Paspoort power!

Binnen Europa zou je zonder paspoort kunnen reizen dankzij het openstellen van de Europese grenzen. Het is uiteraard niet aan te raden, omdat je ten alle tijden moet legitimeren indien er om gevraagd wordt. Ook al vertrek je voor 1 dag naar België of Duitsland, neem je paspoort mee. Als je op reis gaat met het vliegtuig moet je het document bij je hebben. Het is het bewijs van je identiteit. Het paspoort is officieel niet je eigendom. Je krijgt het document zolang je leeft in bruikleen van de regering van je land. In het document verzoekt je regering om jou toegang te verlenen tot je land van bestemming. Nog meer weten over je paspoort? Lees dan vooral verder.

De ervaren reiziger maakt er soms een spel van om zo veel mogelijk stempels in je paspoort te ontvangen. Sommige douaniers maken er volgens mij ook een spel van om zo hard en zo snel mogelijk die stempels te plaatsen. Binnen de Europese unie ontvangen we bijna geen stempels meer.

Advertenties

Wat zegt je paspoort?

Een paspoort heeft vele kenmerken. Zo zegt de kleur van je paspoort al waar je ongeveer vandaan komt, want binnen de Europese Unie (EU) hebben we afgesproken dat het paspoort van alle leden dezelfde kleur hebben. Zo hebben vele islamitische landen een groen paspoort, omdat de groene kleur een belangrijke rol speelt in het islamitische geloof. Het Verenigd Koninkrijk had Navy blauw, maar sinds de toetreding tot de EU hebben zij het uiterlijk van het paspoort aangepast. Dit wordt na de Brexit ook weer teruggedraaid.

Naast je eerst paspoort is het in sommige gevallen mogelijk dat je een tweede paspoort hebt. Met name immigranten hebben een tweede paspoort. Het kan ook voorkomen dat je een paspoort krijgt van het land waar je geboren bent, maar je ouders niet officieel het staatsburgerschap hebben. Dit gebeurd bijvoorbeeld in de Verenigde Staten.

Het paspoort in zijn huidige vorm doet zijn intrede in de 19e eeuw. Het beschrijft een aantal kenmerken van de persoon zoals de naam, geboortedatum en geslacht. In Nederland is het paspoort 10 jaar geldig voor volwassen personen. Voor kinderen onder 18 jaar, is het paspoort 5 jaar geldig.

Sinds 2006 bevat alle paspoorten binnen de EU een chip met biometrische gegevens. Zo staan je vingerafdrukken op deze chip. De introductie van deze chip bracht nogal wat discussie met zich mee over de opslag van deze gegevens bij de Overheid. Vooralsnog worden deze gegevens tijdelijk opgeslagen bij de aanvraag van een paspoort.

De kracht van je paspoort

In een aantal gevallen moet je naast je paspoort een visum aanvragen. Een visum wordt uitgegeven door de Overheid van het land van bestemming. Hierdoor dien je het paspoort op te sturen naar de ambassade of consulaat van je bestemming. Wij hebben dit meegemaakt bij onze reis naar bijvoorbeeld Mozambique en Cuba.

Het aantal landen dat je toegang geeft, zonder visum, zegt wat over de kracht van je paspoort. Dit wordt uitgemeten in een paspoort index. Het Nederlands paspoort staat 3e in deze index en geeft je toegang tot 165 landen.  Wij delen de plek met onder andere Singapore, Denemarken en de Verenigde Staten. Op nummer 2 staat Duitsland (166 landen) en op nummer 1 staat de Verenigd Arabische Emiraten (167).

Paspoorten die als zwakker worden gekenmerkt zijn onder andere Afghanistan (29 landen), Irak (32 landen) en Pakistan (35 landen). De index lijkt in de meeste gevallen ook wat zeggen over de situatie in het land. Landen die ook laag op de index staan, zijn Jemen, Syrië, Somalië en Sudan. Het aantal landen wordt in de index gekenmerkt als VFS, Visa-free-score.

Reizen naar de Verenigde Staten kent een VISA Waiver Program. Indien je naar de V.S. wil reizen, zal je online een formulier in moeten vullen voordat je vertrekt. Afhankelijk van het doel van je verblijf, achtergrond van de reiziger en het land waar je vandaan komt bepaalt of je alsnog een visum aan moet vragen.

Wist je dat:

  • Er verschillende paspoort vormen bestaan zoals een diplomatiepaspoort, zakenpaspoort en de identiteitskaart (EU)
  • Kinderen sinds  2012 niet meer worden bijgeschreven in het paspoort, maar een eigen paspoort moeten hebben
  • Gezelschapsdieren ook een eigen paspoort kunnen krijgen indien zij worden vervoerd over de landsgrenzen
  • Onder gezelschapsdieren honden, katten en fretten wordt verstaan
  • Er bij verlies van je paspoort officieel aangifte gedaan moet worden bij de politie
  • Het verstandig is om een aantal kopieën van je paspoort mee te nemen op reis
  • Een kopie waarbij het ID nummer doorgestreept is en daarmee identiteitsfraude kan voorkomen
  • Je niet verplicht bent om je paspoort af te geven in een hotel

The Economist heeft over dit onderwerp een leuk informatief filmpje gemaakt.

Passport power!
Advertenties

Een gedachte over “Paspoort power!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.