Blokjes van Zuid-Denemarken

Als onderdeel van een autoreis, via Bremen, rijden we naar de plaats Nørre Nebel. Deze plaats in Zuid-Denemarken ligt vlak aan de kust en heeft ongeveer 1400 inwoners. We verbleven in het nabij gelegen vakantiepark Seawest. Vanuit Bremen was de rit ruim 4 uur en 15 minuten rijden. Het was 2e Paasdag en dat scheelt een hoop verkeer.

Op de Duitse wegen is dat ideaal gezien de snelheden.Eenmaal bij de grens was er een bemande grenspost. We mochten door zonder controle. Eenmaal van de snelweg reden we door dorpen waar weinig leven te bekennen was. Deze rustige omgeving is kenmerkend voor de rest van ons verblijf. Op Legoland na, was het overal opvallend rustig.

Zuid-Denemarken en Midden-Jutland

Bork Havn, Henne strand en Hvide Sande zijn de plaatsen die we hebben bezocht. Zowel Bork Havn als Hvide Sande liggen aan de Ringkøbin fjord. Bork Havn is een vissersdorp aan de zuidkant van het fjord. Het dorp werd in 1933 opgericht door de Bork Visserij associatie. Sinds 1979 wordt hier een muziekfestival gehouden.

Het dorp heeft toeristische attracties. Zo is er een vikingsdorp nagebouwd, genaamd Bork Vikingshavn en zijn er verschillende veerblijfmogelijkheden zoals op een drijvend huis in de haven.

Het Ringkøbin fjord staat in verbinding met de Noordzee. De stad Hvide Sande is de sluis naar de Noordzee en is in het bezit van de op vier na grootste haven van Denemarken. De stad ligt op een kuststrook dat ook wel het Holmlands Klit wordt genoemd. De visserij en belangrijk voor deze stad. Er vinden 3x per week veilingen plaats. Je kunt er dus ook prima vis eten voor lunch of diner.

Henne strand ligt zuidelijker en aan de Noordzee. Het vermoeden bestaat dat deze plek is gesticht door de Vikingen. De natuur rondom Henne strand is voornamelijk duinen, bossen en zandstranden. Het is vergelijkbaar met onze Waddeneilanden en ook de Koerse schoorwal in Litouwen.

Lees ook: Rondje TexelVan Berlijn naar Helsinki – Litouwen

Henne strand is een schitterend gebied met veel vogels. Het strand is prima en je kunt er mooie wandelingen maken. Het is helemaal gericht op het toerisme. Er zijn veel winkels, restaurants en vakantieparken te vinden.

Bork vikingshavn

Even buiten Bork Havn ligt het open-lucht museum Bork Vikingshavn. Het is onderdeel van het Ringkøbin Skjern museum en werd in het jaar 2000 opgericht. Het dorp bestaat uit enkele huisjes, kerk en ambachtelijke kraampjes. Er liggen ook een paar boten en een offerplaats.

Uiteraard lopen er een aantal ‘Vikingen’ en is er een leuke shop. De Vikingen zijn bezig met hout- en snijwerk en maken sieraden. Het geeft een beeld van hoe de Vikingen leefde in dit deel van Denemarken.

Het bezoeken van deze stadjes is goed te doen op 1 dag. De route kan er dan zo uit zien.

Legoland

Eén van de bekendste parken is Legoland. Het eerste park werd in 1968 geopend in Billund. Daarna volgde nog parken in Japan, Duitsland, Engeland en binnenkort is er een kleine versie te vinden aan de kust van Den Haag.

Het park is ooit begonnen met een miniatuurwereld volledig opgebouwd uit Lego steentjes. Het succes volgde en tot op de dag van vandaag is Lego populair. Mede door de variatie zoals Lego Star Wars, Lego Friends en Duplo is de populariteit toegenomen.

Naast Lego biedt het park ook attracties zoals een wildwaterbaan, achterbanen en draaimolens. Ook is er een gedeelte waarbij Lego wordt gecombineerd met Sea-life waarbij echte vissen te zien zijn in een aquarium met Lego. Er is tevens een Ninjago deel, Star Wars deel en een Duplo deel.

Uiteraard is er een Lego winkel waar van alles op het gebied van Lego te koop is. Legoland is prima met de auto te bereiken. Het ligt direct naast het vliegveld. In de stad Billund is het Lego huis geopend en neemt je mee in de manier waarop Lego wordt ontwikkeld. Wij hebben geen bezoek gebracht aan ‘The House of Bricks’, maar is wellicht voor een volgend bezoek.

Lees ook: Legoland!

Review: Landal Seawest, Norre Nebel

Landal Seawest ligt even buiten het dorpje Norre Nebel in het westen van Denemarken. Het ligt op de grens van Zuid-Denemarken en Jutland. Op ongeveer een uur rijden van Legaland. De Deense kust ligt praktisch om te hoek en biedt dan ook een uitstekende mogelijkheid om een mooie strandwandeling te maken of de struinen door de Deense duinen.

Lees ook: Legoland!

Het Landal park

Het park heeft een ruime entree alwaar je wordt verwelkomd door de receptioniste die natuurlijk uitlegt waar wat te vinden is en ontvang je de sleutel. Het park heeft een indoor zwembad, binnen- en buitenspeeltuin, een game hal en een aantal eetgelegenheden. Precies zoals je kan verwachten van een Landal vakantiepark.

De eetgelegenheden betreft een brasserie en een snackbar. De brasserie heeft voldoende keuze op het menu en kan je er pizza’s bestellen. Het indoor zwembad heeft leuke glijbanen en een grot. Het grote zwemgedeelte kent een golfslagbad en er zijn twee bubbelbaden. Voor kinderen is het zeker een heel leuk zwembad.

De accommodatie

Het park heeft ruim 250 bungalows in verschillende formaten. De bungalows zijn er voor 4, 6, 8 en 12 personen. Tijdens ons verblijf maakte we gebruik van de 6 persoonsbungalow 6B2. Onze reisgroep bestond ook uit 6 personen. De bungalows hebben een Scandinavische bouwstijl en zijn ruim opgezet. De voorzieningen waren prima en het belangrijkste is dat de bungalow bij aankomst heel schoon was. Vrijwel alle standaard faciliteiten zijn aanwezig en in goede staat. De apparatuur in de keuken alsmede in de woongedeelte voldeed aan de verwachtingen.

De ruime opzet van de bungalow is ook terug te vinden op park. Het park is namelijk zelf ook ruim opgezet en kijk je niet direct bij de buren naar binnen. Dat het dicht bij het strand en dus de zee ligt, merk je ook door een constant briesje wat zeker tijdens hete zomerdagen ideaal is.

Conclusie parkreview

Onze conclusie is dat het Landal Seawest park een ideaal park is om met het gezin dit stukje Denemarken te verkennen. Het ligt op een mooie afstand van de grote Deense trekpleister Legoland. In de directe omgeving is er ook voldoende te beleven.

Het park is ons goed bevallen. Het onderhoud van de bungalows en het park oogt heel goed. De activiteiten op het park zelf zijn ook erg leuk voor de kinderen. Een punt van aandacht was wat ons betreft een deel van de bediening in de brasserie. Iets meer klantgerichtheid en er voor zorgen dat de klant niet zelf achter zijn bestelling aan moet gaan. Verder is het een schitterend park in een schitterende omgeving dat rust uitstraalt. Een verblijf in dit park biedt wat ons betreft dat wat nodig is om ontspannen de vakantie te vieren.

2 gedachten over “Blokjes van Zuid-Denemarken

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.