Van Berlijn naar Helsinki – Letland

In de zomer van 2010 hebben we de toerist mogen uithangen in zes Europese landen! Een reis bomvol cultuur, geschiedenis en bewonderenswaardige plekjes in ons eigen Europa. De landen die we tijdens deze reis hebben bezocht zijn Duitsland, Polen, Litouwen, Letland, Estland en Finland. We startte deze reis met een stedentrip Berlijn. Het vervolg van de reis gaat via Polen en Litouwen naar Letland.

Letland: Op naar Riga

Vandaag was het de dag om afscheid te nemen van Litouwen en Letland te verwelkomen. Na een paar uurtjes met de bus, waarvan de chauffeur lekker veel haast had, kwamen we 45 minuten eerder aan dan volgens het schema. Prima natuurlijk.

In Riga hadden we meteen zoiets van dat dit nog wel eens leuke dagen konden worden. De sfeer, de mensen, de stad en het weer zaten allemaal mee. We konden ons melden bij de Old Town Hostel waar we enkele dagen ervoor hadden gereserveerd. De receptie van het hostel zit in een café en het hostel zelf lag enkele straten verderop vlakbij het treinstation, het centrum en de bioscoop. De locatie was dus wederom weer goed gekozen. Ook hier waren de kamers prima. Los van dat de verlichting in de badkamer het niet deed en het bed was doorgezakt, maar door balken werd ondersteund.

Het was al laat op de dag en we zochten naar een restaurant. In het centrum hoef je daarvoor niet lang te zoeken. Veel leuke en gezellige restaurants. We besloten bij een Argentijns restaurant te eten. Dat was zeer goed en de prijzen waren eindelijk weer is wat we gewend zijn in Nederland. Duurder dus dan Polen en Litouwen.

Om het heerlijke eten weer wat te verbranden, zijn we gaan lopen door het centrum om gewoon is rond te kijken en de sfeer te proeven. Veel Engelse jongeren hebben de weg gevonden naar Riga, want er waren nog al wat vrijgezellenfeestjes. Ook de Letse meiden hadden vrijgezellen feestjes. Een grappig detail is het Katshuis. Bovenop dit huis zijn 2 katten geplaatst die met kont een bepaalde richting op wijzen. Het verhaal gaat dat in het gebouw een smid woonde die zich niet aan wilde sluiten bij de gilde in Riga. De gilde lag daar waar de kontjes van de katten op zijn gericht. Het fotoboek laat daar wat foto’s van zien. De dag sloten we af met een lekker cocktailtje en muziek op één van de pleinen.

Jurmala

Vandaag was het plan om naar het strand te gaan. Jurmala is een verzameling dorpjes enkele tientallen kilometers van Riga. Tijdens de Sovjet tijd was dit het vakantie oord voor hoge Sovjetpieten zoals Brezjnev en Chroesjtsjov. Dat was te zien aan de dorpjes.

Vanuit Riga gaat er ieder uur 2 treinen richting Jurmala. De reis duurt ongeveer een half uur. We stapte uit in het dorp Majori. Vanaf hier loopt een winkelstraat evenwijdig aan het strand. De straten en huizen doen een beetje Californisch aan. Grote huizen met een lap grond en hoge palmboom-achtige bomen. Aangezien we nog niet hadden ontbeten, konden we terecht bij Double Coffee. Een soort van Starbucks, maar dan met een uitgebreid ontbijt en lunchmenu. Het strand was prima. Aan het begin was het niet zo druk, maar naar mate de middag vorderde werd het drukker. Ze zeggen wel dat dit strand bekend staat om de vrouwen met foute badpakken of bikini’s. Dat klopt!

Na enkele uren op het strand te hebben gelegen, hadden we er weer genoeg van. We hadden namelijk nog een doel deze dag. Dat was het waterpretpark, Livu Akvapark. Dit park is te vergelijken met het Tikibad in Duinrell. Het aquapark ligt in het nabij gelegen dorp Bulduri. Verschillende glijbanen, lazy river en pelikaan-achtige baden zijn hier aanwezig. Er is ook een buitenbad met glijbaan en een Spa gedeelte met jawel, een bar in het water. Zo kan je in je zwembroek in het zwembad genieten van een cocktail. Dit wordt afgerekend middels een band die je bij het betalen van de entree meekrijg. Deze armband wordt ook gebruikt om je kledingkast te kunnen openen. Vanaf Majori naar Bulduri kan je de lokale bus nemen richting Riga. Dat kost nog geen 70 Letse centen.

Na enkele uren waterplezier was het weer tijd om terug te gaan naar Riga. Vanaf het waterpark loop je in nog geen kwartier naar de dichtstbijzijnde treinstation. Eenmaal aangekomen in Riga liepen we via het hostel om omgekleed en wel van het avondeten te genieten. We wilde een Letse avondmaal, maar aangezien zij geen extreem vreemd menu hebben, nam ik een lekker visje. Ook deze avond besloten we met een cocktail.

Riga

Riga, wellicht de mooiste stad van deze reis. Vandaag bleven we in Riga om de stad zelf beter te leren kennen. Ook al hadden we wel wat gezien van de stad. Meestal loop je dan onbewust langs gebouwen of andere plekken zonder te weten wat zich daar heeft afgespeeld.

We begonnen de dag in het bezettingsmuseum. Dit museum laat ruim 50 jaar van bezetting zien. De Baltische Staten in de geschiedenis behoorlijk wat moeten verwerken. Zeker in de vorige eeuw waar de ene bezetter na de andere bezetter zich opvolgde. Het laat zien dat de Sovjets echt niet veel beter waren dan de nazi’s. Aan het begin van de oorlog had Hitler een niet-aanvalsverdrag gesloten met Stalin. Beide zouden land in nemen en annexeren. Tot op het moment dat Hitler het verdrag overtrad wat uiteindelijk het einde van de 2e Wereld Oorlog inluidde.

Gek genoeg werden de nazi’s als bevrijdingsleger gezien toen de nazi’s Litouwen en Letland hadden bezet en de Sovjets hadden verdreven. Al snel kwamen ze er achter dat het geen verbetering was. Vanaf 1945 was het voor ons, Nederlanders en andere Europeanen, de oorlog voorbij. De Baltische Staten konden pas van deze vrijheid genieten na dat de Sovjet Unie uiteen viel begin jaren 90. Vele duizenden Leten, Esten en Litouwers werden ook na de 2e Wereld Oorlog naar kampen (zogenaamde Goelags) gestuurd in Siberië om te werken net als wat de nazi’s deden met de Joden.

Het museum laat zien wat de drijfveer is voor de Balten om zelfstandig bij Europa te horen. Zo zijn ze alle 3 al lid van de Europese Unie en heeft Estland per 2011 de Euro. Of ze daar blij mee moeten zijn, is een tweede. Het viel mij op dat er flink wordt geïnvesteerd in deze landen. Het toerisme trekt aan en werken ze aan de infrastructuur rondom grote steden. Ook al is de periode van het oude Sovjet regime nog niet uit het straatbeeld verdwenen. Oude arbeiderswijken, verlaten fabrieken en standbeelden van Sovjet helden zijn nog steeds te vinden in deze landen.

Na dit indrukwekkende museum namen we, zoals ieder goede toerist zal doen, het stadstreintje die je leidt door de straten van Riga en het verhaal verteld over de straten, huizen en de mensen die er hebben gewoond. Het verteld het verhaal van Riga uit de middeleeuwen en de tijd van Zweedse bezetting eeuwen geleden.

De dag sloten we af met een bezoek aan de bioscoop. We hadden genoeg van lopen, leren en al die andere indrukken. Dus hebben we Grown Ups gekeken en ja.. ook hier gewoon Engels gesproken. Wel met Letse en Russische ondertiteling.

Dit verslag is onderdeel van een rondreis door Noord Oost Europa. Ons volgende stop is Tallinn in Estland.

Een gedachte over “Van Berlijn naar Helsinki – Letland

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.