Rijden in de bergen

Als ervaren wereldverkenner hebben we de afgelopen jaren regelmatig gebruik gemaakt van de auto. En hoewel Nederland weinig bergen kent, worden we omringt door landen die wel zijn voorzien van mooie bergpartijen. Wij hebben ervaring met rijden in de bergen in onder andere Oostenrijk, Italië en Duitsland. Gelukkig is het rijden in de bergen verbonden aan een aantal tips die over de hele wereld gelden.

Als je denkt dat rijden in de bergen makkelijk is, dan heb je gelijk. Je dient echter wel bepaalde vaardigheden toe te passen die rijden in de bergen vergemakkelijken. Wij starten met een paar basis tips.

Tip 1: Voel je zelfverzekerd en gebruik gezond verstand

Zowel jijzelf als je mede passagiers hebben er niets aan als je in paniek achter je stuur zit. Rijden door de bergen is goed te doen, maar je moet wel zelfverzekerd zijn. Durf ook keuzes te maken en neem geen onnodig risico.

Wij verbleven in 2016 in de regio Campanië in Italië. Ons plan was om van een zonnig Vico Equense via de bergen en de Amalfi kust naar Salerno te rijden. Eenmaal in de bergen, werd het zo mistig dat het onverantwoord was om verder te rijden.

We keerden in één van de bergdorpen om. Niet veel later kwam de regen ook met bakken uit de lucht. We zijn daardoor zelfs volledig gestopt met rijden totdat het regenen was gestopt. We mochten gelukkig even koffie drinken in een restaurant dat gesloten was. +1 voor de Italiaanse gastvrijheid.

Uiteindelijk zijn we wel in Salerno terecht gekomen, maar via de snelweg E45. Het was omrijden, maar wel een beslissing die is genomen op basis van gezond verstand.

Tip 2: De hellingproef

Wij Nederlanders leren de hellingproef met rijlessen. In de Nederlandse praktijk kom je de hellingproef tegen in parkeergarages, duingebied of in Zuid-Limburg. Het is zeker aan te raden om deze hellingproef vooraf nog even te oefenen.

Tip 3: Stijgend verkeer heeft voorrang

Een regel die je extra moet onthouden is dat stijgend verkeer voorrang heeft bij versmallingen, haarspeldbochten of andere obstakels. Daarnaast kan het handiger zijn om vrachtverkeer, bussen en andere grote voertuigen altijd voorrang te geven. Ook al heb jij voorrang. De situatie moet je zelf inschatten.

Overige tips

Met deze 3 basis tips kom je een heel eind op fantastische plekken. Rijden in de bergen kan intensief zijn, maar levert ook hele mooie vergezichten en blijven rotspartijen indrukwekkend.

De manier waarop je gebruik maakt van je remmen, is ook anders dan dat wij gewend zijn. Probeer in de bergen zo min mogelijk gebruik te maken van je remmen. Hiermee voorkom je oververhitte remmen of zelfs remmen die niet meer functioneren.

Je remt namelijk af op de motor door je versnelling laag te houden. Een stelregel die je hierbij kan helpen is dat je dezelfde versnelling gebruikt bij afdelen zoals bij het stijgen. Veelal is dat 1e of 2e versnelling. Af en toe bij remmen is geen probleem, maar voorkom dat je continu je remmen gebruikt. Hoge motortoeren is geen probleem. Ook bij het stijgen moet je voorkomen dat je in een te hoge versnelling de berg op gaat. Zo voorkom je een oververhitte motor.

Houdt altijd extra afstand van je voorligger. Zodoende heb je genoeg tijd om te anticiperen op wat er komen gaat. Bergafwaarts heb je ook altijd een langere remweg en het is voor je mede weggebruiker ook fijner om geen plakkers achter je te hebben.

Heb je zelf last van een plakker of een lokaal bekend persoon die de bergen goed kent, dan kan je die beter voor laten gaan. Dat voorkomt onnodig stress en houdt het gezellig in de auto.

Automaat en elektrische auto’s

Wij maken zelf gebruik van een auto met schakelbak en benzine. We hebben geen ervaring met het rijden van een automaat of elektrische auto in bergen. Deze tips hebben we dus even voor je opgezocht:

Tips voor rijden met automaat:

  • Heeft je automaat de optie om handmatig te schakelen, maak daar gebruik van
  • Moderne automaten hebben een bergversnelling. Oefen met deze versnelling voordat je de bergen in gaat
  • Gebruik de parkeerstand en handrem indien je auto parkeert in de bergen

Tips voor rijden met een elektrische auto:

  • Bergopwaarts heeft een elektrische auto met trekkracht dan een brandstof auto, maar heeft wel meer verbruik waardoor je actieradius kleiner is
  • Bergafwaarts laadt je accu wel weer meer op
  • Elektrische auto’s zijn over het algemeen zwaarder dan brandstof auto’s, neem dat mee in je remstrategie

Dan nog dit…

We lezen met enige regelmaat dat een auto het water in is gerold, omdat men bij het parkeren vergeet de auto in de 1e versnelling of op de handrem te zetten. In bergen mag je dit helemaal niet vergeten. De meeste veilige manier is om beide te doen.

Let wel op hoe en waar je de auto parkeert. Kunnen er rotsblokken vallen? Hoe sta je met je neus van de auto geparkeerd? Indien je neus bergafwaarts staat, parkeer dan in de achteruit stand. Draai je wielen zodanig, mocht de auto toch rollen, het tegen een obstakel of tegen de berghelling rolt in plaats van de ravijn. Sta je met je neus bergopwaarts, vergrendel dan door je auto in 1e versnelling te zetten met handrem. Eventueel kan je achter je banden obstakels leggen.

In de winterperiode zijn in sommige landen winterbanden verplicht. Met sneeuw zijn sneeuwkettingen ook noodzakelijk. Controleer vooraf wat verplicht is in de landen waar je doorheen rijdt en oefen met sneeuwkettingen omleggen.

Succes! en geniet voor al van al het moois wat je in de bergen tegen komt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.