Corona 1e lock down: week 5 en 6

Wij gaan inmiddels alweer week 5 in en we zijn er nog niet. Ik heb stille hoop dat we na de meivakantie de teugels iets mogen laten vieren. Te beginnen met het openen van de scholen en kinderdagverblijven. Wellicht in afgeslankte vorm. Hopelijk mogen ook de contactberoepen zoals de kapper weer starten, want ondanks dat een coupe corona de mode is mag er best wel een schaar door heen!

Dinsdag 14-04-2020: Dagindeling

We zijn inmiddels aardig bedreven in het voeren van een ritme en een dagindeling. Een belangrijke voorwaarde om je dag door te komen met lesgeven aan je kind. Mocht je nog steeds zoekende zijn. Dit is globaal onze dagindeling.

  • 8.00 uur Staan we op en doen we ons ochtendritueel
  • 9.00 uur Starten met schoolwerk en één van ons begint met thuiswerken
  • 10.30 uur Fruitmoment
  • 10.45 uur Vervolg schoolwerk / thuiswerken
  • 12.00 uur Lunch (schoolwerk is afgerond)
  • 13.00 uur Thuiswerken / kid(s) vermaken zichzelf
  • 15.00 uur Even naar buiten
  • 17.00 uur Thuiswerken / Eten koken
  • 20.00 uur Kids slapen / Eventueel thuiswerken

Bovenstaande is natuurlijk afhankelijk van het hoeveelheid schoolwerk en thuiswerk en het energieniveau. We hebben allemaal wel eens een baaldag. Gelukkig is er op woensdag minder schoolwerk. Soms doen we iets extra’s zoals een leerzaam filmpje of een spel.

Woensdag 15-04-2020: Het nieuwe normaal

Steeds meer kijken we uit naar een post-corona-tijd. Toch wordt er gesproken over ‘het nieuwe normaal’. Gaat ons leven zoals we dat kennen structureel veranderen? Mensen zijn van nature dieren die graag met elkaar in contact staan. We zullen elkaar op blijven zoeken. Op festivals, een praatje bij de winkel of gewoon met de buren. Zullen we nog wel van die leuke feestjes hebben zoals hieronder bij de Streetparade in Zurich?

Lees ook: Een feest in Zürich

Donderdag 16-04-2020: Philadelphia

Laten we het eens hebben over de film ‘Philadelphia’. Nu vraag je wellicht af waarom? Zit er een reis naar Philly in het verschiet? Nee, helaas niet. Ik haal het moment aan in de film, omdat de manier waarop wij kennis maakte met mensen met HIV wij daar als buitenstaander in de jaren 80 ook heel spastisch over deden. Had je HIV dan was de kans groot dat je buiten werd gesloten. Je werd ontslagen, je hand werd niet geschud of zoals in dit fragment, werd je verzocht om in een aparte kamer plaats te nemen. Wellicht gebeurd dat nog steeds.

Tegenwoordig kunnen mensen met HIV nog redelijk leven. Althans, ze moeten extra aandacht hebben voor het eigen immuunsysteem, maar de kans dat je met HIV ouder kan worden is flink toegenomen. Inmiddels weten we ook dat HIV niet zomaar overdraagbaar is.

Wat we wel kunnen leren van die tijd is hoe we er mee om gaan. Blijft die 1,5 meter heilig? Is het echt nodig dat we kunnen spreken van een 1,5 meter samenleving? Ik trek social distancing nu niet in twijfel, maar zijn we nu niet iets te spastisch aan het worden met z’n allen?

De COVID19 maatregelen komen deels voort uit onze onzekerheid. Net als toen in de jaren 80 waarin we het ook niet zo goed wisten wat we met HIV aanmoesten. We weten nog niet genoeg van het COVID19 virus en er is nog geen medicijn. Maar het kan niet zo zijn dat wij ons leven voor altijd laten beïnvloeden door dit virus. Wij moeten dat virus kunnen verslaan. Laten wij dat virus nou eens degraderen tot een griepje. Ik zie al een overwinningspeech voor me.

Vrijdag 17-04-2020: Ontspan!

We weten inmiddels dat we niet met te grote groepen samen mogen komen. We mogen nu niet met een groep vrienden een biertje drinken, geen pubquiz in het café en geen teamsport meer beoefenen. Kunnen we dan helemaal niets aan ontspanning doen dan behalve wandelen, hardlopen of fietsen? Ik zie ook steeds mensen de skeelers of rollerskates aantrekken. Dat is natuurlijk super. Wat je ook kan doen is een bootje of kano huren. Natuurlijk alleen met je eigen gezin, maar er is meer ontspanning daar in die COVID wereld dan je denkt.

Informeer bij je lokale verhuurder wat de mogelijkheden zijn. Zo ondersteun je ook die ondernemers in deze lastige tijd. Zeker met dit weer is het prima te doen in een kano. Er zijn ook mogelijkheden om een bootje te huren en het mag allemaal. Dus laat je er niet door tegenhouden.

Wij gaan, nadat we wat extra vrije uurtje hebben opgenomen, goed het weekend in. De media communiceert steeds afnemende cijfers betreft IC bezetting en de exit strategie komt steeds meer in beeld. Wij wensen u een heel fijn weekend!

Week 6

Welkom in week 6 van de intelligente corona lock down. Vanaf deze week bekijken we ons leven in corona tijd niet meer per dag, maar wordt het een wekelijkse column. In tijden van crisis kijken we uit naar een mijlpaal. Het moment waarop we verlichting krijgen in deze 1,5 meter samenleving. 21 april wordt hopelijk zo een moment. Let’s go!

21 april: de dag van de eerste verlichting

Na weken van vrijheidsbeperking lijkt het erop dat we vandaag positieve berichten gaan ontvangen betreffende een eerste verlichting. De kinderen mogen weer naar school! Weliswaar in aangepaste vorm, maar reken maar dat het voor ouders echt een grote stap is. We gaan de tijd dat we onze kinderen les geven nog echt missen. Dat is met een lichte ondertoon, want wat was het soms lastig om de aandacht erbij te houden.

Ook het sporten kan weer worden opgepakt en daar zijn we ook blij mee. Hoewel zwemlessen nog niet doorgaan, hopen we dat andere sporten de weg naar buiten weten te vinden.

De Mei-vakantie

De Mei vakantie is in aantocht en dat betekent dat we ons klaar mogen maken voor een thuisvakantie. Helaas zal het nog wel even duren voordat we weer volwaardig een reis kunnen maken. Vliegen zal voorlopig nog niet gaan en ook de grens over zal voorlopig nog niet mogelijk zijn.

We zouden eigenlijk aankomende week vertrekken naar Oostenrijk. Zoals je in onze andere blog kan lezen, is die reis gecanceld. Het spreekwoord ‘wat in het vat zit, verzuurd niet.’ houden we Wenen dus nog te goed. Hopelijk in de na-zomerse periode.

Lees ook: COVID_19 verstoort het reisschema

Wat we wel gaan doen, is nog niet bekend. We hebben ons verlof deels ingetrokken, want het werk gaat gewoon door. Toch zullen we ook dit keer weer creatief moeten zijn. Ik ben ook benieuwd wat we van Koningsdag kunnen verwachten. Dat onze koning zal speechen, staat natuurlijk vast.

Vakantiedromen

Hoewel we niet echt op reis kunnen, kunnen we wel blijven fantaseren en dromen. Gelukkig hebben we bij Plaatsonbekend genoeg om te delen in jouw vakantiedromen. Bekijk bijvoorbeeld onze tijdslijnen van het afgelopen 15 jaar!

Lees ook: Tijdslijnen van Plaatsonbekend

Durf te dromen over je vakantie. Daarmee houdt je de reistijger levend! Bekijk die mooie documentaires die worden aangeboden door alle grote streaming diensten. Ook het Omniversum deelt hierbij een aantal linkjes.

Lees ook: Houd de reistijger levend!

Het wordt gelukkig mooi weer de komende dagen. Hierdoor kan je toch lekker buiten zijn. Ga op onderzoek in je eigen tuin of op je balkon. Loop een rondje in je wijk, maar sta wat vaker stil en leer te observeren. Daar waar je in het ‘normale’ leven door heen raast kan je nu onthaasten. Het is een mooi moment om te leren.

Lees ook: Hoe overleef je een vrije dag in Corona-tijd

Bucketlist – de reis die je nog wilt maken

Naast al het dromen en fantaseren, is het misschien ook tijd om concrete plannen te maken. Wellicht niet op korte termijn, maar wat als het moment daar is en de crisis is officieel voorbij. Ga je dan direct je vakantie boeken? Of sterker nog! Pak je het eerste vliegtuig, de trein of auto naar je vakantie bestemming?

Wij hebben in ieder geval al onze eerste lijst gemaakt betreft rondreizen. Hopelijk kunnen we snel weer op reis! Goed weekend!

Lees ook: Bucketlist 2020 – Rondreizen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.