36 uur in Bremen

We starten onze reis met de stedentrip naar de stad die aan de Wezer ligt. Een Hanzestad met ruim 550.000 inwoners. Daarmee is Bremen de tiende stad van Duitsland. Wat kan je in 36 uur doen in deze gezellige en knusse stad in Noord-Duitsland? Bremen heeft veel te bieden. Zeker voor een stedentrip is er genoeg te doen.

Na 3,5 rijden zijn we aangekomen in het B&B hotel Bremen-Überseestadt. Een prima hotel buiten het centrum, maar met tram 3 is het maar 5 haltes naar het centrum. Vanuit het centrum zijn de meeste bezienswaardigheden te belopen.

Bremen Altstadt

De Altstadt is het bruisende centrum met volop winkelplezier en de prachtige gebouwen zoals de Unser Lieben Frauen kerk, Sint Petri Dom en het Bremer Rathaus. Vanaf het Marktplein zijn al deze gebouwen goed te zien. Rondom het plein vind je de bekende Bremer Stadsmuzikanten en de BöttcherstraBe met het bekende klokkenspel. Er zijn verschillende restaurants op het plein en overdag zijn er straatartiesten. Voor de kinderen is er de zeepbellen-meneer. Kinderen kunnen zich hier lang mee vermaken, maar er is natuurlijk nog zoveel meer.

Zo staat Bremen bekend om zijn stadsmuzikanten. Dit is een sprookje dat werd opgetekend door de gebroeders Grimm. Het verhaal speelt zich af rondom een ezel, een hond, de kat en de haan. Alle beesten zijn op de vlucht, omdat ze niet aan de verwachtingen van de hun baas voldoen. Zo komen ze elkaar tegen en besluiten stadsmuzikanten te worden. Op een avond vinden ze een rovershuis. Om door het raam te kunnen kijken, klimt de hond op de ezel, de kat op de hond en de haan op de kat. De rovers denken dat er een spook het huis binnen komt en vluchten. De dieren maken gebruik van de situatie en eten van alles wat de rovers achter hebben gelaten. De roversbaas komt terug en dan begint het pas echt. De clou van het verhaal laat ik voor nu achterwegen.

Het beeld is waarschijnlijk één van de meest gefotografeerde beeld van Bremen. Er is een soortgelijk beeld te vinden in Riga, Letland. Ook in Nederland vind je een exemplaar in de Efteling. Rondom Altstadt is het Wallenlagen park. Een mooi park met beelden, tulpentuin en een oude molen. Tevens grenst het park aan andere bezienswaardigheden zoals de Bremen Kunsthal, het Gerhard Marcks huis en de hippe buurt Das Viertel.

Wallenlagen park

Dit park heeft zijn fundament te danken aan de verdedigingswerken. Van die verdedigingswerken is weinig te zien en is het een park om te wandelen, te fietsen of om rustig te zitten. Het park heeft een schitterend tulpentuin. Daarnaast is een koffiemolen te bekijken wat nu een restaurant is. Wij hebben daar direct gebruik van gemaakt en heerlijk gedineerd.

Het park heeft verschillende beelden waaronder de Steinhäuser Vase. Dit beeld komt uit 1856 en is vernoemd naar de Duitse beeldhouwer Carl Steinhäuser. Een ander noemenswaardig beeld is het monument van Wilhelm Kaisen. Dit bestaat uit een bronzen beeld, gemaakt door Christa Baumgärtel en twee bouwstellingen. Wilhelm Kaisen was een journalist en politicus uit Bremen. Hij leefde tijdens de 2e Wereld Oorlog als boer in het stadsdeel Borgfeld. Na de oorlog werd hij door de Amerikanen opgeroepen om deel te nemen aan de naoorlogse politieke macht. Zo werd hij burgemeester van Bremen en president van van de senaat. Hij is 6x herkozen en wordt nog steeds gezien als de man die verantwoordelijk is voor de wederopbouw van Bremen.

Übersee museum

Tijdens ons bezoek aan Bremen hebben we één museum bezocht, namelijk het Übersee museum. Dit natuur historisch museum neemt je mee naar de verschillende continenten. Tevens hebben ze een tijdelijke expositie over Antarctica.

In de tijdelijke expositie is te zien hoe een poolexpeditie wordt uitgevoerd. Zo zijn er diverse films te zien van duikers die onder het Antarctische ijs al spelende wijs contact maken met zeehonden en pinguïns. Er is ook een expeditie-station nagebouwd.

De verzameling is zeer interessant en soms excentriek. In het Azië-deel is van alles te zien. Van een Mongoolse joert en Japanse huis tot een oude Toyota. In het Afrika-deel kan je de diversiteit aan muziek beluisteren, maar ook een kijkje nemen op de Afrikaanse savanne. In het Amerikaanse deel kan je oude filmfragmenten bekijken en muziek beluisteren, maar je kan je ook verdiepen in de Mexicaanse traditie van carnaval en de dag van de doden. Een zeer vermakelijk museum dat een bezoek waard is.

Das Viertel

Vanaf het museum loop je via het stationsplein door het Wallenlagen park naar Das Viertel. Deze buurt ten oosten van Altstadt is herkenbaar door de graffiti kunst en hippe barretjes. De buurt is ook te herkennen aan de typische bouw.

In de jaren 50 a 60 kwam de buurt in verval. Er zou ten tijde plannen zijn geweest voor de aanleg van een snelweg en werd er daarom niet in dit deel van Bremen geïnvesteerd. De snelweg is er nooit gekomen en leeft de buurt de laatste jaren weer op. Tussen Das Viertel en het oude centrum staat de Kunsthal, Gerard Marcks huis en het Wilhelm Wagenfeld huis. Wij hebben tijdens het bezoek aan Das Viertel geluncht in de Piano bar.

Bremen heeft ons positief verrast. Het is een overzichtelijke stad met voor ieder wat te doen. Bremen is ook leuk voor kinderen. Naast diverse musea is er ook een dierenpark. Bremen ligt aan de rivier en heeft een haven. Er is dus nog genoeg te doen voor een volgend bezoek aan Bremen.

Bekijk alle foto’s van de stedentrip Bremen via deze link.

Deze stedentrip was onderdeel van een autoreis naar Zuid-Denemarken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.