USS Intrepid

Beware of jet blast intakes and props

Reizen zonder een bezoek te brengen aan een museum is bij ons nog weinig voorgekomen. Wij hebben diverse musea bezocht en daar willen we je graag in reeks van museumtips over informeren. De vorige museumtip was in Gent in het Dr Guislain museum. Voor deze tip moet je naar het bruisende New York, maar dat is natuurlijk geen straf. Op precies te zijn, moet je naar pier 86.

Aan pier 86 ligt het voormalig vliegdekschip, USS Intrepid. Het drijvende museum doet dienst als museum sinds 1982. Aan deze pier is ook een Concorde straalvliegtuig en de onderzeeër USS Growler te bezichtigen.

USS Intrepid 

Het vliegdekschip USS Intrepid werd in dienst gesteld in 1943 en heeft voornamelijk in de Grote oceaan geacteerd tijdens de 2e Wereld Oorlog. De Grote oceaan was het toneel van de Amerikanen tegen de Japanners. Het vliegdekschip is van de Essex-klasse.

Verder heeft het schip dienst gedaan tijdens de Vietnam-oorlog en was zij onderdeel van het bergingsteam van diverse ruimteprogramma’s. Zij haalde de astronauten op die tijdens de landing in zee terecht kwamen. In 1974 werd het vliegdekschip definitief uit dienst genomen.

Vandaag de dag is het schip te bezichtigen en kan je zien hoe het leven aan boord geweest moet zijn. Verder is er natuurlijk een expositie te zien over de ruimtevaart en staan er verschillende straaljagers en helikopters op het dek. Zoals de Lockheed A-12 (ofwel SR-71 Blackbird), IAI Kfir, F-16, Mig-21, UH-1 Iroquois, AH-1j Sea Cobra en een F-14 Tomcat.

Sinds 2011 heeft het museum de wereldberoemde Space Shuttle Enterprise aan haar collectie mogen toevoegen. Voor ons toch echt een reden om nog een keer te gaan.

USS Growler en de Concorde 

De onderzeeër USS Growler werd in 1958 in dienst genomen. Dit schip had de mogelijkheid om nucleaire raketten te vervoeren en af te vuren door de Regulus kruisraket.

Na enkele jaren van patrouilles werd het schip al in 1964 uit dienst genomen en als reserve geplaatst. Hoewel het eigenlijk de bedoeling was om het schip in 1980 als schietschijf te gebruiken, wist de eigenaar van het Intrepid museum het schip te redden.

Verder heeft dit museum ook een Concorde. Dit exemplaar was in dienst van British Airways en vloog van New York naar Londen in 2 uur en 53 minuten. Deze Concorde kwam in dienst in 1975 en werd in 2003 uit dienst genomen.

Het Intrepid Sea, Air & Space Museum is echt een aanrader tijdens je bezoek aan New York. Het geeft je de mogelijkheid om een echt vliegdekschip te bezoeken en te zien hoe de hangars, slaapplaatsen en de kamer van de kapitein er uit zien. Verder kan je in de onderzeeër ervaren hoe het moet zijn geweest om je in kleine ruimtes op diepte in de oceaan te verplaatsen.

Een grappig detail is dat de USS Intrepid in 1958 afmeerde in Rotterdam. Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft hiervan een film beschikbaar gesteld.

Website Intrepid Sea, Air & Space Museum: http://www.intrepidmuseum.org/

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.