaline stroomt. Ook het eten en drinken was prima.

Bij de ingang krijgt iedereen, behalve de kleinste kinderen, een polsbandje. Met het polsbandje betaal je wat je op het park gebruikt aan eten, drinken en eventueel in het winkeltje. Als je het park verlaat, mag je afrekenen.

Coral Bay

Vrijwel de gehele kustlijn bij Paphos is rotsachtig en kan de zee wild zijn. Even ten noorden van Paphos ligt Coral Bay. Een stukje baai waar zandstranden zijn en je ver de zee in kan gaan zonder dat het heel diep wordt.

Tijdens ons bezoek was het net even te koud om er echt een stranddag van te maken, maar we zijn de zee in geweest en hebben een stukje kunnen snorkelen. Echt spectaculair was het niet. Toch is Coral Bay voor gezinnen met kleine kinderen wel een aanrader als het iets warmer is. Er zijn inderdaad zandstranden en het de zee is inderdaad prima toegankelijk.

Je mag er met je eigen handdoek liggen, maar je kan ook een bedje met parasol huren. Dit stukje strand behoord niet tot een hotel of iets dergelijks. Dus je bent vrij om daar heen te gaan. Vanuit Paphos haven is het ongeveer 30 minuten rijden met de lokale bus 615.

Paphos Zoo

Paphos reikt verder dan alleen de stad en de haven. Vrijwel de gehele westkust valt onder het district dat dezelfde naam draagt. Wel zo makkelijk om dan de dierentuin daar ook naar te vernoemen. Als onderdeel van een dagtocht, brengen we een bezoek aan de dierentuin in combinatie met een stukje varen en zwemmen bij de Blue Lagoon.

De dierentuin is boven op een berg gelegen. De uitkijk over de zee is dan ook een fraai plaatje. De dierentuin zelf is ook best prettig om door heen te wandelen. Er is een behoorlijke verzameling aan vogels en er is een papegaaien show.

Ook lopen er leeuwen, hyena’s, enorme schildpadden, een olifant een een giraf rond. Er is een reptielenhuis met slangen, leguanen en spinnen. Er zijn ook andere dieren zoals een koe, geiten en paarden.

De papegaaien show is best grappig. Ze laten papegaaien kunstjes doen en ze mogen even rond vliegen. Dat geldt ook voor een paar mooie uilen. Eén van de uilen zou hebben gefigureerd in de eerste film van Harry Potter!

Voor 10 euro mag je de giraf voeren. Tijdens ons bezoek stond er een vrolijk Engelse dame die het best leuk deed en je ook voorziet van de nodige informatie over de giraf. Het is wat prijzig, maar wij waren nog niet eerder zo dicht bij een giraf geweest. We hebben het beest zelfs kunnen aaien en natuur voeren.

Binnen de grenzen van de dierentuin vind je ook nog een klein museum over de geschiedenis van dit stukje Cyprus en over de kledij. Best een leuke afwisseling. Zeker als het erg warm is, is het in het museum lekker cool. Verder is er ook een restaurant om wat te eten en te drinken.

Blue lagoon

Als onderdeel van de dagtocht reden we na de dierentuin door naar het haventje van Latchi. Het dorpje ligt aan de Noord-Oost kust van Cyprus. Hier komen voornamelijk gepensioneerde Britten en zijn er wel wat hotels te vinden.

Ten westen van Latchi is een natuurgebied waar je kunt wandelen, een bezoek kunt brengen aan het bad van Aphrodite en kan zwemmen bij het zogenaamde Blue Lagoon. Een stukje zee met een diepte van ongeveer 2 meter. Prima te doen om vanuit een boot het water in te springen.

De boottocht vanuit Latchi duurde een klein uurtje voordat we voor anker liggen in de Blue Lagoon. Er stond toch wat golfslag op de route waardoor een aantal mensen wat witjes begon te zien.

Eenmaal aangekomen op locatie sprongen we in het water. Het was even wennen, omdat het zeewater nog niet de hoogste temperaturen had bereikt. Verfrissend was het wel. Gewapend met duikbril en snorkel deden we een aantal pogingen om wat onderwaterleven te zien. Helaas bleef het bij een paar guppies.

De naam Blue Lagoon doet anders vermoeden. Het enige was dat de kleur van het water zeker tropisch blauw is en het zicht prima was. Met enigszins een beetje teleurstelling voerde we weer terug naar Latchi. Door de boottocht zie je Cyprus vanaf een andere kant, maar een aanrader is deze boottocht verder niet.

Hiermee is een einde gekomen aan ons verblijf op Cyprus. Het was een aangename week en een voorbode voor de zomer met al die zonnestralen. De terugreis verliep vrijwel vlekkeloos. Het enige was de wachttijd van onze koffers op Schiphol, maar dat verhaal is bekend.

Avanti Hotel

Tijdens onze reis op Cyprus verbleven we in het Avanti Hotel. Ongeveer 20 minuten van het vliegveld en ongeveer 10 minuten van het oude centrum. De haven is goed bereikbaar lopend of met de bus.

Wij hadden een standaard kamer met uitzicht op het land. Geen fantastisch uitzicht, maar wel prettig om in de avond niet de zon op je kamer te hebben staan. Onze kamer was schoon en werd goed onderhouden tijdens ons verblijf.

Het personeel is zeer vriendelijk en behulpzaam. We merkte dat het totaal niet druk was. Mogelijk heeft de afwezigheid van Russen en Oekraïners daar mee te maken. Cyprus heeft namelijk een band met deze landen alsmede met Griekenland. Er waren voornamelijk Britten en een enkele Nederlander.

Het zwembad is groot en voorzien van een bar. Zo kan je na een paar zwemslagen genieten van een cocktail of een ander fris drankje. Er is ook een binnenzwembad, trainingsfaciliteiten, wellness en een kidsclub. Daar hebben wij geen gebruik van gemaakt.

Avanti hotel en is prima keuze. Indien je met jonge kinderen naar Cyprus gaat en je twijfelt tussen Avanti hotel of Avanti Village, raden wij aan om voor Avanti Village te gaan. Daar is meer te beleven voor kinderen. Je mag de faciliteiten van beide accommodaties gebruik maken.

Nog wat tips betreft lunch of diner. Wij hebben heerlijk gedineerd bij Ficardo met een Italiaanse keuken en bij Christos grill and seafood in het centrum. De restaurants bij de haven vonden wij wat tegenvallen.

Vergeet ook niet om een avondwandeling te maken. Avanti hotel ligt op ongeveer 5 minuten lopen vanaf de zee.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.