De Oostenrijkse Alpen

De zomer van 2022 staat in het teken van Duitsland en Oostenrijk. In 3 delen nemen we je mee op onze reis naar Neurenberg, de Oostenrijkse Alpen en naar het Europapark. Deel 2 gaat over ons verblijf in het Brandnertal, onderdeel van de deelstaat Vorarlberg.

In deel 1 heb je ons verslag kunnen lezen over de stedentrip naar Neurenberg en het Playmobil Funpark in Zirndorf. De rit vanuit Zirndorf naar het Brandnertal duurde ruim 7 uur. Een rit van ruim 348 km. Met een gezellige tussenstop aan de Bodensee in Bregenz.

Eigenlijk was het de bedoeling om naar Lindau, Duitsland te rijden, maar daar was het te druk en waren de parkeerplaatsen zo goed als bezet. Hierdoor reden we verder naar Bregenz. En het had zo moeten zijn. Midden in het centrum vonden we een gratis parkeerplek bij parkeerplaats Seestadt en hadden we een heerlijke lunch bij Isola bella. Dit Italiaanse restaurant ligt aan de rand van het oude centrum.

Na de lunch wandelde we naar de Bodensee. Het was een warme dag. Even afkoelen dus met onze voeten in de Bodensee. Het was er gezellig druk. We liepen over de Seeanlagen. Veel tijd hadden we niet voor het oude centrum, want we hadden nog een stukje te rijden.

Vorarlberg, Brandnertal

Als je in Nederland zegt dat je naar Vorarlberg gaat, herkennen de meeste dat van een skivakantie. Bekende ski-oorden zoals Lech liggen in deze deelstaat. Wij bewijzen dat een zomervakantie in dit gebied net zo leuk is. Onze eerste kennismaking met de deelstaat Vorarlberg was de stad Bregenz. Bregenz is tevens de naam van één van de vier districten. De andere zijn Dornbirn, Feldkirch en Bludenz.

Onze reis over de Oostenrijkse autobaan stopte bij Bludenz. Van daar begon de klim naar ongeveer 1000 meter. Onze eindbestemming wat Landal Brandnertal in de gemeente Bürserberg. Brandnertal is één van de valleien in de Oostenrijkse Alpen.

Vanuit Landal Brandnertal zijn verschillende activiteiten te doen. Je stapt vanuit dit park direct op de lift Einhornbahn II. Om vervolgens naar beneden te wandelen, maar je kunt hier ook uitgebreid mountainbiken en crossen. In dit gedeelte zijn er twee restaurants, namelijk Fuchsbau en iets lager gelegen Funana alp. Controleer vooraf de openingstijden.

Wij zijn naar beneden gewandeld. Een tocht van ongeveer een uur. Onderweg kan je genieten van de stunts die door de bikers worden vertoond en het mooie bos. Onderweg kan je ook driewielers tegen komen die naar beneden racen. Blijf dus altijd aan de kant van de weg wandelen.

Lünersee

Eén van de bekendste stuwmeren in dit gebied is de Lünersee. Gelegen op 1970 meter was de rit er naar toe ook wel een belevenis. De auto kan worden geparkeerd op de uitgestrekte parkeerplaats op 1566 meter hoogte. Parkeerkosten zijn een paar euro voor een hele dag.

Om bij de Lünersee te komen, kan je naar boven wandelen. Dit is echter geen simpele klim. Het alternatief is om met de kabelbaan naar boven te gaan. De Lünerseebahn is voorzien van een ruime cabine en brengt je naar een fantastisch uitzicht over de Lünersee.

Dit stuwmeer wordt gebruikt om elektriciteit op te wekken en voorziet hiermee vier energiecentrales in de regio.

Een wandeling rondom het meer duurt ongeveer 2 uur. Er is een restaurant direct naast de kabelbaan, genaamd Douglasshütte en er is een kleine speeltuin te vinden. Als je over de dam loopt, geeft dan een mooi uitzicht zowel over het meer als over het dal waar het dorp Brand in Vorarlberg is gelegen.

Na deze fantastische wandeling daalde we weer af naar de auto en met de auto naar het dorp Brand in Vorarlberg. Vanuit dit dorp kunnen ook verschillende kabelbanen worden genomen, zijn er veel hotels en restaurants te vinden. Het is dan ook een mooie uitvalsbasis in de winter.

Brand in Vorarlberg

In de zomer kan je vanuit dit dorp verschillende beklimming doen. Brand is zelf gelegen op 1037 meter. Met de Dörfpahn kan je naar Parpfienz op 1390 meter. Vanuit dit punt zijn verschillende wandelingen te doen, maar kan ook met de Panoramabahn naar Burtschasattel op 1680 meter. Je vindt daar ook restaurant Frood. De Panoramabahn geeft een super mooi uitzicht over het dal en het dorpje Brand. De naam van de kabelbaan is dan ook terecht met zo een uitzicht.

Nu we toch aardig op weg waren, wilde ik graag naar de top van deze berg. De Loïschkopf is gelegen op 1860 meter en zou ons vermoedelijk uitzicht bieden over het dal waar Landal Brandnertal is gelegen. We zetten de wandeling in, maar na een uur en een aantal steil stijgende wandelpaden moesten we toch verder klimmen niet doorzetten. Aan de temperatuur was te merken dat we midden in de zomer zaten en even verder op was een vrouw onderuitgegaan. De komst van de traumheli was spectaculair, maar wij hielden deze verdere klim voor gezien.

In het dorp Brand stond namelijk een verkoelende buitenbad ons op te wachten. In het dal loop een rivier de Alvier. Dat staat in verbinding met het Alvierbad. Een openlucht zwembad waar je in de zomer lekker af kan koelen.

Bludenz

De stad Bludenz ligt in de gelijknamige Bludenz district. De stad ligt op een kruispunt waar meerdere dalen bij elkaar komen. Zoals het Brandnertal, Klostertal en Montafon. De stad een populair onder de bergwandelaars en ligt direct aan de snelweg van Bregenz naar Innsbruck.

Tijdens ons bezoek aan deze stad tikte de thermometer tropische waarde en zochten we verkoeling in een nabij gelegen shopping mall, genaamd Zimbapark. Een kleine shopping mall, maar wel gemoedelijk. We hebben na het bezoek de auto laten staan en zijn gaan wandelen naar het oude centrum van Bludenz. Tijdens ons bezoek was er weinig leven in de stad.

De stad staat verder bekend om de fabriek van de paarse koe, Milka chocolade. Het bijbehorende museum hebben we niet bezocht. Volgens de recensies mis je er niet zoveel aan.

Montafon

We ruilde het stadje Bludenz in voor een heerlijk verkoelend Alpenbad in Montafon, gelegen in een ander dal. Ongeveer 30 minuten rijden vanaf ons verblijf in het Brandnertal.

Dit buitenbad is wel een aanrader. Leuke glijbanen, een bad om baantjes te trekken en een echt natuurbad met springplanken. Ook voor de allerkleinste is gezorgd met peuterbadjes.

Er is tevens een eetgelegenheid en hokjes om je te verkleden met lockers en douches. Het Alpenbad is gelegen op een terrein waar meerdere sporten samenkomen. Zo staat er een soort circustent waar in de zomer diverse springkussens staan en in de winter is hier een ijsbaan te vinden. Ik heb de ijshockeygoals en scoreboard zien staan.

Er is tevens een skischans te vinden en velden voor tennis en beachvolleybal. Om te parkeren kan je terecht bij de parkeerplaats naast de Montafonerstrasse wegnummer 188, maar ook op het terrein is gratis parkeergelegenheid.

Erlebnisberg Golm

Een andere leuke attractie het Montafon dal is de Golm activiteitsberg. Je kunt in dit gebied naast wandelen en fietsen ook tokkelen, gebruik maken van 7 glijbanen om de berg af te gaan en er is een fantastische rodelbaan.

Wij hebben de auto geparkeerd bij de Golmerbahn even buiten Vandans. De Golmbergbahn I brengt je naar 1000 meter hoogte bij de Staubecken Latschau. Via de Golmbergbahn II kom je op 1515 meter hoogte. Er is nog een derde Golmbergbahn, maar die hebben we niet genomen.

Om weer naar beneden te gaan, heb je tussen Golmbergbahn I en II wel 7 glijbanen. Een fantastische manier om bergafwaarts te gaan. Soms een stukje wandelen en dan weer een glijbaan die je ongeveer 50 a 60 meter verder naar beneden brengt. Uiteraard is de gehele route ook zonder glijbaan te doen.

NIet elke glijbaan gleed even goed, maar de lol is er niet minder om. Een tip is om geen spijkerstof te dragen, want dat glijd nauwelijks.

Om vervolgens vanaf Golmbergbahn I naar de parkeerplaats te komen, is de bewandelen. Echter kan je ook gebruik maken van de Alpine coaster, oftewel de rodelbaan van ruim 2,5 kilometer. Met een goede snelheid roets je van de berg. Een rit neemt zeker 6 minuten in beslag en is zeker de moeite waard.

Landal Brandnertal

We verbleven deze week bij Landal Brandnertal. Een prima verblijf die ook in de winter vast volgeboekt wordt. Wij hadden de beschikking over appartementstype 6A in het hoofdgebouw. Een ruime 4 persoons-appartement met 2 slaapkamers, 2 badkamers, 2 balkons en een ruime woonkamer met open keuken.

Alles zag er verzorgd en schoon uit. Het appartement was echt heel ruim en het uitzicht was magnifiek. Op het park is tevens een binnen- en buitenspeelgedeelte, een overdekt zwembad en een kleine winkel met broodjesservice. Ook het personeel was uiterst vriendelijk en behulpzaam.

Het verblijf voor een week was niet goedkoop, maar we hebben dan ook zeer weinig op- of aan te merken. Er is op het park ook een restaurant, Unicorn genaamd. Hier hebben we een aantal keer gedineerd of even een koffie of ijsje gehaald. Ook het eten is hier meer dan prima.

Terug naar Duitsland

Een week lang hebben we ons vermaakt in de Oostenrijkse Alpen. Hiermee komen we aan het einde van deel 2 van onze zomerreis in 2022. We maken ons op voor het laatste deel en daarvoor gaan we terug naar Duitsland. We gaan naar Europapark!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.