Een feest in Zürich

Afgelopen weekend was het feest in Zürich. Niet alleen omdat wij er waren, maar vooral om de Eedgenootschap 1291 en de Streetparade werd gevierd. Als je benieuwd bent naar onze belevenissen aldaar, lees dan vooral verder.

Dag 1 en 2: Aankomst en de Eedgenootschap 1291

Ook dit jaar mogen we wederom het vliegtuig instappen. Dit keer was het een korte vlucht van Amsterdam naar Zürich. En vlucht van nog geen 1 uur en 15 minuten. Hoewel iedere vlucht weer een belevenis is, hadden we dit keer toch een moment om onze respect te tonen naar de mensen die ook dachten een leuke trip tegemoet te zien, maar niet verder kwamen dan Oekraïne. Een bloemenzee bij vertrekhal 3 werd nog steeds zeer druk bezocht en je zag de bloemen, beertjes en andere uitingen groeien. Wij hebben uiteraard ook even stil gestaan bij de slachtoffers van MH17.

Aangezien het een stedentrip zou worden van 4 dagen, hadden we niet veel bagage af te geven. Ook de vlucht verliep soepel. Eenmaal aangekomen was de trein al snel gevonden. Op van Zürich Flughafen naar Zürich Hfb. We hadden een appartement gehuurd en op nog geen 8 minuten loopafstand van het station in de Schmidgasse.

Eenmaal aangekomen en geïnstalleerd, zijn we op verkenning gegaan naar een restaurant. Vooraf wisten we niet zo goed wat we moesten verwachten van deze stad, maar eigenlijk direct al kwam Zürich over als een hele gemoedelijke stad. Daarnaast was de temperatuur ook zeer aangenaam. Kortom, de terrassen zaten aardig vol. Toch vonden we een restaurant waar we prima hebben gegeten.

De volgende dag was het tijd voor een stadswandeling. Hierbij moeten we bekennen dat de voorbereiding weleens beter is geweest. Het was immers de dag van de Eedgenootschap 1291. We vonden het al opvallend dat er op straat vuurwerk werd verkocht en de winkels waren gesloten. Vuurwerk dat wij alleen kennen gedurende de jaarwisseling.

De Eedgenootschap 1291 stamt uit, jawel 1291. In dat jaar sloten drie Alpenstaatjes Uri, Schwyz en Unterwalden een overeenkomst om elkaar bij te staan in hun verzet tegen ‘buitenstaanders’. De overeenkomst werd in deze ook de Bondsbrief genoemd. Hierdoor vormde de drie kantons samen Zwitserland. De drie staatjes werden later uitgebreid met andere staten, zoals Bern, Basel en Appenzeil.

Kortom, het merendeel van de winkels waren gesloten. Gelukkig zijn er vandaag de dag andere manieren om toch een prima stadstour te wandelen. Namelijk via verschillende Zürich apps. Hierdoor kwam de smartphone goed van pas. Er zijn namelijk diverse apps die zonder Internetverbinding prima looproutes en informatie over de bezienswaardigheden geven.

Zo hebben wij het station, de Fraumünster-kerk en Grossmünster-kerk bekeken. Verder hebben we uiteraard langs het Ratthaus, Saint Peterskirche en de Bahnhofstrasse gewandeld. We zijn bij beide kerken ook nog binnen wezen kijken en hebben één van de torens van de Grossmünster-kerk beklommen. Het uitzicht was zeer indrukwekkend.

We zijn ook door gelopen naar het Blatterwiese. Een druk bezocht stadspark aan het water met een Chinese tuin en een open lucht bioscoop.

Aangezien de standaard toch net wat anders ligt dan bij ons, kozen we er voor om de avond zelf voor het eten te zorgen. Dit was nog best een uitdaging, omdat ook supermarkten waren gesloten. Bij toeval vonden we toch nog een supermarkt aan de Stadelhoferstrasse. Om de hoek bij een gezellig pleintje.

Dag 3 en 4: De Streetparade en een ouderwetse ‘brakke’ zondag

Cultuur is niet alleen maar musea, kerken en kloosters. In tegendeel. Een evenement zoals de Streetparade vormt ook onderdeel van de Zwitserse cultuur. Zeker als je de afgelopen jaren bijna 1 miljoen mensen weet te lokken. Het was niet ons eerste parade. Met de Loveparade in 2001, 2002, 2007, 2008 en 2009 hebben we wel wat ervaring en wisten we wat we konden verwachten. Vandaag was de grote dag. De temperatuur was meer dan goed en de sfeer was fantastisch.

We merkte toch wel wat verschillen tussen de Duitse en de Zwitserse varianten. Het leek er op dat de Zwitserse variant toch meer onbevangen was. De sfeer was gemoedelijk ondanks de drukte. Een prima feest waren we enkele Nederlanders hebben ontdekt, maar er toch veel Zuid-Amerikanen, Oost Europese en Afrikanen werden gespot.

De parade begon om 13.00 uur en wij waren dan ook 12 uur later meer dan voldaan met genoeg zon en uiteraard het Zwitserse bier. Al wetende dat de volgende ochtend weer vroegdag zou worden. We moesten het appartement rond 11 uur weer verlaten. Het is dan een groot voordeel om dicht bij het station te zijn.

Aangezien onze vlucht pas om 19.35 uur was, hebben we de bagage kunnen stallen bij het station om toch nog een rustige zondag te gemoet te zien. Na wat koffie hebben we de boot genomen voor een rondvaart over het meer van Zürich. De rust en een zacht windje was meer dan welkom.

De boot bracht ons langs het Belvoirpark, Wollishofen, Küsnach en diverse andere buitenwijken. Onderweg zagen we schitterende huizen, pittoreske kerkjes en een heuse afterparty, waarschijnlijk als opvolger van de Streetparade.

We waren net van de boot afgestapt en ontdekte dat we werden achtervolgd door donkere wolken. Jawel, regen. Tijd om dus maar naar het station te gaan om een stevige fastfood maaltijd te nuttigen. Vervolgens hebben we de bagage opgehaald en zijn we op ons gemak vertrokken naar de luchthaven om vervolgens na enkele uurtjes het vliegtuig te nemen terug naar huis. Zürich, we komen zeker nog eens terug!

Een gedachte over “Een feest in Zürich

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.