De Veluwe vanuit Beekbergen

2023 is nog maar net begonnen en we hebben alweer een mooie reis gemaakt naar de Veluwe. Dit keer vanuit Beekbergen. Een dorpje onder de rook van Apeldoorn. We hebben de Veluwe al heel vaak bezocht en toch hebben we weer nieuwe leuke dingen gedaan. Een bezoek aan Deventer (Overijsel) en schaatsen bij het Openlucht museum in Arnhem en nog veel meer.

Het Geofort

Om onze reis richting de Veluwe te beginnen, hebben we een klein ommetje gemaakt. We zijn eerst neergestreken bij het fort bij Herwijnen. Onderdeel van de Nederlandse Waterlinie. Dit fort staat tegenwoordig bekend als het Geofort.

Dit fort heet eigenlijk fort bij de Nieuwe Steeg en werd gebouwd in 1878. Vanaf dit fort is goed uitzicht over de omliggende velden. Diverse gebouwen stammen uit die tijd. Zo zijn er verschillende schuilplaatsen, is er een kazemat en munitie loods. Diverse gebouwen zijn ondergronds met elkaar verbonden.

Dit fort was tot 1963 in gebruik door Defensie. Het werd daarna overgedragen aan Staatsbosbeheer en is in 2011 gerenoveerd. Sinds 2012 biedt het educatieve activiteiten op het gebied van natuur, navigatie en over het behoud van de Aarde. Zo leren kinderen kaartlezen en hoe kaarten worden gemaakt. Je kan er ook een virtuele reis maken naar de kern van de aarde en wordt uitgelegd hoe lichtjaren in het helaal werkt.

Er is ook een doolhof, speeltuin en restaurant en kunnen kinderen activiteiten doen die te gekoppeld zijn aan het computerspel Mindcraft. Kinderen kunnen zelfs Mindcraft pannenkoeken eten.

Na deze educatieve dag zette we koers voor Beekbergen. We verbleven bij het Landal park Heideheuvel.

Het Openlucht museum, Arnhem

In de omgeving van Apeldoorn en Arnhem is zoveel te doen. Onze keuze is het Openlucht museum in Arnhem. Wij waren niet de enige die deze keuze hadden gemaakt. Tijdens de rit naar het museum kwamen we in een file terecht. Deels voor het Openlucht museum en deels voor het naastgelegen Burgers zoo. De parkeerplaats van het Openlucht museum was bijna vol. Nog even snel digitaal kaarten kopen, zodat we direct door kunnen.

Bij binnenkomst loopt je tegen een ijsbaan aan waarop vrij geschaatst kan worden. Naar alle waarschijnlijkheid organiseert het Openlucht museum deze ijsbaan voor de laatste keer gezien de energiekosten. Gelukkig is er nog veel meer te doen.

Het park is opgedeeld in verschillende tijdsperiodes en worden bezichtigingen gekoppeld aan oud Hollandse dorpen, erven, landgoed en het platteland. Diverse ambachten worden gepresenteerd en je kan een bezoek brengen aan een oude goederen loods van Van Gend en Loos, een tramremise en een scheepswerf.

In een paar stappen kan je een tijdsreis maken van Texel naar Gouda en van Staphorst naar Delft. Er rijden diverse oude trams rondom het park uit Rotterdam en Den Haag.

Om het museum compleet te maken is er ook een binnen gedeelte. Hier wordt sinds 2017 de Canon van Nederland gepresenteerd. Hier maak je digitaal een tijdsreis. In de filmzaal wordt Nederland getoond in de strijd tegen het water en het klimaat, de bevolking en natuurlijk het ontstaan van Nederland.

In 10 tijdsvensters leer je Nederland kennen door verschillende verhalen van de jacht eeuwen geleden tot aan de 2e Wereld Oorlog.

Deventer

Na een dag Neerlands historie te hebben aanschouwd, was het vandaag tijd om kennis te maken met Deventer. Juist in deze stad ontkom je ook niet aan een stukje historie. Deventer is namelijk één van de oudste steden van ons land en gelegen aan de IJssel vormt het onderdeel van het voormalige Hanzeverbond. Er werd nauw samengewerkt met steden in de omgeving zoals Zwolle, Kampen en Elburg.

Deventer is gelegen in Overijssel en ligt tegen de grens met Gelderland aan. Enkele bezienswaardigheden zijn onder andere de diverse kerken, de Waag en het stadhuis.

Gezien het natte karakter van het weer, besloten we om na deze stadswandeling het Speelgoedmuseum van Deventer in te duiken. Het museum gelegen aan de Brink toont speelgoed van nu tot ver terug in de tijd. Enkele, voor ons noemenswaardige elementen zijn, rolschaatsen uit de jaren 80, speelgoedpoppen die zo uit een horrorfilm vandaan kunnen komen en een vitrine vol met Thunderbirds poppetjes en vliegtuigen.

Verder zijn natuurlijk ook barbies en kunnen kinderen spelen met Lego en Duplo. Er wordt ook aandacht geschonken aan de periode waarin speelgoed bestond uit een simpele kijkdoos. Er stond een robot in een vitrine die ik zelf nog thuis heb liggen.

Deventer kent veel beschermde stadsgezichten en vele steegjes en kleine straatje. De Walstraat is zo een straat met oude huizen en winkels. Je bevindt jezelf in de wereld van Charles Dickens. Refererend naar het Dickens festijn dat jaarlijks in Deventer wordt gehouden.

De Loenense Waterval

Om deze dag in Deventer af te sluiten, besloten we nog even een stukje natuur op te zoeken. Vlakbij het Landal park liggen de Loenense waterval. Verwacht geen metershoge in azuurblauw vallende waterpartijen, maar wel een schattige beek waar in een 4 traps waterval het water zijn verloop heeft door de Veluwe als de Vrijerbergspreng. Deze spreng mond uit in het Apeldoorns kanaal die weer in verband staat met de IJssel.

Al met al maakt het water een val van 15 meter. Naast dit spectaculaire stukje water kan je er een mooie wandeling maken. Ik mag een geheimpje verklappen, want deze waterval kan door de mens worden aan- en uitgezet.

Terug naar de Hoge Veluwe

Bijna standaard bij een bezoek aan de Veluwe is een rondje fietsen in het Nationaal park de Hoge Veluwe. Dit park heeft 3 toegangspoorten. Vanuit Otterlo, Hoenderloo en vanuit Schaarsbergen. Het weer was ons gunstig gezind en we hadden wel zin in een stukje fietsen. We reden dus naar Schaarsbergen.

Vanuit Schaarsbergen richting het centrum van het park is het ongeveer 10 tot 13 kilometer fietsen. Met een kleine hoop om weer herten, zwijnen of zelfs 1 van de wolven te spotten. Het had dit keer niet zo mogen zijn. Op 2 mooie roofvogels na, hebben we geen ander groot wild gespot.

We hebben wel wederom een heerlijke fietstocht van in totaal 25 kilometer afgelegd en natuurlijk heerlijk gegeten in het restaurant. Nog even snel door Museonder. Er waren wat kinderactiviteiten zoals het uitelkaar halen van uilenballen en een speurtocht. Ook de speeltuin wordt goed bezocht.

Verblijf bij Landal Heideheuvel

Landal Heideheuvel ligt in het bos. Grote voordelen zijn de rust, hoewel de A50 niet ver van het park ligt, en dat het in de avond goed donker is. Wij verbleven in een 6 persoonshuisje en dat hadden we ook wel nodig. Het huisje heeft 3 slaapkamers, waarvan 1 kamer met een 2 persoonsbed en andere kamers 2x 1 persoonsbed. Een ruime keuken, maar een krappe badkamer.

Het park heeft verschillende speeltuinen, dierenweide en een knutsel atelier. Het zwembad is leuk, maar niet uitmuntend. De vloer bij de kleedkamers werd niet goed bijgehouden. Daarentegen was de brasserie wel goed. Voor een lekker diner hoef je niet het park af, tenzij je kaart niet kunt waarderen.

Bij Landal kan je handig gebruik maken van de Landal app. Je kunt je boodschappen reserveren en tegenwoordig gaat het openen van je huisje met een digitale sleutel. Althans, als het werkt. De digitale sleutel werkte bij ons helaas niet. Een medewerker van het park bracht ons het alternatief met tokens. Dat werkte prima. In en uitchecken gaat ook digitaal en kan je eventueel je token of sleutel in een brievenbus bij de receptie achterlaten. Hiermee hoopt Landal de wachtrijen op de zogenoemde wisseldagen te verkorten.

Onze conclusie voor het park is dat je er prima kan vertoeven in een fantastisch bosrijke omgeving. Je hoeft je hier geen seconde te vervelen met alles wat er op het park en in de omgeving te doen is. Ons huisje was schoon en alle faciliteiten in het huisje werkte. De ruimte in de badkamer en de slaapkamer is wat beperkt, maar te overzien. De bedden lagen prima en als je ’s ochtends wakker mag worden met eekhoorntjes dan is het verblijf toch wel geslaagd.

Met deze reis hebben we een mooie start van het nieuwe jaar.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.