Neurenberg en Zirndorf

In de zomer van 2022 hebben we een leuke reis aan elkaar geknoopt. Het begint met een stedentrip naar Neurenberg. Daarna reizen we af naar de Oostenrijkse Alpen en vervolgens sluiten we de reis af in Europapark in het Duitse Rust. Deel 1 gaat over ons bezoek aan Neurenberg, Playmobil Funpark en de omgeving van Zirndorf.

De gehele reis rijden we met onze eigen bolide. De rit naar Neurenberg was een rit van 684 kilometer. De reis duurde met een aantal tussenstops in totaal ongeveer 9 uur. De route verliep via Arnhem om vervolgens via de Duitse autobahn de A3 af te rijden. We verbleven in een klein stadje even buiten Neurenberg, genaamd Zirndorf. De reis verliep zonder noemenswaardige zaken en we hadden geen vakantiefile.

Na de check in bij Gasthof Bub verkende het kleine centrum van Zirndorf. Dit dorpje is vooral bekend om de Playmobil fabriek en bijbehorende funpark, maar daar later meer over.

Reichsparteitagsgelände

Als je het over Neurenberg hebt, is de kans groot dat je de connectie legt met het kasteel op de berg, het proces van Neurenberg of de Reichsparteitagsgelände. De stad heeft wel veel meer te bieden, maar ons doel was om een bezoek te brengen aan de Reichsparteitagsgelände en het centrum inclusief het kasteel.

In het Zuidoosten van de stad ligt het voormalig manifestatieterrein van de NSDAP. Voor dat het onderdeel werd van Hitlers propaganda was het gebied bestemd voor recreatie van de Neurenbergers. Het gebied werd door Hitler onderhanden genomen en werd er begin jaren 30 omgevormd tot wat we nu kennen als de Reichsparteitagsgelände.

Het moest de grandeur van het derde rijk vertonen. Een enorme locatie waar speeches, optochten en parades werden gehouden.

Wij hebben een bezoek gebracht aan de congreshal. Dit gebouw is ontworpen door Ludwig en Franz Ruff en zou plaats hebben voor 50.000 personen. Het gebouw lijkt op het Colosseum in Rome. Tegenwoordig huisvest het gebouw een museum over de Tweede Wereldoorlog en een documentatiecentrum.

Het Zeppelinveld wordt gekenmerkt door een enorme tribune van 360 meter dat is ontworpen door Albert Speer. Vanaf de tribune heb je zicht op een gebied waar zeker 300.000 personen of soldaten kunnen staan.

Het was wel even vreemd om op een plek te staan waar Adolf Hitler ook heeft gestaan. Na de 2e Wereld oorlog was dit gebied onder controle van het Amerikaans leger. Een voormalig SS kazerne in de buurt werd tot na de Golfoorlog in 1991 door het Amerikaans leger gebruikt.

Om een idee te krijgen hoe dat er uit ziet ten tijden van de NSDAP, kan je het fragment hierna bekijken.

Dit gebied wordt na decennia onder handen genomen. Wat ooit onderdeel was van de schaamte van wat zich heeft afgespeeld tijdens de heerschappij van Hitler, wordt nu gebruikt om het verhaal te vertellen.

Nürnberg alt Stadt

Na dit stukje geschiedenis was het tijd om nog een stukje verder terug de geschiedenis in te gaan. Voor het ontstaan van Neurenberg gaan we terug naar het jaar 1050. Op de grens van Bavaria en Oost Franken ligt het kasteel van Neurenberg. Vanaf dit kasteel heb je mooi uitzicht over Neurenberg.

In de hoogtijdagen was dit kasteel belangrijk voor de Romeinen en werd later bewoond door verschillende monarchen. Tijdens de 30 jarige oorlog rond 1632 raakte het kasteel zwaar beschadigd. Ook tijdens de 2e Wereld oorlog kwam het kasteel er niet ongeschonden uit. Dat geldt ook voor andere delen van de stad.

Tussen 16 en 20 april 1945 werd er hevig gevochten om de stad. Door Amerikaanse artillerie werd het oude centrum meermaals geraakt.

Tegenwoordig staat Neurenberg op nummer 14 betreft de grootste stad van Duitsland. Centraal gelegen in de deelstaat Bavaria. Een wandeling door het centrum bracht ons langs de WeiBe Turm (witte toren). Vervolgens langs een excentrieke fontein genaamd de Ehekarussell dat is ontworpen door Jürgen Weber. De Lorenzkerk en over de rivier de Pegnitz langs de Heilig-Geist-Spital, een voormalig ziekenhuis.

We hebben ook nog genoten van de typische Neurenbergs bratwurst met brood. Een simpel gerecht met een aantal worstjes van kleiner formaat.

Zowel de Reichsparteitagsgelände als het centrum van Neurenberg is goed bereikbaar met de auto. Er is voldoende parkeergelegenheid en de stad heeft een tram en metro netwerk. In centrum zijn meerdere parkeergarages.

Playmobil funpark

In contrast met het historisch bezoek aan Neurenberg, hebben we ook een bezoek gebracht aan het Playmobil funpark in Zirndorf.

Er zijn Playmobil parken in Malta, Griekenland en Frankrijk. Het park in Zirndorf was het eerste park. Het park werd geopend in 1991 en in 2000 werd het park flink uitgebreid.

In tegenstelling tot andere parken met grote attracties, richt dit park zich op spelen in kleinere avontuurlijke omgevingen. Kleine glijbanen, waterspeeltuin en natuurlijk enkele thema gebieden die te herkennen zijn aan wat Playmobil momenteel te bieden heeft. Bijvoorbeeld een ridderthema, piratenthema en een dinosaurusthema.

Er is ook een groot binnenspeeltuin en een enorme hal waar kinderen kunnen spelen met Playmobil speelgoed wat op dit moment ook te koop is.

Het park is leuk voor kinderen tot ongeveer 10 jaar. In tegenstelling tot Legoland, zal een kind ouder dan 10 jaar minder uitgedaagd worden. Het Playmobil funpark ziet er wel meer verzorgd uit dan in tegenstelling tot Legoland in Billund, Denemarken.

Het park is ook voorzien van de nodige hotels en parkeergelegenheid. Een parkeerticket voor een hele dag kost 5 euro. Je bent verplicht om online tickets aan te schaffen. Bij de aanschaf van een ticket heb je een Paypal account of credit card nodig. Ideal werkt niet. Je kunt ook een ticket reserveren en betalen bij de kassa.

Gasthof Bub, Zirndorf

Ons verblijf in het sfeervolle gasthof Bub was aangenaam. Wij hadden een driepersoonskamer met veel ruimte. De locatie was prima, omdat we een combinatie bezoek hadden aan de stad Neurenberg en het Playmobil park.

Het ontbijt was wel basic en aan de hoge prijs. De parkeergelegenheid op eigen terrein was matig. Veelal omdat medewerkers van de herberg hier ook de auto parkeren. Op straat parkeren is ook mogelijk tegen een kleine vergoeding. Parkeerkosten ligt in vergelijking met Nederland een stuk lager.

Het gasthof biedt naast ontbijt ook een lunch en diner. Echter was het zo rustig dat wij daar geen gebruik van hebben gemaakt. Wij hebben in Zirndorf gedineerd bij Gaststätte zum Bauernwirt, Bar1 grill restaurant en Italiaans restaurant Maroni. Alle 3 gelegenheden waren goed bevallen. Bar1 was toch wel de topper van de 3 met een ruime keuze aan vlees, wijn en whisky.

Naast het kleine centrum van dit dorp, hebben we ook een bezoek gebracht aan een natuurgebied even buiten Zirndorf. Dit natuurgebied heet de Hainberg en werd tot 1995 gebruikt als militair oefenterrein, maar huisvest nu een breed scala aan vogels, herten en de nodige flora. Een leuk gebied voor een ochtendwandeling!

Met een aftrap in Neurenberg en Zirndorf is de zomerreis begonnen. Het vervolg van de reis gaat naar de Oostenrijkse Alpen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.