Rhodos – terug in de tijd

Ze zeggen weleens dat de reis begint zodra je in het vliegtuig zit. Dit keer hadden we wat vertraging door de storm in Nederland. In totaal 1 uur en 40 minuten. Vooruit met die geit! Na ruim 3 uur en 20 minuten vliegen, waren we dan eindelijk op Rhodos. Na de transfer naar ons hotel en incheck, hadden we wel een maaltijd verdiend. Tzatziki, gyros, souvlaki en natuurlijk Grieks bier. Jamas! De vakantie kan beginnen.

Jamas!

Natuurlijk zijn de Griekse temperaturen in juni goed en hebben we dan ook veel gebruik gemaakt van het zwembad. Hoe leuk dat ook is, Rhodos heeft natuurlijk nog veel meer te bieden.

Op dag 2 namen we de lokale bus richting Rhodos stad. Voor nog geen 4,60 euro stonden we in het hartje van Rhodos stad. Daar hebben we wel voor in een volle touringcar moeten zitten (lees: staan). Het is dus maar net wat je voorkeur is. Een enkele reis Trianta – Rhodos stad of andersom met de taxi is 13 euro. De prijs staat vast, maar natuurlijk is een fooi gewenst.

Advertenties

Rhodos stad en het hele eiland heeft natuurlijk een zeer rijke geschiedenis. Al in 1700 v Chr. waren handelsposten te vinden op dit eiland. Rhodos was voor vele volkeren een thuis zoals voor de Mycenen, Palestina en rond 1150 v.Chr. de Dorische Grieken. De laatste stichtte de 3 steden Lindos, Lalyssos en Kamiros. Deze steden bestaan vandaag nog steeds en zijn samen verantwoordelijk voor het opzetten van de stad Rhodos. De samenwerking tussen de drie steden was nodig om indringers tegen te gaan.

Het eiland was ook ooit onderdeel van het rijk van Alexander de Grote. De Macedonische koning stierf in 323 v.Chr zonder een troonopvolger aan te wijzen. Het rijk werd verdeeld door de Diadochen waarbij Rhodos koos voor Egypte onder heerschappij van Ptolemaeus I Soter. Deze keuze werd niet gewaardeerd door Demetrius Poliorcetes en voerde in 305 v.Chr. met een invasieleger richting het eiland. De invasie was geen succes en werd als overwinning de Kolossus van Rodos gebouwd. Dit beeld zou 33 meter hoog zijn geweest en gewijd aan de zonnegod Helios. Het beeld was de toegangspoort tot de Mandrakihaven. Zou Braavos geinspireerd zijn op dit fenomeen?

Vandaag de dag heeft de stad heel wat te bieden. Wij kozen er echter voor om met een semi-onderzeeër de haven te bekijken. Er werd wat verteld over de oude stad en natuurlijk over het ontstaan van Rhodos, maar ook over de kruisvaarders. Na ongeveer 20 minuten was het tijd om ‘onder water’ te gaan. Een echte spektakel zou het niet worden. De vissen worden door een duiker gelokt en blijkbaar heeft de boot een net met enkele zeedieren waaronder een krab. Voor kinderen is deze activiteit wel leuk.

De oude stad is super toeristisch met allerlei souvenirshops en je wordt aangesproken door diverse obers om natuurlijk te kiezen voor het betreffende restaurant. We sloten de 2e dag af in het oude centrum bij het restaurant Romeo. Natuurlijk met Griekse zanger en een prima maaltijd.

De derde dag besloten we om het wat dichterbij huis te houden. De directe omgeving te verkennen zoals het strand, het toeristische gedeelte van Trianta en te genieten van het heerlijke eten. Tevens hebben we van de gelegenheid gebruik gemaakt om een dagtocht duiken en een dagtocht Lindos te regelen.

Duiken bij Kalithea bay

Voor vakantiebegrippen was het vandaag vroeg dag. Ik werd om 7.40 uur verwacht voor de duiktrip naar Kalithea bay. Zoals dat vaker in toeristische oorden gaat, werd ik opgehaald met de touringcar die verschillende hotels afreed om duikers en snorkelaars op te halen. Ik werd wat onrustig, omdat ik dit in Cuba heb meegemaakt waarbij je met 15 duikers tegelijkertijd het water in gaat en dat is niet bevorderlijk voor het duikplezier.

Nadat iedereen was opgehaald, werden we naar de boot gereden in de haven van Rhodos stad. Alles werd klaar gemaakt voor de boottrip en na een lange tijd wachten, zette de boot koers naar Kalithea bay. Ondertussen leerde ik de mededuikers en begeleiding kennen. Zoals wel vaker is dat een internationaal gezelschap. De instructeurs waren Engels, Zwitsers en Amerikaans. De mede duikers waren Duits en Frans. Na ongeveer 45 minuten varen, kwamen we aan op plaats van bestemming. De boot werd aan een platform vastgelegd en werden de overige touwen en ankers uitgezet. Vanaf de boot werd een loopbrug op het platform geschoven.

Er volgde een briefing en tot mijn blijdschap waren er maar 7 duikers met brevet en 3 instructeurs. De overige tientallen toeristen kwamen voor een proefduik, snorkelen of om te zwemmen en te zonnen. Vandaag stonden 2 duiken op het programma.

Beide duiken waren ongeveer 45 minuten en zijn we niet dieper geweest dan 12,5 meter. Wat onderwaterleven betreft was het niet bijzonder op twee inktvissen na. Eén van de inktvissen voerde een indrukwekkende dansshow op wat wel leuk was om te zien. Voor mooi koraal hoef je niet in Kalithea bay te duiken. Wat natuurlijk wel interessant is, zijn de onderwater rotspartijen met onderdoor en tussendoortjes. Om je een indruk te geven, kan je dit fragment bekijken.

Na dat alle duikers en snorkelaars klaar waren, zette de boot rond 15.00 uur weer koers naar Rhodos stad.

Rondje Trianta en het oude Rhodos

De vijfde dag maakte we een rondje Trianta. Trianta is samen met Ixia onderdeel van de fusiegemeente Lalyssos. Dit rondje deden we met een trein op wielen. Dit treintje toert door Trianta zonder verdere uitleg over wat te zien krijgen. Dus moeten we ons maar inbeelden over de verhalen achter de orthodoxe kerk en het plein, de kermis en natuurlijk de mensen die er wonen. Trianta wordt het toeristische deel door een drukke weg gescheiden van het niet toeristische deel. Het treintje doet beide kanten aan en het is te zien dat de chauffeur een bekende is in deze gemeente.

Het toeristische deel is ook het deel waar hij nog twee haltes heeft bij hotels waar toeristen plaats nemen in zijn treintje. Eigenlijk wilde we dit ritje een paar dagen eerder doen. Echter toen waren wij de enige en ging dat rondje niet door. Het rondje moet ook rendabel zijn. Hoewel er dus geen uitleg wordt gegeven is het rondje toch vermakelijk.

Op dag 6 lieten we ons door een taxi brengen bij het aquarium. Rhodos stad heeft namelijk ook een aquarium op het noordelijkste puntje. Groot is het echter niet. Er is een zaal toegespitst op het verleden en wordt uitleg gegeven over de bescherming van zeeschildpadden. Verder is er een gang gemaakt zodat het lijkt op de binnenkant van een rots waarin aquaria zijn gemaakt met diverse vissen, krabben en koraal. Het is wel de moeite waard om te bezoeken, maar het is zeker geen Sea life center of Blijdorp.

Dit aquarium wordt ook gebruikt voor onderzoek en valt daarom ook onder een stichting HCMR. Zij bezitten twee aquaria waarvan één op Rhodos en de andere op Kreta. De oorsprong van dit hydro biologisch station stamt uit de tijd dat Rhodos onder Italiaans bewind stond rond 1934. De Italianen zorgde tevens voor de infrastructuur en bouwde huizen op het eiland. Italiaanse heerschappij eindigde na de Tweede Wereld oorlog.

Na dit bezoek was het toch wel even tijd om te shoppen in het moderne deel van Rhodos stad om vervolgens richting de oude stad te gaan. Het bezoek aan het archeologisch museum kon natuurlijk niet uitblijven.

Het museum laat een mooie verzameling zien van de geschiedenis van Rhodos, over de oude Grieken en de goden. Het museum is gevestigd in een voormalig hospitaal uit de 15e eeuw gedurende de tijd van de Johannieten.

Het museum toont eens te meer dat de historische waarde groot is met mooie beelden, wapens, keukengerei, munten en zelfs standbeelden. Het is zeker een must-do voor je bezoek op Rhodos.

De oude stad is zoals eerder geschreven ook net zo indrukwekkend zoals Grootmeesterpaleis, de Suleymanmoskee, de muur rondom de oude stad en de diverse opgravingen die je onderweg tegen komt. Rhodos stad kent enkele moskee’s. Rhodos was onderdeel van het Ottomaans rijk.

Even kort samengevat viel Rhodos onder Grieks, Egyptisch, Ottomaans, Turks, Italiaans en Engels bestuur. Nadat Rhodos weer onderdeel was van Griekenland na de Tweede Wereld oorlog zijn afspraken gemaakt over handel en economie om het eiland aantrekkelijk te maken voor Europeanen en ook voor de Grieken zelf. Zo hoefde men op het eiland geen belasting te betalen voor gekochte goederen. Mensen van het vaste land kwamen dus ook naar het eiland om inkopen te doen. Deze afspraak werd teruggedraaid rond 1985. Ondanks dat is het toerisme op de Griekse eilanden altijd gebleven.

Lindos en het vertrek

Vandaag stond Lindos op het programma. Een belangrijke stad uit de oudheid. Zo dateert de vroegste sporen uit de 2e eeuw v.Chr. De oude Grieken eerde op deze plek de godin Athena. Wie vandaag de dag Lindos bezoekt, zal een schilderachtig dorpje vinden met voornamelijk witte gebouwen. Boven op de berg bij Lindos is een akropolis te bezoeken. Hiervoor moet je wel een stuk klimmen of je laat je brengen door een ezel.

Hoewel de temperaturen op Rhodos al goed waren, is het in Lindos vrijwel altijd een paar graden warmer. Het is dus aan te raden om Lindos in de ochtend te bezoeken. Rond een uur of 9 zal je merken dat de stad vol begint te lopen met toeristen die per bus of per boot komen. Rond het middaguur is het er druk.

Naast dat je naar boven kan, kan je ook naar beneden. Lindos ligt aan een baai met een strand. Lindos zelf is natuurlijk ook leuk. De smalle straatjes met een mooi kerkje en een oude Griekse theater. Het kerkje met de naam Panagiakerk is gratis te bezoeken. Bedek wel je armen, schouders en benen en respecteer dat je geen foto’s mag maken.

Wij hebben er voor gekozen om in het dorpje te blijven en te genieten van de leuke verrassende straatjes met mooie poorten en schoten zo af en toe een taverne in voor een drankje. Na het bezoek aan Lindos werden we weer netjes bij ons hotel afgezet. De warmte in Lindos en de terugreis van ruim een uur zorgde er voor dat we de rest van de dag de verkoeling in het zwembad zocht. Het was ook nog eens de laatste avond en dat moet natuurlijk worden gevierd met lekker eten.

De laatste dag stond in het teken van inpakken, een laatste rondje strand om vervolgens in de middag met de bus naar het vliegveld te gaan. We hebben van dit verblijf genoten. De plaatsen die we hebben bezocht zien er op de kaart als volgt uit:

Na 3 uur 40 minuten vliegen, stonden we met beide benen op Nederlands grond.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.