Noordoostpolder

In de zomer van 2021 hebben we een reis naar Cyprus ingeruild voor een rondreis door ons eigen Noord-Nederland. We hebben meerdere provincies bezocht en dit is deel 2 van dat reisverslag. Onze reis begon in Leeuwarden, Friesland en leidde ons ook door de provincie en Terschelling. Onze volgende stop is Emmeloord. Vanuit deze stad in de Noordoostpolder verkennen we dit stukje Nederland. Zo zijn we in Urk geweest en hebben we een indrukkend bezoek gebracht aan Schokland. We hebben ook een gezellig uitje gehad in de Orchideeën hoeve en het Waterloopbos.

Na onze vijf daagse toer in Friesland, richtte we ons op het aangrenzende Noordoostpolder. Ooit was dit onderdeel van de woeste Zuiderzee met eilandjes zoals Urk en Schokland. Vanuit de stad Emmeloord, verkennen we dit stukje relatief nieuw Nederland. De Noordoostpolder is onderdeel van de provincie Flevoland en werd in de vorige eeuw ontwikkeld als Nederlands twaalfde provincie.

Lees ook: Friesland

Urk en Schokland

Met uitvalsbasis Emmeloord hebben we een bezoek gebracht aan voormalige eilanden Schokland en Urk. Urk is een vissersdorp die door de rest van Nederland nauwelijks wordt begrepen. Eeuwen lang was dit visserseiland op zich zelf aangewezen, voordat de drooglegging van de polder in 1942 een feit was. Mogelijk komt Urk soms in het nieuws als dwarsligger. Urkers vertrouwen in Nederland is decennia lang al niet hoog geweest.

Ondanks dat het geen eiland meer is, ben je niet in Urk. Je bent op Urk. Door de drooglegging kreeg de visserij een slag te verwerken, want de Zuiderzee werd het IJsselmeer. Zoutwater werd brak. Een traditie doorbroken door Nederland. De visserij is tegenwoordig nog steeds een grote bron van inkomsten. Als je door Urk heen loopt, zie je de vissershuisjes, het kerkje aan zee, de vuurtoren kijkend over het IJsselmeer en een gedenkplaats voor Urkers die nooit meer terug kwamen van zee. Zo zijn er in 2019 nog Urkers niet meer terug gekomen van zee.

In de haven zie je kotters, zeiljachten en ander pleziervaartuigen. Op het droogdok liggen verschillende schepen te wachten voor onderhoud.

Een ander bijzonder verhaal is terug te vinden in Schokland. Dit voormalig eiland is nu een groot museum dat ook op de UNESCO werelderfgoedlijst staat. Op de plaats waar wij Schokland vinden, zijn sporen gevonden van beschaving in de steentijd. Toen was Schokland nog geen eiland, want dat gebeurde pas later.

Sinds de Middeleeuwen is Schokland een eiland in de Zuiderzee. In 1806 werd het een zelfstandige gemeente. In 1825 was er een watersnoodramp waardoor heel Schokland onder was gelopen. In 1859 moesten de bewoners Schokland verlaten. Op last van Koning Willem III. Hij kon de veiligheid van de bewoners niet langer garanderen. In onderstaande afbeelding is te zien hoe hoog het water stond in 1825 en 1916.

De kerk is het enige overgebleven originele gebouw dat stamt uit 1834. De andere gebouwen, onderdeel van het museum, zijn in de jaren 80 gebouwd. Sinds 1995 is Schokland werelderfgoed geworden.

Tijdens ons bezoek was er een interessante expositie “Dichter op het water”. Het toont de strijd die Schokland heeft met het water. In diverse opstellingen krijg je de emotie mee die de kunstenaars over willen brengen. Een indrukwekkende expositie waarbij we kennis maakte met de muziek van Max Richter. Een componist van diverse films, maar ook andere werken. Zoek hem maar eens op. Een fragment van de expositie is te zien op ons Youtube kanaal.

Daarnaast is er ook voor de kinderen een hele leuke KinderKunstRoute. Over het terrein vind je wonderlijke zeewezens die kunnen kinderen de speurtocht doen.

Schokland is wat ons betreft echt een aanrader: https://www.museumschokland.nl/

Waterloopbos

Een ander markante locatie in de Noordoostpolder is het Waterloopbos. Dit stuk bos is onderdeel van het Voorsterbos en onder beheer van Natuurmonumenten. Het Waterloopbos werd tot in de jaren 90 gebruikt als onderzoek locatie voor diverse waterwerken en haven. Ontwerpen van waterwerken en haven werden hier op schaal getest.

Sommige opstellingen zijn enorm en voelt wat merkwaardig aan nu het verlaten is. De natuur heeft duidelijk de overhand genomen. Je vindt hier grote en bekende proefopstellingen van onder andere onze Deltawerken, Maasvlakte centrale en de Willemsspoortunnel. Dat is een tunnel onder de Nieuwe Maas in Rotterdam.

Ook zijn er ontwerpen te vinden op basis waarvan havens zijn gebouwd. Bijvoorbeeld de haven van IJmuiden en in Libië. Een bijzondere locatie dus waar je leuke wandelingen kan maken variërend van 1,1 km tot ruim 8 km. Tegenwoordig worden dit soort testen uitgevoerd bij Deltares in Delft.

Orchideeën hoeve

Even buiten het dorpje Luttelgeest vind je de Orchideeën hoeve. Een attractie volledig gericht op gezinnen. De vele planten en bloemen, een groot deel orchideeën, wordt afgewisseld met diverse dieren. Zo vind je er maki’s, flamingo’s, ooievaren en schildpadden.

Je mag de meervallen en koi karpers voeren en de lori’s vliegen je tegemoet als je binnenkomt met een bakje nectar. Voor kinderen (en ook volwassenen) is dit natuurlijk een leuke ervaring.

Naast de tuinen en dieren, is er ook een jungletheater waar je een show te zien krijgt en wat leert over diverse dieren zoals slangen, spinnen en vogels. Er is ook een vlindertuin en een mangrovebos speelparadijs. Geheel overdekt.

Een weekend Noordoostpolder is een leuk vervolg geweest in onze reis door Noord-Nederland. We hebben wel meteen alle hoogtepunten van dit stuk Nederland te pakken. Uiteraard is de Noordoostpolder een stukje Flevoland en is er elders in deze provincie nog van alles te beleven.

Tijdens ons verblijf in Emmeloord hebben we niets in de stad zelf gedaan. Het hotel, ’t Voorhuys, was wel een hoogtepunt. Zowel het restaurant als de overnachting waren zeer goed.

We zijn onze reis begonnen in Friesland en vervolgens zijn de naar de Noordoostpolder getrokken. Onze reis gaat verder richting Overijssel. Daar sluiten we onze reis door Noord Nederland af.

Lees ook: 2 daagse Overijssel

Review: ’t Voorhuys in Emmeloord

In de Noordoostpolder is Emmeloord wel de grootste gemeente. Bij onze zoektocht naar een hotel kwamen we uit bij ’t Voorhuys. Dat is een restaurant, grand café en hotel. Vanuit Emmeloord hebben we een leuk en interessant weekend gehad in de Noordoostpolder, onderdeel van Flevoland.

Algehele beleving: ☺☺☺☺☺

Slapen: ☺☺☺☺☺

Hygiëne: ☺☺☺☺☺

Eten/drinken: ☺☺☺☺☺

Omgeving: ☺☺☺☺

Het hotel ligt midden in het centrum van Emmeloord. Parkeren is gratis en de uitvalswegen richting Lelystad, Urk en Zwolle liggen op een goede afstand. Hoewel het centrum geen indruk achterlaat, is het hotel zelf ons wel heel erg goed bevallen. Vandaar ook de hoge score!

Zie ook: https://www.voorhuys.nl/

Wij hebben 2x genoten van het ontbijt in de vorm van een ontbijtbuffet. Er was van alles en er was genoeg. Ook de inrichting van het ontbijt restaurant was prima. We hebben ook 1x gedineerd. Dat dit the place to be is blijkt ook wel uit de bezetting. Zowel vrijdag als zaterdag zat het restaurant vol. Het eten was heel goed en is dan ook zeker een aanrader.

De inrichting van de kamer was zeer smaakvol. De bedden lagen goed en het was er brandschoon. Bij aankomst bleek dat het extra bed niet klaar was gezet, maar dat werd alsnog snel geregeld. We verbleven in een superior kamer met half open badkamer en afgesloten toilet. Er was geen minibar, maar wel koffie en thee. Verder was er ook Wifi en natuurlijk een televisie.

Conclusie hotelreview

De Noordoostpolder lijkt een leeg en plat stukje Nederland. Er is echter zeker een weekend vullend programma van te maken. Met stadjes zoals Kampen en Zwolle, een stukje Zuiderzee geschiedenis in Urk en natuurlijk Schokland. Je hebt dan gewoon een leuke tijd.

Emmeloord is een prima uitvalsbasis met gratis parkeren, winkels en dit fantastische hotel met een goed restaurant. Als je dan toch in Emmeloord bent, verblijf dat in ’t Voorhuys!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.