Lekkerbekken! (deel 2)

Het kiezen van een reisbestemming kan afhangen van wat de lokale keuken te bieden heeft. Een lekker visje of een goed stuk vlees doet het vaak goed en natuurlijk niet onterecht. Krijg je al trek? Dit tweede artikel gaat over een paar ontbijtjes, diner (met name vlees!) en eindigen we een paar toetjes die wij de afgelopen 10 jaar zijn tegen gekomen. Heerlijk toch!

Foodloverz!

Even een tussendoortje. Het lijkt op de Turkse Jamin, maar het is een lokale markt in de buurt van Pamukkale. Met name noten en gedroogd fruit zijn erg populair.

Ontbijt

Dit is misschien wel het belangrijkste maal van de dag. Een goed ontbijt staat vaak voor een goede start van de dag. In Canada aten we hashbrowns bij ons eitje met spek en toast. In de VS kun je dag starten met cornflakes of panecakes, maar brood is verre weg het meest gebruikte product.

Het komt vaak voor dat een ontbijt toch ondergewaardeerd is en vrij basis blijft. Je kunt je ontbijt nemen in dat saaie hotel of je kunt er op uitgaan zoals hier. Dit prima ontbijtje hebben we gegeten in Unter den Linden te Berlijn. Deze ‘flaneerlaan’ werd ooit bereden door de Pruisische koningen en Duitse keizers. Deze laan is ongeveer 2 km en loopt van de Brandenburger Tor naar Alexanderplatz. Kijk, dat maakt het ontbijt al een stuk interessanter.

Een andere manier waarop je ontbijt interessanter kan maken, is natuurlijk de aankleding. Zo een saai buffet kennen we wel. In het Litinterp gastenhuis in Klaipeda Litouwen brengen ze het ontbijt in een gezellig mandje aan de deur.

Vissie vissie vissie

De Spaanse keuken is uitgebreid en heeft voor iedereen wel wat te bieden. Wat dacht je van deze gepofte aardappel met garnalen. Dat was lekker smullen in Granada!

Een ander Spaanse delicatesse Espetos, zijn sardientjes op een stokje. De sardientjes worden gegrild. Dit ritueel zal je veel zien in en rondom Malaga.

Dan zijn we eindelijk aangekomen bij één van onze favoriete lekkernijen, sushi! De maki’s, temaki en rolls zijn op veel plekken te verkrijgen. Hoewel we nog nooit in Japan zijn geweest, hebben we heerlijke sushi gegeten in Antwerpen. Ook in Sevilla hebben ze een fantastische sushirestaurant.

Maar ook in New York hebben ze prima sushi. Op Pier 16 net naast de Brooklyn Bridge zitten verschillende restaurants. De Oosterse keuken is hier goed vertegenwoordigd.

VLEES!

Naast visliefhebbers hebben we ook rekening te houden met vlees. In alle soorten en maten, met of zonder saus. Voor hamburgers moet je natuurlijk in de States zijn. Daar maken ze hamburgers op allerlei manieren. Daar is de hamburger zo populair dat ze er een concept om heen bedenken. Natuurlijk heb je de fastfood ketens, maar heb je ooit wel eens gehoord van Krazy Jim’s Blimpy Burger? Deze zaak bestaat al sinds 1953 en is te vinden in Ann Arbor, Michigan. Eenmaal in de rij moet je niet letten op de keuken, maar genieten van wat je hebt besteld.

We hebben inmiddels begrepen dat deze tent zo goed loopt. Ze zitten inmiddels in een ander pand elders in Ann Arbor.

Wat ook zeker aan te raden is in de States zijn natuurlijk de spareribs. Ik heb nog nooit zo lekker spareribs gegeten als bij Carlyle grill.

Ik maakte kennis met de ribs tijdens ‘The taste of Ann Arbor’ waarbij restaurants mogen tonen en vooral ook laten proeven wat de specialiteiten zijn. Een goed concept zo blijkt en ze maken er ook echt een sport van om de lekkerste ribs te maken.

Een ander bekend stuk vlees is te vinden bij onze oosterburen, de Duitse schnitzel. Misschien niet heel speciaal, maar wel lekker op z’n tijd. Voor de vleesliefhebber zijn de grote formaten geen probleem

Ooit wel eens leguaan gegeten? Het kan op Curaçao! Bij Jaanchies heb ik leguaan gegeten en het is net kip. Ze hebben ook leguanensoep op het menu. Vraag hier niet om de kaart, want Mister Jaanchies legt het zelf uit.

Toetje toe

Zit je al vol of heb je nog plek voor een toetje? Okay, heel simpel. Sinaasappel met kaneel. Het gaat natuurlijk om de sinaasappel die in de warme landen nog voller van smaak zijn. Dit toetje komt uit Marokko.

Of gewoon een lekker stuk taart toe. Zoals deze in Schleiden bij onze oosterburen.

Ik zit al aardig vol. Een kopje thee om het af te maken. In Marokko, Jordanië en Turkije is thee drank nummer 1. Natuurlijk met veel suiker. Dit kopje thee heb ik op gedronken in Cappadocië. Vooral de manier waarop de thee wordt geschonken heeft een reden. Hierdoor komt de theesmaak nog beter tot zijn recht. De thee valt letterlijk van grote hoogte in je kopje.

Ik ben erg benieuwd wat ik de komende jaren voorgeschoteld krijg. Wat lijkt mij dat lekker om nog een deel 3 van deze reeks te kunnen maken.

Lees ook: Lekkerbekken! (deel 1)

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.