Terug naar Berlijn

Een van mijn favoriete steden in Europa is Berlijn. Na 10 jaar zijn we terug in deze stad vol architectuur, cultuur en geschiedenis en heerst er een goede sfeer. Het werd dan ook tijd om weer eens terug te gaan.

Het was vroeg vanochtend, want de vlucht naar Berlijn vertrok al om 8.05 uur. De vlucht verliep soepel. Geen lange wachttijden en zonder moeite langs de beveiliging. Met precies een uur vliegtijd, waren we al om half 10 op plaats van bestemming. 

Vanaf de nieuwe luchthaven Berlijn Brandenburg gaan verschillende treinen en S-bahn lijnen naar het centrum. Je stapt dan binnen 40 minuten uit in het hartje van de stad. Aangezien we vroeg waren, begon ons avontuur met een vroege lunch bij Unter den Linden.

Dit weekend verblijven we in het B&B hotel bij Tiergarten. Een rustige locatie van waar we diverse richtingen op kunnen. Na de lunch en inchecken, startte we met een stadswandeling langs de Strasse des 17. juni dwars door het park. Hier werd 20 jaar geleden nog de originele Love Parade gehouden. Een techno feest dat zijn oorsprong kent in Berlijn en waar ik ook 2 keer bij was. Een fantastische ervaring. 

Via de bekende Siegessäule, een iconische plek midden op de rotonde genaamd de Grosser Stern, naar de Brandenburger Tor. Ook deze locatie is ons niet onbekend. Met hotel Adlon en de Reichstag om de hoek. Even een broodje worst gegeten bij Wurst 😉 en vervolgens door naar de Hauptbahnhof. Daar namen we de S-bahn richting Zoologischer Garten. We vonden onze dinerplek bij een restaurant Kortoffel Kiste. Met Duitse specialiteiten, bier en snaps. Het was een lange dag en met ruim 17 km in de benen tijd om de dag af te sluiten.

Met zo een goede eerste dag, beloofd het een leuk lang weekend in Berlijn te worden!

Het DDR museum

Dit weekend hebben we een aantal musea te bezoeken. Berlijn heeft zo veel leuke en diverse musea, dat er voor iedereen wel wat te zien is. Van het David Hasselhoff museum tot diverse musea over roemruchte geschiedenis van de stad.

Het eerste museum op onze lijst is het DDR museum. Het onderwerp is het leven in een tijdperk van de Duitse Democratische Republiek. Het voormalige Oost Duitsland.

Met diverse thema’s uit het dagelijks leven zoals mode, huizen en producten. Maar natuurlijk ook de muur, Berlijn en de Stasi. Er is naast alle bezienswaardigheden ook een etage uit een flat nagebouwd. Je mag ook allerlei objecten aanraken en nog beter bekijken. Je mag ook plaats nemen in een Trabant. Er is ook een Volvo limosine 264 TE van de voormalige ministeriele autopool te bekijken.

Het museum bevindt zich midden in het centrum aan de Spree. Tegenover de Berlijnse kathedraal om de hoek van de Hackescher Markt.

Het Pergamon museum

Het Pergamon museum is één van de parels van musea in Berlijn. Vernoemd naar de Turkse stad Pergamon (Bergamon) en huisvest vele schatten uit het Midden Oosten. Restanten uit Syrië, Jordanië en Egypte worden hier ten toon gesteld. Gebouwen op ware grote zijn hier neer gezet, zoals de Isjtarpoort uit Babylon.

Dit museum heeft ook een enorme marktpoort uit Miletus dat dateert uit de 2e eeuw. De stukken uit Aleppo en Palmyra krijgen extra waarde door de recente gebeurtenissen in Syrië. Er komen ook een aantal objecten uit locaties die we in het reisverleden van Plaatsonbekend hebben bezocht. In 2013 waren we in Pergamon en in 2007 waren we in Jordanië. Er staan ook stukken uit de Al Hambra, Granada. Wij waren in 2012 in de Al Hambra. Soms was het dus een feest der herkenning.

Het Pergamon museum laat ook de geschiedenis zien van de Islamitische cultuur en de diverse stromingen. De dansende derwisjen uit Konya komen ook voorbij. Wij zijn in 2013 in Konya geweest en hebben daar het Mevlana museum bezocht.

Met een bezoek aan Berlijn is een bezoek aan het Pergamon museum een grote aanrader en een goede afwisseling. Het museum bevindt zich op het zogenaamde museum eiland achter de Berlijnse kathedraal.

Het spionnenmuseum

Als er één stad is verbonden aan spionage dan het is het zeker Berlijn. De stad was letterlijk de grens tussen oost en west. De stad spreekt ook in spionagefilms tot de verbeelding. James Bond, Jason Bourne en de film Bridge of Spies hebben Berlijn gebruikt als decor.

Het museum neemt je mee in de geschiedenis van spionnen en spionage. Het gaat over de Wereldoorlogen en de Koude oorlog. Je kunt verhalen horen van echte spionnen van zowel het Westen als het Oosten. Amerikanen die spioneerde voor de Russen en Oost-Duitsers die spioneerde voor het Westen.

Er wordt ook aandacht besteed aan cryptografie, wapens en attributen zoals camera’s, geheime opname apparatuur en andere snufjes die het leven van een spion makkelijker moest maken.

Het museum ligt vlakbij Potsdammerplatz en is goed te combineren met andere bezienswaardigheden in de buurt, zoals Checkpoint Charlie of de Topografie van Terreur.

The Wall – Asisi panorama

Om de hoek bij Checkpoint Charlie is een pop-up museum te vinden. In dat museum is een panorama getekend van een locatie ergens in Berlijn waarbij je de Berlijnse muur en alle versperringen te zien zijn. Zomaar in een Berlijnse straat in de tijd van Oost Duitsland en West Duitsland.

Het vertelt ook het verhaal van de opkomst tot aan het uiteen vallen van de muur. Er is tevens een korte documentaire te zien over de maker van de panorama, genaamd Asisi.

De Topografie van Terreur

De locatie van dit museum is noemenswaardig, want op deze locatie stond het hoofdkwartier van de veiligheidsdiensten tijdens het Nazi regime. Het museum heeft een binnen- en buitententoonstelling. Wij hebben alleen de buiten tentoonstelling bekeken.

Deze tentoonstelling is gratis te bezoeken en wat je te zien krijgt is een reis dat de stad Berlijn af heeft gelegd vanaf de opkomst van de Nazi’s tot na de verdeling van de stad Berlijn. Er is op deze locatie ook een stuk muur te zien dat in originele staat verkeerd. Het is ook niet afgebroken in 1989.

Het verhaal vertelt over de Joden, Roma’s en andere groepen die tijdens de aanloop naar én in de 2e Wereld Oorlog werden geterroriseerd door het Nazi regime.

East side gallery

Een ander deel van de Berlijnse muur is te zien bij de zogehete East Side Gallery. Stukken muur zijn hier versierd door kunstenaars. Sommige schilderingen hebben een politieke boodschap met aantal zeer bekende uitingen. De schildering van de zoenende Leonid Brezhnev en Erich Honecker is wellicht het beroemste stuk.

De East Side gallery is gratis te bezoeken en te vinden tussen de Ostbahnhoff en Warschauerstrasse. In de omgeving wordt zichtbaar veel gebouwd, waaronder appartementen boven de muur. Deze hebben vast een mooie uitkijk over de Spree en de verschillende bruggen.

Historische wandeling

Berlijn zit vol historische punten, gebouwen en monumenten. Tijdens onze tocht door deze stad loop je letterlijk door de eeuwen heen. Maar er wordt ook veel nieuws gebouwd. Overal in de stad zijn bouwplaatsen en zie je hijskranen op de horizon. De stad is dus nog steeds in ontwikkeling.

Enkele historische punten waar wij tijdens deze citytrip zijn langsgelopen, zijn Checkpoint Charlie, het Holocaust monument, de Siegessäule en de Sovjet monument in nagedachtenis aan de slag om Berlijn.

Tijdens ons bezoek aan de Potsdammerplatz, was een demonstratie gaande dat met Iran te maken had. Verder maakt Berlijn zich op voor de Weihnachtmarkten.

Eisbären Berlin

Met een avondje ijshockey in Berlijn ben je verzekerd van gezelligheid en natuurlijk spektakel. In de Mercedes-Benz Arena spelen de Eisbären uit Berlijn in de hoogste Duitse ijshockey competitie, de DEL. Wij hebben online kaarten gekocht voor 53 euro per stuk. Hiervoor heb je 1e rangskaarten.

Een mooie arena waar het niet te koud is, want in dezelfde arena wordt ook basketbal gespeeld en zullen er ook concerten worden gegeven. De Eisbären speelde tegen de Iserlohn Roosters. De Roosters wonnen de wedstrijd met 4-2.

B&B hotel

Tijdens ons verblijf, hadden we meerdere 1 persoonskamers. Het uitzicht was prima, want we keken uit op de Charlotteburger Tor. De locatie was ook prima, want om de hoek is de S-bahn station Tiergarten, maar lopend over de Strasse des 17 juni ben je in een half uur bij de Brandenburger Tor.

Wij hebben geen gebruik gemaakt van het ontbijt. Vlakbij het hotel was een bakkerij met heerlijke broodjes en verse sap en koffie. De kamer was prima en het bed was ruim. Een extra kussen en deken was prettiger geweest zien de lage temperaturen buiten. Wij hebben de eerste sneeuw van de nieuwe winter al gezien!

Algehele beleving: ☺☺☺☺

Slapen: ☺☺☺

Hygiëne: ☺☺☺

Omgeving: ☺☺☺☺

Verder hebben we nog een paar tips betreft dineren. Onze aanraders zijn Tiergarten Quelle en de Kartoffel Kiste voor lokale specialiteiten en een ruim assortiment bieren. Wij hebben ook een keer geluncht bij een Vietnameese restaurant, genaamd Ngon. Daar hebben we ook heerlijk gegeten. Dit restaurant is te vinden bij het Marx-Engels forum aan de RathausStrasse.

Het ontbijt bij Einstein bij Unter den Linden was ook prima. De service liet in ons geval wat te wensen over, maar het was ook behoorlijk druk tijdens ons bezoek. Hoe dan ook kan je in Berlijn prima eten en gezellig drinken.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.