Bliksembezoek Toulouse

Dat de wereld weer is geopend na corona merken we ook in het internationale zakelijk reizen. Fysieke congressen en vergaderingen vinden weer doorgang. Ik was op een businesstrip naar Toulouse, Zuid-Frankrijk. Dat bracht mij in de gelegenheid om tijdens dit bliksembezoek van 2 dagen een stukje van de stad te zien en een leuk museum te bezoeken. Verder was ook mijn terugreis getekend door de chaos op Schiphol.

De drukte op Schiphol was inderdaad zoals in de media werd getoond. Een lange rij reizigers vanuit vertrekhal 1, via opgezette tenten buiten om vervolgens slenterend weer naar binnen te gaan. Ieder hoekje voor de beveiligingscheck werd benut. Het heeft mij een uur gekost om vanaf aankomst bij Schiphol door de beveiligingscheck te zijn. Ik had gelukkig alleen handbagage en was vooraf al online ingecheckt.

Eenmaal door de beveiligingscheck heen had ik nog even de tijd bij de gate. De vlucht met KLM richting Toulouse verliep verder zoals gepland. Ik kan me voorstellen dat bij hoge temperaturen, storm of regen, deze wachtrij nog minder prettig is.

Toulouse

Voorbereid kwam ik aan in het warme en zonnige Toulouse. Met temperaturen tussen de 25 en 30 graden was het prima te doen. Vanaf het vliegveld rijdt een shuttle bus richting het centrum met het treinstation als eind bestemming. Mijn bestemming was bij metrostation Jean d’Arc, want mijn hotel ligt direct om de hoek.

Iedere 20 minuten vertrekt er een airportshuttle en kost je 8,50 euro. Tickets kan je bij de automaat met pas betalen, maar kan ook cash bij de buschauffeur.

Eenmaal ingecheckt in het IBIS Toulouse center hotel maakte ik een wandeling door een stukje van het centrum. Het was druk op de Boulevard de Strasbourg. Toulouse is een multiculturele stad, maar ook een jonge stad. Waarschijnlijk vanwege de universiteit en diverse andere schoolinstellingen.

BD de Strasbourg

Mijn middagwandeling verliep verder via de Basilique Saint-Sermin de Toulouse en Le Capitole. Het centrale plein met restaurants, hotels, Le Capitole (het stadhuis) en een markt. De hoeveelheid elektrische stepjes is opvallend. Fietsers crossen overal doorheen. Ook door het drukke verkeer.

Ik had die avond afgesproken met de internationale groep mensen waarmee ik op Europees niveau een project tot uitvoering breng. Vertegenwoordiging vanuit onder andere Zweden, Ierland, Duitsland, Griekenland en Finland. Het diner was bij Assoiffes. Op een klein gezellig pleintje, typisch Frans. Met natuurlijk een Frans wijntje.

De vergaderlocatie “Pierre Baudis”

De volgende dag was een dag vol vergaderingen. De lunch was naar Franse maatstaven, met wijn en heerlijke hapjes van een traiteur. In de avond was het nog tijd voor een mooie avondwandeling naar Pont Neuf. Daar waar de meeste mensen weer huiswaarts trokken, bleef ik nog een 2e nacht.

Uitzicht vanaf Pont Neuf

Het weer sloeg die avond wel om naar regen en onweer. Het uitzicht vanaf Pont Neuf was alsnog mooi. Door Toulouse stroomt de Garonne. De rivier die zijn oorsprong vindt in de Spaanse Pyreneeën en stroomt via Bourdeaux de oceaan in. Die avond eindigde met een biertje in de lokale bar.

Aeroscopia

Toulouse is na Parijs, Marseille en Lyon de vierde stad van Frankrijk. Ooit bezet door een Romeinse legioen. In onze tijd is Toulouse de stad van de Franse lucht- en ruimtevaart. De vliegtuigfabrieken van Airbus zijn hier te vinden. Ook het luchtvaartmuseum Aeroscopia is vlakbij Toulouse gevestigd.

Ik had het helemaal vooraf gepland. Nadat ik was uitgecheckt, verliep mijn terugreis eerst met een bezoek aan het museum. Waarna ik dan naar het vliegveld zou gaan voor de terugvlucht. Dat verliep niet geheel volgens plan, maar volgt later in dit verhaal.

Aeroscopia is voor een vliegtuigliefhebbers een must-do. Het museum is gevestigd in Blagnac, ten noorden van Toulouse. Vanaf Jean d’Arc is het ongeveer 50 minuten met bus 70. En dat voor maar 2 euro. Het ligt ook aan de noordkant van het vliegveld van Toulouse.

Het museum toont waarmee Airbus beroemd is. Er staat een Airbus A380 en er staat ook een Airbus Super Guppy. Ook wel de Beluga genoemd vanwege de vorm van het vliegtuig. Het museum heeft ook 2 Concordes, A300, A320 en A340. Er staan ook kleinere exemplaren zoals de Fauga Magister en kleine jets zoals de Falcon 10.

Het museum heeft een ook militaire collectie waarvan de A400M transportvliegtuig wel aardig was om te zien. Er staat ook een Duitse F-104 Starfighter, Saab J35 Draken en een SEPECAT Jaguar. Naast al deze exemplaren, worden ook de verhalen verteld van de beginjaren waarin de mensen leerde vliegen. Er is aandacht voor de pioniers in de luchtvaart.

Mede ingegeven door mijn beperkte tijd, kwam er een einde aan mijn bliksembezoek aan Toulouse. Al lopend richting de uitgang was ik op zoek naar de route richting het vliegveld. Toen kreeg ik de melding dat mijn vlucht naar Amsterdam was geannuleerd.

Chaos in de Nederlandse luchtvaart

Ergens hield ik er rekening mee. De chaotische taferelen op Schiphol en het bericht van KLM dat zij dit weekend Europese vluchten zouden annuleren. Daar zou best mijn vlucht van Toulouse naar Amsterdam bij kunnen zitten. En zo geschiedde.

Annuleringsbericht KLM vlucht KL1308 Toulouse-Amsterdam

Het begin van mijn avontuur voor de terugtocht naar huis was begonnen. Eerst moest ik weten wat voor alternatieven ik had. De oorspronkelijke vlucht was een vertrek van 17.00 uur vanaf Toulouse om vervolgens om 18.55 uur aan te komen in Amsterdam. Via de KLM app had ik een alternatief om dezelfde vlucht een dag later te nemen. Daar had ik geen trek in dus nam ik contact op met de KLM klantenservice. Dat duurde ongeveer 20 minuten, voordat ik iemand aan de lijn kreeg. Viel mij mee, aangezien het aantal geannuleerde vluchten vast meer zou zijn dan alleen mijn vlucht.

De beste mevrouw kwam vrij snel met een alternatief, namelijk via Parijs Charles de Gaulle. Uiteraard nam ik dat alternatief direct aan. Met dit alternatief op zak, richtte ik op mijn volgende doel. Op naar het vliegveld.

  • Oorspronkelijke vlucht: 17.00 uur vertrek Toulouse – 18.55 uur aankomst Schiphol
  • Alternatieve vlucht: 16.20 uur vertrek Toulouse – 17.45 uur aankomst Parijs / 20.15 vertrek Parijs – 21.25 uur aankomst Schiphol

Vooraf had ik gezien dat bus 30 vanaf Aeroscope naar het vliegveld zou rijden. Een rit van ongeveer 15 minuten. Alleen reed de bus niet in het weekend. Het alternatief was met de tram T1 en een wandeling van ongeveer 2 km. Zo gezegd, zo gedaan.

Het was benauwend warm. Eenmaal aangekomen op het vliegveld toch maar een ander shirtje aan gedaan. Ik was gelukkig ruim op tijd. Zo kon ik nog wat energie tot me nemen in de vorm van een drankje en een broodje.

Er vormde een depressie rondom Parijs. Hierdoor was het vliegtuig vanaf Parijs later vertrokken. De vertrektijd van 16.20 uur vanaf Toulouse hield niet lang stand. Nieuwe vertrektijd was 17.00 uur. Dat was op zich niet heel erg, want dan hoefde ik minder lang te wachten op Parijs.

Depressie Noord Frankrijk en Parijs

De vlucht van Toulouse naar Parijs verliep verder vlot en inderdaad, er was bij aankomst in Parijs slecht weer. Er was wat turbulentie en het regende behoorlijk. Via de transferroute liep ik richting de gate van waar ik mijn reis zou voortzetten.

In de storm met Air France vlucht naar Parijs

Ik dacht van deze situatie te kunnen profiteren om wat lekkers te eten in Parijs. Mijn droom spatte uiteen. Het werd een droog voorverpakt broodje. Een halve liter bier bracht nog een beetje jus aan het geheel. De hal was vol met mensen uit alle windstreken.

Amsterdam of Parijs?

Ik had mijn broodje nog niet op of ik ontving een bericht vanuit Nederland. De KLM schrapt alle vluchten vanaf Europese bestemmingen! Het zou toch niet waar zijn?

Media bericht KLM annulering Europese vluchten

Oorzaak was een ongunstige wind, baanonderhoud en de drukte op Schiphol. De chaos in de Nederlandse burgerluchtvaart was compleet. Het vliegtuig was nog niet vanaf Schiphol naar Parijs vertrokken. De vertrektijd van 20.15 uur kon ik dus ook wel vergeten.

De onzekerheid over de terugvlucht nam toe, want ook andere media pikte het bericht van KLM op. Vliegtuigen van KLM zouden alleen passagiers van Schiphol wegbrengen, maar leeg terugkomen. Het zou om 42 vluchten gaan. De grondsteward kon ons ook niet meer vertellen dan dat de vlucht was vertraagd. Op mijn opmerking van geannuleerde vluchten, kreeg ik antwoord dat het best wel eens zou kunnen dat ook deze vlucht werd geannuleerd. Niet geheel geruststellend. In berusting wachtte ik het af.

Ondertussen maakte ik kennis met een Zwitser en een Nederlander die beide een fantastische tijd in Mexico hebben gehad. De Zwitser zou zijn weg vervolgen naar Zurich. De Nederlander onderging hetzelfde lot als ik. Geen verdere nieuws uit Nederland, behalve dat het vliegtuig met een uur vertraging onderweg was naar Parijs. We houden hoop.

Vliegtuig onderweg naar Parijs

Er was een nieuwe vertrektijd, namelijk 20.35 uur en het vliegtuig was inmiddels aangekomen in Parijs. Nog geen 10 minuten later kwam het verlossende woord. Het boarden zou binnen korte tijd starten. Het duurde tot 21.00 uur voordat we echt konden boarden.

Het nieuwsbericht van de KLM was inmiddels ook aangepast. De geannuleerde vluchten betrof de Cityhopper lijnen. Gelukkig was mijn vlucht geen Cityhopper. We lieten Parijs achter ons om 21.32 uur. De storm die over Parijs raasde, lag nog ten noorden op ons te wachten. Precies op onze route.

KLM vlucht naar Amsterdam, voor de storm

We waren nog geen 10 minuten onderweg en kwamen weer midden in de storm terecht. Hierdoor was het niet mogelijk voor de crew om de service te bieden aan de passagiers. Het vliegen door de storm duurde ongeveer 20 minuten. Er was behoorlijke turbulentie, maar gelukkig geen luchtzakken of kotsende mede passagiers.

Het toeval voltrok dat we aan het einde van de storm Nederland binnen vlogen. Zo kon ik Zeeland, de Deltawerken, de Maasvlakte en het Westland goed zien. Via Den Haag, Zoetermeer en Alphen zette we de landing in. Om 22.13 uur waren we eindelijk geland en kwam er een einde aan een hectische dag.

KLM vlucht naar Amsterdam boven Zeeland, na de storm

Een dag die voor andere passagiers slechter uitpakte. Duizenden reizigers waren gestrand in andere Europese luchthavens. Zij hebben een hotel moeten zoeken of hebben op de grond op de luchthaven geslapen. Het was een sombere dag voor de Nederlandse luchtvaart.

Sneeuwbaleffect

Deze chaos werd veroorzaakt door de enorme drukte op Schiphol, wind uit een ongunstige richting en baanonderhoud. Dit zou als sneeuwbaleffect hebben gewerkt. Ik vraag het mij dan toch af. Is het uitvoeren van baanonderhoud echt nodig tijdens het Pinksterweekend? Baanonderhoud is zeker een must om de veiligheid te blijven garanderen, maar met de kennis van de enorme drukte en het Pinksterweekend mag baanonderhoud juist op de drukste dagen geen reden zijn.

Baangebruik op 4 juni 2022

Daarnaast telt Schiphol 6 banen waarvan enkele in verschillende richting. Door een ongunstige wind stel je een andere baan open. Of dat impact heeft op de geluidsnormen of andere redenen, is een afweging tussen voldoen aan de norm of 42 vluchten annuleren en daarmee duizenden gedupeerde reizigers. Een vlucht vanuit Stockholm heeft een andere aanvliegroute dan een vlucht vanuit Barcelona.

Ik kan niet anders concluderen dat KLM zich heeft moeten scharen naar de ongelukkige situatie waar Schiphol in zit. De financiële schade zal enorm zijn. Mocht ik het allemaal verkeerd hebben, laat ik mij graag door KLM of Schiphol uitnodigen om Nederland mee te nemen in de afwegingen die zijn genomen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.